15 Eylül 2024 18:03

Çeşme’de iki ayrı nokta daha tam hız betona gömülüyor 

Çeşme otel, rezidans inşaatlarıyla talana açılmaya devam ediyor. Ayasaranda hazine arazileri otopark için işgal edilirken, Ilıca’daki işletme denizi işgal ediyor. 

Fotoğraf: Mustafa Ünsal

Paylaş

Ramis SAĞLAM 
İzmir 

Yerel seçimlerin ardından belediye başkanları değişse de rant uygulamaları devam ediyor. İzmir’in Çeşme ilçesindeki Ayayorgi Koyu ve Yıldızburnu’ndaki doğa talanları hafızalardayken başka alanlarda da rant projeleri gitgide artıyor. Çeşme’deki yeni talanın şimdiki adresi Ayasaranda ve Ardıç yolunun üzerindeki deniz.

AYASARANDA’DA BETON ŞEHİR YÜKSELİYOR

Ceşme Ayasaranda’da doğa yok edilirken beton bir şehir yükseliyor. Hiçbir altyapının olmadığı bölgede “turizm otel” için alınan imar izni altında rezidanslar ve çok katlı konutların inşaatı devam ediyor. Çeşme Çevre Derneğinin kamuoyuna duyurduğu çevre tahribatında, hazine arazilerinin işgal edildiği, rezidansçılara otopark yapıldığı belirtildi. Ağaçların kökünden sökülmesine yol açan projede yüzlerce yılda bölgede yetişmiş doğa dokusu ve endemik bitkiler yok ediliyor.

PARASI BOL OLANLAR ÇEVREYİ YOK EDİYOR

Çeşme’de çevre tahribatının yaşandığı ikinci nokta ise Çeşme-Ardıç yolu üzerinde. İzmir Özel İdareye ait olan alanda başka bir işletmeci tarafından rıhtım platform yapılmak isteniyor. Çalışma kapsamında ise denize beton dökülüyor.

Denizin üstünde rıhtım platform gibi yapılar yapmanın bakanlıklardan özel izinlere tabii olduğuna dikkat çeken Çeşme Çevre Derneği yönetimi, İzmir Özel İdarenin, bu izinsiz inşaata karşı çıkması gerektiğini söyledi.

KAMU KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİLDİ

Çoğu izinsiz olan bu betonlaşmayı sert bir şekilde eleştiren Çeşme Çevre Derneği, “Otel yapıyoruz diyenler nedense sadece konut pazarlıyor. Buraların tapusu yok, kat irtifakı yok, parası bol olanlar alıyor, bölgede kanalizasyon, su altyapısı yok. Bir süre sonra denizi kirletmeye ve işgal etmeye başlayacaklar. Turizmi desteklemek için otel teşvik ve çok katlı inşaata müsaade edenler, bunların otel değil konut olacağını baştan biliyor. Buna rağmen izin veriyorlar. Bu tür yapılaşmalar Çeşme’nin doğal yapısını bozup, betonlaşmaya neden olduğu için geleceğine darbe vuruyor. Bu konuda acilen ilgili kamu kurulumlarını göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Kamyonları stoka, işçileri sokağa attı

SONRAKİ HABER

Alexia Tsouni ile belgeselini konuştuk | "İsrail, savaş karşıtı hareketten korkuyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa