15 Eylül 2024 13:59
Son Güncellenme Tarihi: 15 Eylül 2024 22:45

Sakarya'da OBA Makarna fabrikasında patlama: 1 ölü, 30 yaralı

Sakarya Hendek'te OBA Makarna fabrikada patlama meydana geldi, 6'sı ağır olmak üzere 30 kişi yaralandı. 1 işçinin cansız bedeni bulundu. Yaralılardan birinin 12 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı.

Fotoğraf: Gürkan Özer/AA

Paylaş

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki OBA Makarna fabrikasında patlama meydana geldi. Yaralı işçi sayısı 30'a yükseldi. 1 işçinin cansız bedeni bulundu. Ailenin teşhisi sonrası ölen kişinin işçi Mesut Simay olduğu belirlendi.

Yaralılardan birinin 12 yaşındaki bir çocuk olduğu açıklandı. Sakarya Valisi patlamanın ilk tespitlere göre değirmen bölümünde yaşandığını bildirdi.

Anadolu Otoyolu Hendek gişeleri mevkisinde faaliyet gösteren makarna fabrikasında, henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamanın ardından fabrikada yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

VALİLİK: SOĞUTMA ÇALIŞMALARI SIRASINDA 1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Sakarya Valiliği, patlamaya ilişkin son bilgileri paylaştı. Valilikten yapılan açıklamada, soğutma çalışmaları sırasında 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı aktarıldı. 

Sakarya Valiliğinden yapılan açıklamada "İlimiz Hendek ilçesinde bir fabrikada meydana gelen patlamada şu ana kadar 30 kişi yaralanmış olup; bunlardan 6 vatandaşımız ağır yaralanmış ve ağır yaralılardan 2’si de entübe edilmiştir. Ayrıca soğutma çalışmaları esnasında 3 İtfaiye Erimiz de hafif yaralanmış ve hastanede ayakta tedavi edilmiştir. Yaralıların sağlık durumu yakından takip edilmekte olup, 5 yaralı vatandaşımız taburcu edilmiştir. Patlama sonrası soğutma çalışmaları devam etmekte ve herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına fabrika çevresinde gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Ayrıca meydana gelen patlama sonrası yapılan soğutma çalışmaları esnasında bir vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmış olup, Fabrika yetkililerince fabrika içerisinde herhangi bir vatandaşımızın/çalışanın bulunmadığı beyan edilmiştir." denildi.

ÖLEN İŞÇİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Fabrikanın 5'inci katında merdivenlerde cansız bedeni bulunduktan sonra otopsi merkezine götürülen cesedin teşhisi için aile otopsi merkezine çağrıldı. Ailenin teşhisi sonrası ölen kişinin Mesut Simay olduğu belirlendi. Kimliğin kesin teşhisi için adli tıp kurumunda DNA incelemesi yapılacağı öğrenildi.

SAĞLIK BAKAN YARDIMCISI: YARALI SAYISI 30'A YÜKSELDİ

Sağlık Bakan Yardımcısı Halim Özçevik de Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz ile birlikte Hendek Devlet Hastanesi'ne gitti. Hastane önünde açıklamalarda bulunan Özçevik, yaralı sayısının arttığını belirterek, "Toplamda 30 yaralımıza ulaşıldı. Rakam biraz yükseldi. Yaralılardan 5'i taburcu edildi. Yaralılardan 3 tanesi itfaiye eri. Taburcu edilenlerden biri itfaiye erimiz. Yaralılarımızdan 2 tanesi entübe. Biri daha iyi şartlarda ve hastane yoğunluğu nedeniyle İstanbul'a sevk edildi. İstanbul'a nakledilen hastamızın durumu kritik. Bir tanesi de Kocaeli Şehir Hastanesi'nde entübe olarak takip ediliyor. Hastalarımız ağırlıklı olarak yanık vakaları. Diğer üç hastamızda Kocaeli Şehir Hastanesi'nde entübe olmayacak şekilde yoğun bakımda tedavi edilmekte.

YARALILARDAN BİRİ 12 YAŞINDA BİR ÇOCUK

Yaralılardan bir tanesi 12 yaşında bir çocuk. Babasıyla iş yerine gelip patlama esnasında orada olduğu için yaralı olduğunu tespit ettik. Genel durumu iyi. İstanbul'a giden hastamız operasyona alınacak durumu kritik" dedi.

Vali Karadeniz de "Silonun içinde devam eden bir ısı var. Isı enerjisinin bir risk oluşturmasından dolayı tedbir alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Isı düşürülünceye kadar orada devam eden bir risk var. Soğutma çalışmasıyla ısı düşürüldükten sonra risk bitmiş diyebileceğiz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada patlamanın fabrikanın çatısında meydana geldiğini bildirmişti. Alemdar, "Güçlü bir patlama olduğu için patlamayla birlikte yangın başlamış ve yangın da etrafa onun için zarar vermeye başladı. İçeriye girmemizi engelleyen yangın. Bir an önce yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Kontrol altına aldığımız yerlerden içeriye girip içerideki kardeşlerimizi de çıkarmaya çalışıyoruz" demişti. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da patlamayı araştırmak üzere 1 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirdiğini bildirdi.

BAYHAN: İŞÇİ SAĞLIĞINI HİÇE SAYAN POLİTİKALAR SONUCU

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan 2020'de Hendek'teki havai fişek fabrikasında 7 işçinin, geçtiğimiz yıl ise Derince'de TMO’da gerçekleşen patlamalar sonucunda 2 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak "İhracat şampiyonu ve dünyanın 3. büyük makarna üreticisi olmak ile övünen Oba Makarna’da alınmayan önlemler, sömürücülerin sırtını sıvazlayan göstermelik denetimler ve işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan politikalar sonucunda 20 işçi yaralandı. İşçiler için bir cinayet düzeneği olan bu sömürü düzenini birlikte değiştirelim!" dedi.

"ÖNLEM YOK! DENETİM YOK! BAKANLIK SEYREDİYOR"

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan da "Türkiye’yi bir işçi cinayetleri ülkesine çevirenlere sesleniyoruz, önlemlerin alınıp, işçilerin çalışırken ölmemesi için daha kaç işçinin hayatını kaybetmesi gerekiyor? Yine Hendek, yine bir fabrika patlaması, Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında ölen işçilerin  canı için kâr hesabı yapan patronlara karşı adalet sağlanabilseydi, patronlara karşı etkin bir cezalandırma olsaydı bugün yeni iş cinayetlerini konuşmuyor olacaktık. İşçilerin canı üzerinden kâr hesabı yapan sermaye ve onun hükümetine karşı, yaşamak için örgütlü mücadele edelim!" diye seslendi.

OBA MAKARNA PATRONU MUHABİRİMİZİ TEHDİT ETMİŞTİ

OBA Makarna fabrikası patronu, koronavirüs sürecinde işçilerin çalışma saatlerinin yükseltilmesini haberleştiren muhabirimizi tehdit etmiş, "O resmi kaldırma görürsün sana neler yapacağım" demişti.

4 YIL ÖNCE HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA OLMUŞTU

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de bir patlama meydana gelmiş, 7 işçi hayatını kaybederken, 127 kişi de yaralanmıştı. Patlamayla ilgili açılan davada alınmayan önlemler tutanaklara geçmiş, iş cinayetinin göz göre göre geldiği ortaya çıkmıştı.

Mahkeme heyeti İş Güvenliği Uzmanı Aslı Bozkurt’a, Sorumlu Personel Ahmet Çağrıcı’ya, Genel Ustabaşı Erşan Öztürk’e, Fabrika Sorumlu Müdürü Asiye Angın’a ‘Bilinçli ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 6 yıl 8’er ay, Genel Ustabaşı Hasan Ali Velioğlu’na 12 yıl 6 ay, Fabrika Sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun’a ise 16 yıl 3’er ay hapis cezası verilmesine karar vermişti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Narin Güran cinayeti | 2 kişi sahte ihbar gerekçesiyle gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Depremde yakınlarını kaybeden Kaya’nın “adalet” eylemi 18’inci haftasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa