14 Eylül 2024 05:32

Okul yoluna tasarruf engeli | Okuldan kopuşlar artacak

İktidarın tasarruf gerekçesiyle sınırladığı taşımalı eğitim 1 milyon öğrenciyi etkileyecek. Eğitimciler uyarıyor: “Öğrencilerin yüzde 30’u okuldan kopar. Çocuk işçilik ve çocuk evliklikler artar.”

Isparta Yalvaç'ta traktör kasalarında okula taşınan öğrenciler | Fotoğraf:
Yalım Halıcı

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Kamuda tasarruf tedbirleri gerekçesiyle taşımalı eğitim kapsamındaki yüz binlerce öğrencinin servis hakkı kaldırıldı. ‘Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’ ile taşımalı eğitime getirilen sınırlama çok sayıda öğrenciyi ve aileyi mağdur etti. Eğitim emekçileri endişeli: “Tasarruf gerekçesiyle eğitimden koparılan bu öğrenciler çocuk işçi ya da çocuk gelin olacak.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde ilköğretimde 618 bin 56, ortaöğretimde 394 bin 644 öğrenci olmak üzere toplamda 1 milyon öğrenci taşımalı eğitim kapsamında.

"YA ÇOCUK İŞÇİLİK YA DA GELİNLİK"

İlk ve ortaöğretim düzeyinde en fazla taşımalı eğitim yapılan ilk 5 il arasında yer alan Van’da eğitim emekçileri tasarruf gerekçesiyle getirilen sınırlama nedeniyle öğrencilerin yüzde 30’unun okuldan kopacağını öngörüyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Başkanı Murat Atabay da okuldan kopuşların artacağını düşünüyor. Örnek olarak Erciş ilçesinde çok sayıda ailenin taşımalı eğitim yerine pansiyon dayatmasını kabul etmedikleri için çocuklarını okula göndermeme kararı aldığı bilgisini veren Atabay “Bu sadece Erciş’e yönelik bir durum da değil. Açık liseye kayıtların artacağı, eğitimden koparılan bu çocukların çocuk işçi ve çocuk gelinler olacağı yönünde kaygılıyız” diye konuştu.

OKULLAR AYRI PANSİYONLAR BİR!

Köylerinden daha önceki yıllarda okullara taşınan öğrencilerin bu yıl tasarruf gerekçesiyle yerleştirildikleri pansiyon ya da yatılı okullarda ciddi sorunlar yaşadığını da aktaran Atabay “Pansiyonlar, sayıca yetersiz olduğu gibi kapasiteleri de yeterli değil. Öte yandan her okulda pansiyon yok. Bazı okullar öğrencilerini birleştirip ortak pansiyon oluşturmuşlar. Öğrenciler öğle yemeğine gitmek için trafikte kendi başlarına tehlikeli yollardan gidip gelmek zorunda kalıyor. Yeterli temizlik personelinin olmadığı pansiyonlarda, tasarruf gerekçesiyle bu yıl sayı daha da azaldı” dedi.

"AÇ YATAN ÖĞRENCİLER VAR"

Pansiyon ve yatılı okullara aşçı ve aşçı yardımcısı istihdamı yapılmadığı için çocuklar son akşam yemeğinden sonra aç kaldıklarını söylediklerini aktaran Atabay “Verilen yemekler bir çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesi için yetersiz. Üstelik denetim de yok. Geçen yıl taşımalı okulların yemek ihalesi öğretmenevleri üzerinden yapılıyordu ve öğrencilerin nasıl beslendiğini gördük! Bu yüzden öğrenciler kendi ceplerinden beslenmeye para harcamak zorunda kalıyorlar. Kısaca pansiyonlar ihtiyaçlara cevap vermiyor” dedi.

"PANSİYONLARDA TARİKAT ENDİŞESİ"

Pansiyona yerleştirilen çocukların ailelerinin, buralardaki tarikat ve cemaat yapılanması nedeniyle endişeli olduklarını dile getiren Atabay,  “Pansiyonlarda gece ne olduğu nereden geldiği belli olamayan çeşitli protokollerle yapılan toplantılar aileleri rahatsız ediyor. Özellikle kız öğrencilerin aileleri pansiyonların güvenliği noktasında daha kaygılı. Zaten kız çocuklarının eğitimden kopacağına, koparılacağına dair kaygımız daha büyük” dedi.

"OTOSTOPLA OKULA GİDİYORLAR"

Sivas’ta da durum farklı değil. Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı İbrahim Kılıç, kentin en büyük liselerinden biri olan Sivas Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin taşımalı eğitimin kaldırılmasıyla mağdur olduğunu söyledi. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde bulunan meslek lisesinde 2 bin öğrencinin okuduğu bilgisini veren Kılıç “Okulda dar gelirli ailelerin çocukları var.  Çok az öğrencinin ailesi kendi imkanları ile çocuklarını okula götürüyor. Taşımalı eğitim kalkınca servis ihalesi açılmış ve ihaleyi alan firma öğrenci başına aylık 1800 TL istiyor. Ancak çok sayıda ailenin bunu karşılama gücü yok. Daha vahim olanı OSB’ye yakın yerlerde oturan çocuklar okula otostopla gidip gelmeye çalışıyor” ifadelerini kullanarak çocukların can güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısını yaptı.

"41 ÖĞRENCİDEN 11’İ OKULA GİTMİYOR"

Van’da yaşayan velilerden Şemsettin Özdemir’in 13 yaşındaki kızı Sudenaz bu yıl Van Spor Lisesini kazanmış.  Ama devlet ve MEB’in bu yıl okul yemeği ve servisini kaldırdığını belirten Özdemir “Biz yoksul insanlarız. Okul müdürü ile gittim görüştüm, ‘Git MEB ile görüş’ dedi. Ama benden önce İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuran veliler herhangi bir cevap alamamış. Ben de Van Büyükşehir Belediyesine gittim. Belediye oturduğumuz Selahattin Eyyubi Mahallesi’nden çocuklarımızın liseye gitmesi için bize bir otobüs verdi. İyi ki belediye bizi yüz üstü bırakmadı” dedi. Ancak belediye otobüsüyle öğrenci başına okula gidiş gelişin günlük 22 TL tuttuğunu anlatan Özdemir “Bunu dahi karşılayamayan aileler var. Mahalleden 41 öğrenci spor lisesini kazandı ama 30 öğrenci otobüse biniyor. Aileler beni arayıp ‘Belediye otobüsü ücretsiz olsa’ diyorlar” ifadelerini kullanarak geçen yıl yapılan taşımalı eğitimin sonlandırılmasına tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Saki, GGM'de tutulan İranlı Kürt göçmenleri Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Mesleki ortaokullarla çocuk işçilik artacak, eşitsizlik derinleşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa