14 Eylül 2024 09:59

Balıkesir’de “Eğitim Hakkı Platformu” kuruldu

Balıkesir’de eğitimde yaşanan sorunları değerlendiren Eğitim Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin, demokratik kitle örgütlerinin içinde yer aldığı Eğitim Hakkı Platformu’nun kurulduğunu kaydetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Balıkesir’de Eğitim Hakkı Platformu kuruldu. Geçtiğimiz günlerde de ilk olarak, “Okullarda Bir Öğün Sağlıklı Ücretsiz Yemek”, “ÇEDES- Laik Eğitim”, “Gerici Müfredata Hayır” talepleriyle basın açıklaması yapan Eğitim Hakkı Platformu ile ilgili Eğitim Sen Şube başkanı Gürbüz Şahin, eğitim öğretimde yaşanan sorunları dile getirdi. Şahin tüm bu sorunlara karşı birleşik mücadele vurgusu yaptı.

Eğitim Hakkı Platformu’nun hangi ihtiyaçla kurulduğuna ilişkin konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Gürbüz Şahin, eğitimdeki yaşanan sorunları işaret etti. AKP iktidarının eğitimi, özelleştirme kıskacı altına aldığını bir tarafıyla da “dindar nesiller yetiştirme projesi” haline getirmeye çalıştığını belirten Gürbüz, okullara ödeneklerin ödenmediğini, öğrencilerin en temel okul ihtiyaçlarının velinin cebinden çıktığı bir süreçten geçildiğini kaydetti. Eğitim Sen Balıkesir Şubesi olarak da tüm demokratik kitle örgütlerine çağrı yaparak platform kararı aldıklarını ekledi.

“TASARRUF TEDBİRLERİ EMEK SÖMÜRÜSÜNÜ ARTIRDI”

Balıkesir’de eğitim öğretimde yaşanan sorunlar üzerine de bilgi veren Şahin, “Balıkesir’de 10 bin 26 tane okul var. 17 bin 267 öğretmen, 205 bin 637 de öğrenci var, üniversite öğrencileri hariç ve tüm bunların karşısında da 10 bin 136 tane derslik var. Şimdi derslik çok görünüyor gibi ama bunun dağılımı çok ciddi sıkıntılı. Kırsal alanda öğrenci sayısının az olması. Bazı büyük ilçelerde öğrenci sayısının fazla olması gibi dağılım farklı farklı” dedi.

Balıkesir'de özellikle deprem etüdü yapıldıktan sonra birçok okul binasının eğitim öğretime devam edemez durumda olduğu ve öğrenciler ile öğretmenlerin başka okullara taşındığını belirten Şahin, “Şu anda aynı binada 3 tane eğitim veren kurum var. Uzun zamandır kadrolu istihdamı göz önünde bulundurmuyor, yardımcı personel, müstakil memur alımı, teknik elemanı alımı durmuş durumda. Bu yıl tasarruf tedbirleri kapsamında daha da insan onuruna yakışmayacak, emek sömürüsünü daha da fazlalaştıracak bir çalışmayı başlatmak istiyorlar. Birçok velimiz okulları kendileri temizlemek zorunda kalıyor. Okullara hijyen malzemesi ihtiyacın ve temizlik malzemelerinin karşılanması noktasında çok ciddi sıkıntılar var” diye konuştu.

“SENDİKALAR UZLAŞI ÖRGÜTÜ OLMAKTAN ÇIKMALI”

Sendikaların tüm bu sorunlar karşısında önemli bir role sahip olduğunu ifade eden Şahin, “Sendikalar son 20-25 yıl içerisinde bu rolü ciddi bir şekilde oynayamadıkları için, hem siyasetin belirlenmesi, şekillenmesi hem gelir dağılımı meselesinde olumsuz bir tablo var emekçiler açısından. Emekçiler bu karar alma sürecinin dışına itilmiş durumdalar. Bunda özellikle sendikal bürokrasinin bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Hele hele memur emekçileri açısından, kamu emekçileri açısından son 20 yılı kayıplarla geçirdiğimizi, çalışma koşullarının giderek kötüleştiği, aldıkları ücretlerin yoksulluk sınırının altında kaldığı bir süreç yaşadık. Sermayeye karşı emekçilerin örgütlü bir gücünün ifadesi olması gerekiyor. Sendikalar bir uzlaşı örgütü ya da bir bürokratik bir aygıt olmaktan çıkıp bir mücadele örgütü haline gelmesi gerekiyor. Yani bir okul görevi görmesi gerekiyor. Maalesef Balıkesir’de de Türkiye’de de sendikal süreçte sendikalar gerçek bir emek örgütü olmaktan uzakta” dedi.

Son olarak örgütlenme çağrısı yapan Şahin, “Balıkesir özeline bakarak Tüm Türkiye'de bir öğrenci Veli derneklerinin hızlı bir şekilde örgütlenmesi gerekiyor. Veliler bu süreçte öğrencilerin üzerinden bir mağduriyet yaşamaktadır. Türkiye’nin siyasi partileri, demokrasiden, laiklikten, ilericilikten yana tüm kesimlerin yan yana duracağı bir cephenin oluşturulması gerekiyor. Eğitim emekçilerinin gerçek sendikalarda, sınıf örgütlerinde örgütlenmesi gerekiyor. Balıkesir’de de Eğitim Hakkı Platformu bu noktada üzerine düşen rolü layıkıyla yerine getirebilirse Balıkesir'de ve Türkiye’de bu platformların önemli bir dönüşüm aracı olacağını düşünüyorum” diye ifade etti. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarım Orkam-Sen: Koruyucu giyim yardımlarına ne oldu?

SONRAKİ HABER

Mahkeme iptali, valilik kararına rağmen Eti Bakır'dan yeniden ÇED başvurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa