15 Eylül 2024 11:54

Mahsa Amini'nin ölümünün ikinci yılında memleketinde esnaf kepenk kapattı

İran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ikinci yılında memleketi Sakkız ve çevre kentlerde esnaf kepenk kapattı. Kolluk güçleri eylemleri önlemek için bölgede konuşlandı.

İran'da öldürülen Mahsa Amini için yapılan gösteri, İstanbul, 2022 | Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel

Paylaş

İran'da 16 Eylül 2022'de ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini'nin ölümünün ikinci yılında memleketinde esnaf kepenk kapattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kepenk kapatma çağrılarına katılan esnafın Sakkız başta olmak üzere çevre kentlerde kepenk indirdiği görüldü.

AA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, kolluk güçleri muhtemel eylemleri önlemek için bölgede konuşlanırken Amini'nin mezarına giden yolları da kısıtladı.

Geçen yıl muhtemel gösterileri engellemek için Amini'nin mezarına ulaşan köprülerin kolluk güçleri tarafından tutulması üzerine bazı kişiler Sakkız'ın merkezinden geçen nehre girerek karşı taraftaki mezarlığa ulaşmıştı. Kolluk güçleri bu yıl da bunun yaşanmasını engellemek için dün baraj suyunu serbest bırakarak nehrin derinleşmesini sağladı.

NE OLMUŞTU?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "başörtüsünü düzgün takmadığı" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve darbedilmesi sonrası hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül 2022'de yaşamını yitirmişti.

Amini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü. Dünyanın dört bir yanında da İran halkına destek eylemleri düzenlenmişti.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütüne göre, aylarca süren gösterilerde en az 537 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. İran medyasına yansıyan haberlere göre ise gösterilerde yaklaşık 70 kolluk görevlisi öldü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2024'ün ilk 7 ayında 145 bin 885 kadın, Şiddetle Mücadele Hattı'na başvuru yaptı

SONRAKİ HABER

60 yılda Türkiye'deki 240 gölden 186'sı kurudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa