13 Eylül 2024 16:16

Özgür Özel'in çağrısı karşılık bulmadı, Gezi'ye katılanlara "Sürtük" diyen Erdoğan özür dilemedi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "normalleşme" için yaptığı çağrı karşılık bulmadı, Gezi eylemlerine katılanlara "Sürtük" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan özür dilemedi.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB

Paylaş

İstanbul Maltepe Küçükyalı'da yapımı tamamlanan Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. ve 2. Etap Eğitim-Öğretim Binaları Açılış Töreni'ndeki konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi eylemleri için "kalkışma" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "normalleşme" için yaptığı "Özür dile" çağrısına karşılık Erdoğan, "Çıkıp özür dilemesi gereken birileri varsa bunlar tabii ki demokrasiyi ve milli iradeyi savunanlar değildir. Bu hadisede asıl özeleştiri vermesi gerekenler, haftalarca sokakları ateşe, kaosa, gerileme, kargaşaya boğanlardır" sözlerini sarf etti.

Erdoğan, konuya dair şunları söyledi:

"Siyasette nezaketi bir an olsun elden bırakmadık. Bizim öfkemiz de sevgimiz de hep milletimiz için oldu. Birkaç tane ağacın taşınması bahane edilerek başlatılan Gezi olaylarının Türkiye'ye doğrudan maliyeti 1,4 milyar dolardır. Türk ekonomisinin en parlak dönemini yaşadığı günlerde alevlendirilen bu olaylarla ülkemize karşı büyük bir komplo kurulmuştur. Milleti ve milli iradeyi hadef alan bir kalkışmayı meşru bir demokratik eylem olarak göremeyiz. Gezi olaylarıyla ilgili tarih, millet, hepsinden öte bağımsız Türk mahkemeleri hükmünü vermiştir.

Şimdi bakıyorsunuz birileri çıkıyor, sapla samanı karıştırarak bu meseleyi tekrar gündeme getirmeye çalışıyor. Türkiye'ye milyarlarca dolar faturası olan böyle bir kalkışma üzerinden kendilerince bir özür bahsi açıyorlar. Onlara şunu söylemek isterim: Evet, 11 sene sonra da olsa, çok geç de olsa, bu hadiseyle ilgili samimi nedamet cümlelerine ihtiyaç vardır. Gezi olayları sebebiyle çıkıp özür dilemesi gereken birileri varsa bunlar tabii ki demokrasiyi ve milli iradeyi savunanlar değildir. Tam tersine bu hadisede asıl özeleştiri vermesi gerekenler, haftalarca sokakları ateşe, kaosa, gerileme, kargaşaya boğanlardır. Milletin otobüslerini yakıp yıkanlardır. Çıkıp özür dilemesi gerekenler, Atatürk Kültür Merkezi'nin duvarlarını hakaret pankartlarıyla kirletenlerdir. Çıkıp özür dilemesi gerekenler polise saldıranlar, esnafın camını çerçevesini indirenlerdir. Çıkıp özür dilemesi gerekenler, Türk ekonomisine milyarlarca dolarlık fatura çıkartanlardır."

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, sokak röportajı nedeniyle tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan Dilruba Kayserilioğlu’nun CHP tarafından protokolde ağırlanmasına tepki göstermişti.

Erdoğan “’Değiştik’ dediler, ‘Normalleştik’ dediler, ‘Eski alışkanlıklarımızı terk ettik’ dediler ama millete ve 28 milyonun iradesine hakaret eden bir şahsı, 30 Ağustos’ta İzmir’de onur konuğu olarak baş köşeye oturttular. O fotoğraf Türk demokrasisine hiç ama hiç yakışmamıştır. CHP lideri Özel’in millete bir özür borcu olduğuna inanıyoruz” demişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Erdoğan'a 11 Eylül'de yanıt vermiş ve "Ben ne demişim de özür dileyeyim? Ama bir özür istiyorsa Dilruba'nın söylediği sözlerden alınmış, üzülmüş, kendini kötü hissetmiş kim varsa Dilruba adına özür dilerim. Şimdi sıra Sayın Erdoğan'da. Özellikle CHP'li seçmenleri hedef alarak 'Terörist', 'Çürük' dedikleri ya da Gezi'ye katılanlara 'Sürtük' dediği ifadeler… Kendisinden olmayanları üzdü. Şimdi onlardan bir özür dilesin ve Türkiye normalleşmede yeni bir aşamaya geçsin" ifadelerini kullanmıştı. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çayırhan Termik Santrali maden sahalarıyla birlikte özelleştirme ihalesine çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Kremlin'den Erdoğan'ın "Kırım" açıklamasına yanıt: ABD Türkiye'ye açık baskı uyguluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa