15 Eylül 2024 15:22

Üniversitelilerin barınma sorunu: Sarayın gideri ile yüzlerce yurt yapılır

Barınma sorunu yaşayan üniversite öğrenciler için eve ya da özel yurda çıkmak hayal. Öğrenciler sarayın masrafları ile pek çok yurt yapılabileceğine işaret ediyor.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Bahar EMREOĞLU

İzmir

Üniversitelerin açılmasına az bir zaman kalırken üniversite öğrencilerinin; barınmadan sosyal yaşantıya, eğitim öğretimdeki temel ihtiyaçlardan ulaşım masrafına kadar sorunlar öğrencilerin yeniden gündeminde.

“KYK YURTLARININ ÜCRETSİZ OLMASI LAZIM”

Dokuz Eylül Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünü kazanan Mete, KYK yurdunda kalacağını, bazı soru işaretleri olsa da elindeki en iyi olanağın bu olduğunu söyleyerek sözlerine başladı.  “Ayrı eve çıkmak maddi olarak yıpratıcı, özel yurtları saymıyorum bile” diyen Mete, “Maddi olarak başka bir seçeneğim yok” diye ekledi. Maddi kaygısının sadece barınmadan ibaret olmadığını dile getiren Mete, tedirginliklerinin olduğunu ve okul açıldığında çalışmayı düşündüğünü belirtti. Mete son olarak, “Devlete bağlı olan yurtların paralı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca burs imkanıda şanstan ziyade, gerçekten gelir düzlemine göre seçilirse iyi gelirli ve düşük gelirli arkadaşlarımızın dengesini sağlayabileceğini düşünüyorum. Tabi bunun için de enflasyonu olmayan bir para birimi ve sağlam bir ekonomi de gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILIYOR”

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği okuyan Ali ise geçen yıl yaşadıklarını anlatarak sözlerine başladı. “Geçen sene hazırlık okuyacak olan öğrenciler KYK’ya başvuramıyordu. Çünkü Demokrasi Üniversitesi’nin hazırlık okulu Kemalpaşa'da olduğu için, ilçede yurt yok diyerek sistem başvuru kabul etmiyordu. Daha önceden böyle bir durum olmadığı ve benim ilk yılıma denk geldiği için çok sinirlenmiştim” dedi.  Başvuru yapamayınca ev ya da özel yurt seçeneğinin kaldığını söyleyen Ali, “Kimseyi tanımadığım için eve çıkamazdım, özel yurda çıkmanın daha uygun olduğunu düşündüm. Özel yurtların fiyatları da genel olarak pahalıydı. Diğer yurtlara göre daha uygun olan bir yer buldum. Üstelik 3-4 bin lira burs veriyordu. Ücreti yarıya inip daha da uygun hâle geliyordu. Lakin yurda ilk gittiğimde de aldığım izlenim ve sonra şartları sorduğumda öğrendiğim, yurdun tarikat yurdu olmasıydı. Bu durumu öğrendikten sonra bu yurdu tercih etmedim ama maddi durumu benden kötü insanlar KYK’ya başvuramadıkları için ya da çıkmadığı için burda kalmak zorunda kalmış olabilirler” ifadelerini kullandı. Ardından başka bir yurda geçiş yaptığını belirten Ali, yurdundaki sorunlardan bahsetti. “Odamda internet çekmiyordu, sıcak su sistemi sorunluydu, kışın kaloriferleri sabaha doğru kapatıyorlardı ve üşüyerek uyanıyordum, çıkan yemeklerde kalitesiz ve kötüydü” diyen Ali, “Bu gibi sebeplerden dolayı bu sene özel yurtta kalmayı düşünmedim ve KYK’ya başvurdum. KYK çıktı ama dar bir odada 6 kişi kaldığımız için uyum sağlayabilecek miyim bilmiyorum” diye ekledi.

“HÜKÜMET PARAYI KENDİNE DEĞİL BİZE HARCAMALI”

“Geçen yıl maddi olarak sosyal durumlarda zorlandım. Arkadaşlarımla görüştüğüm zaman para harcamaktan çekindim” ifadelerini kullanan Ali, ailesine yük olma baskısını yaşadığını ekledi. Ali devamında “Çalışmak zorunda kalmadım babama sordum sorun olmaz, bu sene hallederim ben dedi. Ama işin arka planını bilmiyorum belki borç aldı, kredi aldı. Babam esnaf öyle müthiş bir ekonomik durumumuz yok. Ben bir şey isteyince üzülmeyeyim diye yapar ama arka planını bilmiyorum işte” dedi. Son olarak çözüm yollarından bahseden Ali, “Çözüm yolu basit. Hükümet parayı kendine değil bize harcayacak. Kendi yaşadığı yaklaşık 1150 odalı sarayın maliyeti yaklaşık 600 milyon dolar. Ya da diyanetin bütçesi yaklaşık 91 milyon TL. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Kısaca söylemek istediğim bu paralara gayet güzel, konforlu yurtlar yapılabilir”. İfadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK KAYGIM YURT”

Konuştuğumuz bir diğer kişi olan Melisa ise sözlerine “Ege Üniversitesi reklamcılık bölümü 1. sınıf öğrencisiyim” diyerek başladı. Ege KYK’da kaldığını belirten Melisa, KYK’ çıktığı için içinin çok rahatladığını belirtti ve “KYK çıkmasaydı ne yapacaktım bilmiyorum. Öyle bir durumda ya özel yurda ya da eve mecbur kalacaktım. Bu durumda beni maddi manevi çok zorlayacaktı” dedi. Yeni dönem için hem heyecanlı hem de kaygılı olduğunu dile getiren Melisa, “Benim için yeni bir okul sistemi. Dersleri yapabilecek miyim diye düşünüyorum. Ayrıca bilmediğim bir şehirde tek başıma olacağım maddi ve manevi açıdan zorlanabilirim. Ama şu anda en büyük kaygım yurt. Odalar kalabalık, duyumlarıma göre de yemekleri çok iyi değil. Ayak uydurabilecek miyim bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

“KONSERE, TİYATROYA GİTMEK HAYAL”

Son olarak konuştuğumu Bandırma Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümü 2.  Sınıf öğrencisi olan Selin sözlerine “KYK yurdu çıkmadığı için eve çıkmak zorunda kaldım. Bir asgari ücret kadar ev kiram var ve maalesef masraflar çok yüksek” diyerek başladı. Normal şartlarda geçinebilmesi için eve 30 bin civarı bir bütçe ayırması gerektiğini belirten Selin, “Ailemde sadece babam çalıştığı için ben de iş arıyorum. Çünkü temel ihtiyaçlarım dışında eğitim ihtiyaçlarımı karşılayabilmek için de paraya ihtiyacım var” dedi. “Asgari ücrete zam yapılmadı ama her şeye zam geldi” diyen Selin, “Alım gücü gün geçtikçe düşüyor. Marketten bir şeyi alırken bile 2 kere düşünür olduk” ifadelerini kullandı.  Sosyal yaşantısından da söz eden Selin, “Dışarıda bir kahve içmek bile lüks oldu. Konsere, tiyatroya gitmek ise bir hayal. Tek sosyalliğimiz kafelerde kahve içmek o da paramız varsa” dedi. Gelecek kaygısının olduğunu belirten Selin, “Mezun olduğumda iş bulabilecek miyim? Bulsam bile uzun çalışma şartları ve düşük ücrete çalışmak zorunda kalacak mıyım? Geleceğimizi garanti altına nasıl alacağız? Gibi sorular insanın kafasını kurcalıyor maalesef” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyindeki köye "zorla tahliye" bildirileri attı

SONRAKİ HABER

Kadınların talepleri, artık tüm İran’ın talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa