Diyarbakır'da fırın işçileri kölelik koşullarına karşı iş bıraktı

Diyarbakır'da uzun çalışma saatlerine, sigortasız çalıştırılmaya ve izin haklarının gasbedilmesine karşı mücadele eden fırın işçileri, iş bırakarak Dağ Kapı Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

15 Eylül 2024 15:56
Paylaş

Diyarbakır’da uzun çalışma saatlerine, izin haklarının gasbedilmesine ve sigortasız çalıştırılmaya karşı mücadele eden fırın işçileri pazar günü iş bıraktı. Dağ Kapı Meydanı’nda bir araya gelen işçiler, DİSK/Gıda İş Sendikası ve Amed Fırın İşçileri Komisyonu olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya fırın işçilerinin yanı sıra DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Ufuktan Öden de katıldı. Açıklamayı işçiler adına DİSK/Gıda-İş Sendikası Fırın İşçileri Komisyonu üyesi Mehmet Sadık Ezgin okudu. Ezgin, 2024 yılında hâlâ kuralsız bir şekilde, sigortasız, yasaların belirlediği çalışma saatlerinin çok fazla üzerinde ve tatil, dinlenme hakkı dahi verilmeyerek adeta köle gibi çalıştırıldıklarını ifade etti.

"HAFTADA 45 SAATTEN FAZLA VE SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK SUÇTUR"

Daha önce defalarca, yasalara aykırı olan bu çalışma koşullarının düzeltilmesi için fırın patronları başta olmak üzere yetkili tüm kurumlara, sendikaları DİSK/Gıda-İş ile birlikte çağrı yaptıklarını hatırlatan Ezgin şöyle konuştu:

“Ancak geri dönüş alamadık ve bugün bu meydanda iş bırakarak bir kez daha uyarımızı yapıyoruz. Buradan fırın işverenlerine bir kez daha sesleniyoruz: İşçisini bu koşullarda çalıştırmak bu ülkenin anayasasına göre suçtur! Yasaya göre bir işverenin çalışanını haftada 45 saatin üzerinde çalıştırması suçtur! Sigortasız işçi çalıştırmak bu ülkenin yasalarına göre suçtur ve cezası vardır. Tüm fırınların denetlenmesini ve ülkenin iş yasasına aykırı işçi çalıştıran tüm fırın işverenlerine yaptırım uygulanmasını talep ediyoruz.”

Talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Ezgin, “İnsan gibi çalışacağımız bir iş için, ekmek davamız için verdiğimiz bu mücadelede Amed halkının da yanımızda olacağından şüphemiz yoktur. Direne direne kazanacağız!” dedi.

"HAKKIMIZI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Ardından konuşan DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Ufuktan Öden ise, “Çoluk çocuğumuza helal ekmek götürmek istiyoruz. Ancak fırın işverenleri bizim sigortalarımızı ödemeyerek, tatil haklarımızı tanımayarak suç işlemeye devam ettikleri sürece biz kavga etmekten vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı da sonuna kadar arayacağız. Onlarla birlikte Ankara'ya yürümek de dahil olmak üzere her türlü mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi de Amed halkına ilan etmek istiyorum” dedi.

"50’NİN ÜZERİNDE İŞ YERİ TALEPLERİ KABUL ETTİ"

Fırın işçilerinin 13 Eylül'de iş bırakma kararı verdikleri toplantının ardından 50’nin üzerinde iş yeri sigorta, hafta tatili ve 8 saat iş günü taleplerini karşıladı. İşçiler tüm fırın patronlarından bunu talep ediyor. Ayrıca patronlarla görüşme talebinde bulundular. Talepler bir kez daha konuşulacak.

FIRIN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ 

Fırın işçilerinin talepleri şöyle:

  1. "Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin.
  2. Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Özel günlerde (Bayramlar, yas günleri vb.) izin hakkımız sağlansın.
  3. Yılda en az 24 gün yıllık izin hakkımız sağlansın.
  4. Yasa dışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin, cezai işlem uygulansın. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın."

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alaattin Çakıcı’nın arkadaşının ölümü ile ilgili 17 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Tarım işçisi Ahmet’in ağabeyi de kanalda boğulmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa