Diyarbakırlı fırın işçileri talepleri için 15 Eylül'de iş bırakacak

Diyarbakır’da uzun çalışma saatlerine, tatil haklarının olmamasına ve sigortasız çalıştırılmaya karşı mücadele eden ve DİSK/Gıda-İş Sendikasında örgütlenen fırın işçileri pazar günü iş bırakacak.

14 Eylül 2024 00:15
Paylaş

Nurgül DENİZ
Diyarbakır

Diyarbakır’da uzun çalışma saatlerine, tatil haklarının olmamasına ve sigortasız çalıştırılmaya karşı mücadele eden fırın işçileri pazar günü iş bırakma kararı aldı.

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikasında birleşen fırın işçileri Bağlar’da bulunan Bahattin Demircan Taziye Evinde düzenledikleri basın toplantısı ile taleplerini bir kez daha sıraladı. Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Ufuktan Öden’in de katıldığı basın toplantısında salona “Sendika, sigorta, sekiz saat iş günü”, “Günde 14 saat çalıştırılmak istemiyoruz”, “Sigortasız çalıştırılmak istemiyoruz” pankartları asıldı.

Gıda-İş Sendikası ve Amed Fırın İşçileri Komisyonu adına açıklamayı okuyan Adem Demir, sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar çalıştırıldıklarına dikkat çekerek, “Yıllardır fırınlarda süre gelen “kölelik sistemi” ile günde 14 saatin üzerinde çalıştırılan, tatil hakkı elinden alınan, sigortasız, kayıt dışı çalıştırılarak sömürülen işçileriz. Bu düzene “artık yeter” demek için sendikamız DİSK/Gıda İş Sendikası çatısında birleştik. Taleplerimizi defalarca dile getirmemize rağmen başta fırın işverenleri olmak üzere, Fırıncılar Odası ve il sigorta müdürlüğü gibi yetkili hiçbir kurumdan taleplerimizin karşılanmasına yönelik geri dönüş olmadı. Bunun üzerine yapmış olduğumuz değerlendirmeler sonucunda 15 Eylül Pazar günü iş bırakacağımızı Diyarbakır halkına ilan etmiş bulunuyoruz” dedi.

“GÜNDE 14 SAAT, SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMAK SUÇTUR!”

Taleplerinin meşru ve yasal talepler olduğuna değinen Demir, “Bu taleplerin karşılanmaması suçtur. Yasaya göre bir işverenin çalışanını haftada 45 saatin üzerinde çalıştırması suçtur. Sigortasız işçi çalıştırmak bu ülkenin yasalarına göre suçtur ve cezası vardır. Fırın işverenleri bu suçu işliyor ve bu suça bile bile göz yuman yetkili kurumlar da açıkça suça ortak oluyorlar. Buradan bir kez daha Fırıncılar Odası’nı, İl Sigorta Müdürlüğü’nü ve yetkili tüm kurumları göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

Demir, fırın işçilerinin taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin.
  • Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Özel günlerde (Bayramlar, yas günleri vb.) izin hakkımız sağlansın. Yanı sıra yılda en az 24 gün yıllık izin hakkımız sağlansın.
  • Yasa dışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin, cazai işlem uygulansın. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın.

15 Eylül Pazar günü saat 14.00’te Dağkapı Meydanı’nda talepleri için bir araya geleceklerini söyleyen Demir, “Başta Amed’de bulunan tüm fırın işçilerini ve emekçi halkımızı ekmek davamıza sahip çıkmaya ve sesimize ses olmaya çağırıyoruz. Direne direne kazanacağız! Yaşasın Amedli fırın işçilerinin ekmek davası!” dedi.

“GIDA-İŞ OLARAK FIRIN İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ”

Açıklamanın ardından söz alan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Ufuktan Öden ise bölgede birçok fırın işçisinin kuralsız bir biçimde çalıştırıldığına dikkat çekerek, “Başta Diyarbakır fırın işçileri başta olmak üzere bölgenin birçok yerinde kuralsız, kanunsuz fırınlarda işçilerin çalıştırıldığını biliyoruz. Derdimiz bundan 150 sene önce bütün dünyada işçilerin hakkı olarak kabul edilmiş olan 8 saat çalışma hakkının tanınması. Bu çok meşru çok insani bir haktır. Orta Çağ’dan bu yana bunun sürmesi bu şekilde devam ettirilmesi kabul edilebilir değildir. 21. Yüzyıl’da, yaşıyoruz hiçbirimiz köle değiliz. Bunun böyle sürmesi çocuklarımızın hayatının da böyle sürmesi demektir. Bundan dolayı bu mücadeleyi başlatan sizleri sendika olarak yürekten kutluyorum” dedi.

Sendika olarak fırın işçilerinin yanında olduklarını belirten Öden, “Hakkımız yeniyor ve biz bu haklarımızın yenmesine göz yummayacağız, kabul etmeyeceğiz. Bunun için mücadele edeceğiz. Şu andan itibaren artık Amed fırın işçileri yalnız değildir. DİSK bütün gücüyle bu mücadele kazanılana kadar arkasında olacaktır” şeklinde konuştu.

“TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ”

Bir birlik halinde hareket eden, sendikalaşan işçilerin mücadelesinin kazanacağını vurgulayan Öden sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikalı olmak örgütlü olmak demektir, birlik olmak demektir, güçlerimizi birleştirmek demektir. Patronların gücüne karşı işçilerin gücünü ortaya koymak demektir. Örgütlü, birleşen mücadele eden işçinin karşısında kimse duramaz. Bugün fabrikalar çalışıyorsa, bu iş yerleri çalışıyorsa bunlar patronsa bu kadar para kazanıyorlarsa biz olmadan kazanamazlar. Evet biz o iş yerlerinde çalışıyoruz, evimize ekmek götürüyoruz. Ama onlarda bizim sayemizde patron oluyor. Fırın işçilerinin taleplerinin herhangi birinden vazgeçmiyoruz. Bu kölelik düzeni böyle gitmez. Diyarbakır’daki tüm fırın işçilerini 15 Eylül Pazar günü yapılacak eyleme çağırıyoruz.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İki ülke arasında anlaşma: Almanya Kenya'dan 250 bin işçi alacak

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakan Yardımcılığına Sanayi Bakanlığından ARGE'ci atama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa