13 Eylül 2024 15:43

Saki, GGM'de tutulan İranlı Kürt göçmenleri Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Milletvekili Saki, 4 Kürt göçmenin hayati riske rağmen İran'a iade edilmek istenmesiyle ilgili Yerlikaya'ya soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Mahir Doğan/Evrensel

Paylaş

DEM Parti Milletvekili Özgül Saki 4 Kürt göçmenin İran'a iade edilmek istenmesiyle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi verdi.

İran’da Jina Mahsa Amini’nin 13 Eylül 2022'de öldürülmesi üzerine başlayan protestolara katıldığı ve haklarında dava açıldığı için Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek isteyen 4 Kürt göçmen İran’a iade edilmek isteniyor. Sakil; Hüseyin Minbai, Şevgar Muhammadi ve gazeteciler Reşad Muhammadi, Fahime Hüseyni’nin Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulduğu ve idam edilme tehlikesine rağmen İran’a gönderilmek üzere sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ

Soru önergesinin gerekçesinde Saki şu ifadelere yer verdi: "Göçmenlerin korunmasına yönelik olarak en önemli ilkelerden birini teşkil eden geri gönderme yasağı, 1951 Cenevre Sözleşmesi ile güvence altına alınmış ve evrensel bir standarda kavuşturulmuştur. Türkiye, Cenevre Sözleşmesinin yanı sıra 1984 tarihli İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme’nin de imzacısıdır. Aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin AİHS’in 'İşkence Yasağı' başlıklı 3. maddesi kapsamında da hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulacağı yere geri gönderilemeyecektir. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda (YUKK) Geri Gönderme Yasağı 4. maddede 'Kanun kapsamındaki hiç kimsenin, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tâbi tutulacağı veya ırkı, dini, tâbiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasî fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemeyeceği' şeklinde düzenlenmiştir.

"HAYATİ RİSKE RAĞMEN GÖNDERİLEMEZ"

Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukuk düzenlemeleri göz önünde bulundurulduğunda; tüm dünyada yankı uyandıran Mahsa Amini protestolarına katılan ve haberlerini yapan göçmenlerin İran’a gönderilmesi işkence, kötü muamele veya hayati riske rağmen menşe ülkesine gönderilmeleri anlamına gelmektedir."

Bu bağlamda Saki şu soruları yöneltti:

  • Hüseyin Minbai, Şevgar Muhammadi, Reşad Muhammadi, Fahime Hüseyni isimli İranlı Kürt göçmenlerin Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulduğu doğru mudur?
  • Hüseyin Minbai, Şevgar Muhammadi, Reşad Muhammadi, Fahime Hüseyni’nin Türkiye’de güncel hukuki durumları nedir? Adı geçen göçmenlere uluslararası koruma (ikincil koruma) statüsü verilmiş midir?
  • Hüseyin Minbai, Şevgar Muhammadi, Reşad Muhammadi, Fahime Hüseyni hakkında sınır dışı etme kararı verilmiş midir? Göçmenlerin İran’da işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tâbi tutulacağı, idam edilme risklerinin bulunduğu değerlendirilmiş midir?
  • Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan göçmenler hukuki başvuru, avukatla görüş, bilgi edinme haklarını usulüne uygun biçimde kullanabilmekte midir?

(HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Cinayet delili mesaj Narin Güran dosyasında: Daha ölmemiş

SONRAKİ HABER

Okul yoluna tasarruf engeli | Okuldan kopuşlar artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa