15 Eylül 2024 17:00

Nefret yürüyüşü 3. kez düzenlendi: LGBTİ dernekleri, cinsiyet eşitliği hedef alındı

Büyük Aile Platformu'nun çağrısıyla düzenlenen LGBTİ’leri hedef alan "Büyük Aile Buluşması” isimli miting Saraçhane Parkı'nda yapıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Büyük Aile Platformunun çağrısıyla düzenlenen, LGBTİ’leri hedef alan “Büyük Aile Buluşması” mitingi “Dursun bu hayasızca akın” şiarıyla Saraçhane Parkı'nda yapıldı. Miting sonrası Beyazıt Meydanı’na “sessiz” yürüyüş gerçekleştirildi. Alanda Fatih Belediyesine ait mobil büfe ile çorba dağıtıldı, “Büyük Aile Platformu” ise kumanya dağıttı. Alana gelen bazı yurttaşların, dağıtılan kumanyaları eve götürmek üzere ellerindeki poşetlere doldurduğu görüldü.

Alanda mitingin düzenleyicisi “Büyük Aile Platformu” tarafından “Ailemize anayasal koruma istiyoruz” “LGBTİ propaganda ve dayatmasına dur de”, “LGBT kirli ellerini çocukların üzerinden çek”, “Sosyokültürel teröre dur de” gibi nefret söylemlerinin yazılı olduğu dövizler taşındı. Benzer sloganların yanı sıra alanda tekbir çekildi. Ayrıca çeşitli konuşmacılar tarafından Narin Güran’ın ölümü “Aile kurumunun yok olmasına” bağlandı, kayıp çocukların varlığı iktidar yerine LGBTİ’lerle ilişkilendirildi. Mitingde LGBTİ karşıtlığı emperyalizm karşıtlığı olarak ifade edildi, “milli aile yapısına” tehdit olduğu söylendi.

AKP’NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ ALANDA

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, LGBTİ’leri bir “çete” olarak ifade ederek işgal altında olunduğunu iddia etti. Avukat Cüneyt Altıparmak ise cinsiyet uyumu için kullanılan hormonların yasaklanması gerektiğini ileri sürdü, sosyal medya platformlarını da hedef gösterdi. AKP'nin Anayasa’da yapmak istediği değişiklik de hem dövizlere hem sahneden yapılan konuşmalara yansıdı. Altıparmak ailenin anne ve babadan oluştuğu üzerinden Anayasa’da değişiklik yapılmasını istedi. Belediyelerde ve üniversitelerde açılan toplumsal cinsiyet eşitliği merkezlerinin kapatılması talep edildi.

Seyfi Bayraktar ise tıbbın aksine cinsiyet uyum ameliyatlarının bilimsel olmadığını öne sürdü. TRT WORLD'de yayımlanacak LGBTİ karşıtı belgeselin izlenmesi için çağrı yapıldı, LGBTİ derneklerinin kapatılması ve Rusya’dakine benzer yasa değişiklikleri yapılması gündeme getirildi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Tülin Oygür yaptığı konuşmada LGBTİ derneklerinin, “LGBTİ propagandasının” yasaklanması için mevzuat değişikliği madde önerilerini sıraladı.

TOPLANTIDA KABUL EDİLMEDİ, RTÜK BAŞKANI İZİN VERMİŞTİ

RTÜK Başkanı Şahin, toplantıda kabul edilmemesine rağmen LGBTİ karşıtı yürüyüşün tanıtımı için yapılan kamu spotunun resmi sitede yayımlanmasına izin vermişti.

"NEFRETE DEĞİL YAŞAMA SES VER"

LGBTİ aileleri “Büyük Aile Buluşması”na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamayı farklı illerden LGBTİ aileleri platformları imzaladı:

“Bizler, çocuklarını koşulsuz seven ve her zaman yanlarında duran LGBTİ+ aileleriyiz. ‘Büyük Aile Buluşması’ adı altında organize edilen LGBTİ+ karşıtı yürüyüş, toplumu ayrımcılığa ve nefret söylemine teşvik eden bir eylemdir. Bu yürüyüş, yalnızca LGBTİ+’lara değil, onların ailelerine de yönelik bir nefret ve ayrımcılık girişimidir.”

“Çocuklarımızın eşit yurttaşlar olarak toplum içinde var olma haklarına yönelik saldırılar, gerçekten ‘Aileyi korumak’ anlamına gelmiyor. LGBTİ+ aileleri olarak, çocuklarımızı dışlamadan, sevgi ve dayanışma içinde büyütüyoruz. Bu yürüyüş, ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı bir söylemle topluma zarar veriyor; oysa gerçek güç, sevgi ve anlayışla bir arada olmaktan gelir.”

“Toplumda kutuplaşmayı artıran bu tür yürüyüşler yerine, ülkemizin gerçek sorunlarına odaklanmak gerektiğini düşünüyoruz. Kadınlar, çocuklar ve hayvanlar şiddet ve ölümle karşı karşıyayken, kutuplaştırıcı eylemlerle zaman kaybetmek yerine, gerçek sorunlara çözüm bulmak hepimizin sorumluluğudur.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AUKUS Anlaşması tartışma yarattı 

SONRAKİ HABER

Grevdeki Sarar işçileri taleplerinin karşılanmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa