"Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli" yaygınlaştırılıyor, öğretmenler norm fazlası oluyor
İzmir'in Çiğli ilçesinde “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli”nin uygulandığı Mehmet Hikmet Kaşerci ve Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokullarında, yabancı dil eğitimi için "yabancı dil laboratuvarı" yok.
Fotoğraf: Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi
Geçtiğimiz yıl pilot olarak belirlenen 32 okulun 5’inci sınıflarında başlatılan “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli”, bu yıl 6’ıncı sınıflarda da devam ettirildi. Model, 81 ilde 300 okulda öğretmenlere bilgi verilmeden hayata geçirildi.Birçok ilde farklı branşlardan öğretmenler okulunda norm fazlası oldu.
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli'ne göre öğrenciler haftalık 40 ders saatinde 14 saat İngilizcenin yanı sıra 2 saat de Almanca dersi alıyor. MEB'in sitesinde model ile "öğrencilerin hedef dile maruz kalma sürelerini etkili ve verimli hâle getirerek yeni bir dil öğrenmede olumlu tutum geliştirmelerini sağlamanın ve Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dört temel dil becerisini kalıcı hâle getirerek dili etkili bir şekilde kullanmalarının amaçlandığı" belirtiliyor.
OKULDA FEN, BİLİŞİM LABORATUVARI TEKNOLOJİ TASARIM ATÖLYESİ KAPATILDI
Ancak Çiğli'de bulunan ve geçtiğimiz yıl uygulamaya geçirilen Mehmet Hikmet Kaşerci Ortaokulu'nda ve bu yıl uygulamaya geçilen Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu'nda modele uygun eğitim verilmiyor. Her iki okulda da yabancı dil eğitimi için "yabancı dil laboratuvarı" bulunmuyor. Geçen yıl sabahçı/öğlenci olarak ikili öğretim yapan C.A. Dalyanoğlu Ortaokulu'nda görevli olan öğretmenler buna göre hazırlıklarını yapmışken, okullarına geldiklerinde tekli eğitime ve "çoklu yabancı dil eğitim modeli"ne geçtiklerini öğrendiler. İngilizce branşı dışındaki birçok branş öğretmeni okulunda norm fazlası oldu. Okulun fen laboratuvarı, bilişim laboratuvarı, teknoloji tasarım atölyesi kapatıldı.
VELİLER BAŞKA OKULA NAKİL ALDIRMAYA ÇALIŞIYOR
Tekli öğretime geçildiği için sınıf mevcutları 37-38'e çıktı. Okul öğretmenleri yüksek sayıda sınıf mevcudunun eğitimin kalitesini düşürmesinin yanında, bulaşıcı hastalıklar gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacağını belirtirken, ayrıca okulun binası ve fiziki şartları, kantin, tuvalet ve bahçesinin de tüm öğrencilere aynı anda yetmeyeceğini bildirdiler.Endişe yaşamakta olan çoğu veli çocuklarını başka okullara nakil aldırmaya çalışıyor. Ayrıca ilçede Almanca öğretmeni eksiği olduğu ve C. A.Dalyanoğlu Ortaokulu için Almanca öğretmeni arandığı bildirildi. (İzmir/EVRENSEL)