13 Eylül 2024 17:25

Baroların barış açıklamasına tehdit davası görüldü

12 baronun "her koşulda barışı savunmalıyız" açıklamasından sonra kimlik bilgilerinin açıkça yazılarak tehdit edilmesine ilişkin dava görüldü.

Av. Fatma Kalsen | Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Aralarında Dersim Barosu’nun da bulunduğu 12 baronun, ‘Her Koşulda Barışı Savunmalıyız’ başlıklı açıklamasından sonra kimlik bilgileri açıkça yazılarak tehdit edilen Dersim Barosu Başkanı Avukat Fatma Kalsen’in avukatları aracılığıyla yaptıkları suç duyurusu sonrası hazırlanan iddianame kapsamındaki ilk davanın duruşması Tunceli 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya, Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen, Kalsen’in avukatları Çağla Yolaşan ve Kenan Çetin ve Kalsen’in meslektaşları da katıldı. Dersim Barosunun ve avukat Fatma Kalsen’in katılma talepleri kabul edilirken Sanık Fatih H.’ye, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçundan 2 yıl 1 ay, tehdit suçundan ise beraat karar verildi. Kalsen’in avukatları kararı istinaf edeceklerini söylediler.

“VATANSEVERİM, HASSASİYETLERİM VAR”

“Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” ve “tehdit” suçlarından cezası istenen sanık Fatih H., söz konusu paylaşımları yaptığı tarihte birçok şehit haberinin geldiğini, kendisinin de vatansever biri olduğunu ve bu paylaşımları tamamen vatansever duygularla yaptığını söyleyerek “Suç işleme kastım yoktu, vatansever bir insanım, hassasiyetim var, barolar teröristlere sahip çıkıyordu. Teröristlere sahip çıktığını düşünerek paylaşımları ben yaptım” dedi. Kalsen’in TC. Kimlik numarası, adres ve diğer kişisel verilerini internette bulduğunu iddia eden sanık Fatih H. “Bilgiler aleniydi. Paylaşımlarımdan dolayı üzgünüm, özür diliyorum” dedi.

“İNSAN HAKLARINA KARŞI OLDUĞU İÇİN DE OLMUŞTUR”

Fatma Kalsen, sadece avukat olarak değil, Tunceli Barosu başkanı olarak yargılamada yer aldığını ifade ederek “Şahsım ve temsil ettiğim kurum adına yargılamada yer alıyorum” dedi. Yürütmüş olduğu faaliyetlerin avukatlık kanununun 76. ve 95. maddesi gereğince kaldığını, insan haklarını savunmak, hukukun üstünlüğünü savunmak ve bu kavramlara işlerlik sağlanmasının aynı zamanda kurumsal bir görev olduğunu, sanığın şahsını hedef göstermek suretiyle bu çalışmalara karşı baskı kurulmaya ve engellenmeye yönelik bir yaklaşım olduğunu ifade eden Kalsen, her koşulda barışı savunmak konusunda sanığın rahatsızlığının olduğu kendisi tarafından ifade edildiğini, bu durumun hukuka, hukuk düzenine ve insan haklarına karşı bir anlayışın tezahürü olduğunu ifade etti.

“HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE EDİNİLDİ”

Sanık Fatih H.’nin paylaşımlarını ‘linçe dönüştürebilecek paylaşım’ olarak değerlendiren Kalsen “Bu cesareti ve hakkı nerede buluyor? Milliyetçilik ve vatanseverlik, hukuk dışına çıkmayı hedef göstermeyi mi gerektiriyor? Sanığın samimiyetine ve özrüne inanmıyorum” dedi.  Sanığın, “Bilgiler aleniydi” şeklindeki savunmasına itiraz eden Kalsen “Kimlik bilgilerini açık kaynak üzerinden bulduğunu söylüyor. Adresime, TC kimlik numarama kadarki bilgiler herhangi bir yerde bulunmuyordu. Bu da sanığın bu bilgileri hukuka aykırı bir şekilde edindiğini çok açık gösteriyor” dedi.

“BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ”

‘Her koşulda barışı savunmalıyız’ açıklamasını Avukatlık Kanunu çerçevesinde değerlendirdiğini ifade eden Kalsen “Her koşulda barışı savunmalıyız dedik, gerçek anlamda toplumsal barışın sağlanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi aynı sebeplerle hedef gösterilerek başlanan süreç sonucu öldürülmüştür. Bu sanığın paylaşımları da benzer bir çağrışım yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“İNSAN HAKLARINI SAVUNMAK EMREDİLİYOR”

Kalsen’in avukatlarından, Dersim Barosu Başkan Yardımcısı Çağla Yolaşan, avukatlığın bir kamu görevi, baroların da kamu kurumu olduğunu ifade ederek Avukatlık Kanunu’nda insan haklarını savunmanın emredildiğini ifade etti. Sanık Fatih H.’nin paylaşımlarının barış hakkını savunmaya yönelik hedef gösteren paylaşımlar olduğunu söyleyen Yolaşan “Baromuz bu paylaşımlarla zan altında bırakılmıştır. Yapılan açıklama yönetim kurulunun kararıyla yapılmıştır. Bu nedenleler Baro adına katılma talebinde bulunuyoruz” dedi.  

“EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALIDIR”

Avukat Kenan Çetin de, sanığın şimdiki savunmasında da baroları itham etmeye devam ettiğini söyleyerek “Sanık, Tunceli Barosu’nun savaşa dair diğer açıklamalarını görmezden gelmektedir. Müvekkilimizi ve Tunceli Barosu’nu hedef göstermektedir, müvekkilimizin yaşam hakkında yönelik eylemler zincirleme olarak gerçekleştirilmiştir. En ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

“KVKK’DEN 2 YIL 1 AY CEZA, TEHDİTTEN BERAAT”

Mütalaasını sunan Savcılık, suçtan zarar gören Tunceli Barosu’nun ve Kalsen’in katılma taleplerinin kabul edilmesini sanığın; kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçundan ve tehdit suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti. Katılma taleplerine dair talepleri kabul eden mahkeme, sanığa kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma suçundan 2 yıl 6 ay ceza verip cezanın geleceği üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle 2 yıl 1 aya indirdi, tehdit suçundan ise suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

Karar sonrası Evrensel’e konuşan Kalsen’in avukatlar, kararı istinaf edeceklerini söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Irkçı partiyi engellemek için daha fazla ırkçılık!

SONRAKİ HABER

Narin Güran cinayeti | Amca Salim Güran’ın ifadesi yeniden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa