16 Eylül 2024 04:44

Eğitim masrafları da kışlık hazırlamak da zor

Okulların açılması ve kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte aileler hem çocuklarının eğitim masraflarını karşılamakta hem de kış için yiyecek konserveler hazırlamakta zorlanıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ayşe YILMAZ
Ceylan GEÇGİN
Ankara

Eylül ayını yarılarken ailelerin gündemleri bir yandan eğitim masrafları bir yandan da gelen kışa hazırlanma telaşı ile sürüyor.

Masrafların birbirini takip ettiği bu süreçte işten çıkarılan bir Kalyon PV işçisi, aldığı işsizlik maaşı ile çocuklarını dershaneye göndermeye, okuldan istenilen ek kitapları karşılamaya çalıştığını anlatırken kendilerini bu dönemde maddi olarak en çok tedirgin eden konunun okuldan farklı konular için toplanacak para olduğunu söylüyor. İşten çıkarılan işçinin eşi, çocukların eğitim masraflarına eklenen gıda masrafları karşısında çözümü memlekete giderek kışlık hazırlamakta bulmuş. Ailesinin memlekette ektiği küçük bir bahçesi olduğunu, kış için meyve, sebze depolamayı onlar sayesinde yapabildiklerini anlattı.

"TEK BAŞIMA ÇOCUĞUMUN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORUM"

Eskiden bir özel okulda öğretmen olan Meryem, “Geçtiğimiz gün alışverişe çıktık, verdikleri listenin en iyisini alayım diye bir çabam asla olmadı ama ona rağmen bile 5 bin lira civarı bir harcamamız oldu. Kalem kutusundan deftere bu kadar basit eşyaların bu kadar yüksek fiyatlı olması akıl alır değil. Formadan kırtasiye alışverişime tek başıma çocuğum için yapamıyorum, dedesi de harçlık vererek destek oluyor” diye anlattı. Asgari ücret civarında ücret alan bir işçi ise “Eşim özel okulda çalışıyor, o nedenle bizim kızımıza da indirim yaptılar ana sınıfına öyle kaydettik. Ben bu hakka erişsem de kendi imkanlarıyla bu hakka erişemeyen iş arkadaşlarımın çocukları var, ben onlar için de bunun sağlanması gerektiğini düşünüyorum” diyor.

GIDA FİYATLARI ARTTIKÇA DOLAP BOŞALIYOR

Açlık sınırının 19 bin 423 lira, yoksulluk sınırının 67 bin 186 lira olduğu koşullarda tek maaşla ev geçindirmek neredeyse mümkün değil. Kendileri hem eşinin emekli maaşının üzerine aldığı asgari ücret ve özel bir okulda öğretmenlik yapan kızının aldığı asgari ücretle ev geçindirmenin de zorluklarından bahseden Hatice, komşularının da çocuklarını okutabilmek için fabrikalarda çalışmaya başladığını anlatıyor.  Eve üç maaşın girdiği ama yetmediği bir başka aile de bu sene kış hazırlıklarını kıstıklarını “Durumumuz görece iyi; eşim hem emekli hem çalışıyor, kızım çalışıyor yine de bu sene bırakın kışlığını hazırlamayı sofraya bir kere bamya koymadık. Haliyle hazırladığımız menemen kavanozlarının da sayısı düşüyor, içine koyduğumuz biberin fiyatı artıyor” diyor. Kışlık hazırlıklarını sorduğumuz bir başka aile ise “Eskiden dolaba fasulye koyar, çeşit çeşit reçel hazırlardık bu sene birkaç kavanoz menemenle yetindik” diyerek gıda fiyatları arttıkça ilk mutfak masraflarından kestiklerini anlatıyor.

"SORUMLUSU BAŞIMIZDAKİLER"

Komşuları artan çarşı pazar fiyatlarından şikayet eden Birsen, “Bu başımızdakilerin suçu diyorum, hemen alevleniyorlar. Fiyatların başımızdakilerle ne ilgisi varmış. Ben de onlara kızıyorum daha da konuşmuyorum” diyerek görüşlerini paylaşıyor.

ÖNCEKİ HABER

Alexia Tsouni ile belgeselini konuştuk | "İsrail, savaş karşıtı hareketten korkuyor"

SONRAKİ HABER

NATO komutanından Rusya-Ukrayna savaşını derinleştirmeye destek 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa