15 Eylül 2024 16:45

NATO komutanından Rusya-Ukrayna savaşını derinleştirmeye destek 

NATO’nun Askeri Komitesinin Başkanı Amiral Rob Bauer, Ukrayna’nın başka ülkelerden aldığı uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarını vurması için izin verilmesini desteklediğini açıkladı.

Storm Shadow | Fotoğraf: Boevaya mashina/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Paylaş

NATO’nun Askeri Komitesinin Başkanı Amiral Rob Bauer, ABD Genelkurmay Başkanı CQ Brown’ın da katıldığı toplantıda, Ukrayna’nın başka ülkelerden aldığı uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarını vurması için izin verilmesini desteklediğini açıkladı. 

Cumartesi günü gerçekleşen yıllık toplantının kapanışında konuşan Bauer, Ukrayna’nın savaş avantajı elde etmek için Rusya’nın derinliklerine saldırma konusunda “Sağlam yasal ve askeri hakka sahip olduğunu” ileri sürdü. AP’nin haberine göre Hollandalı Bauer, “Askeri açıdan bunu yapmak için iyi bir neden var, düşmanı zayıflatmak, lojistik hatlarını, cepheye gelen yakıt ve mühimmatı zayıflatmak. Mümkünse durdurmak istediğiniz şey budur” dedi.

ABD ve İngiltere Dışişleri Bakanlarının geçen hafta Kiev ziyaretiyle gündeme gelen konu, Rusya’nın “NATO, Rusya ile savaşa girmesin” uyarılarına neden olmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer cuma Washington’da bir araya geldiler. ABD’li yetkililer, Starmer’ın Ukrayna’nın Rusya’da genişletilmiş saldırılar için İngiliz Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin vermek için Biden’ın onayını aradığına inandıklarını söylediler. Ancak görüşme öncesi Guardian’a konuşan İngiliz kaynaklar, bu iznin çoktan verildiğini fakat kamuoyuna açıklama yapılmayacağını belirtmişlerdi. Storm Shadow bileşenleri ABD’de üretiliyor. 

ABD, Ukrayna’nın Rus güçlerinin saldırılarına karşı sınır ötesi saldırılarda Amerikan yapımı silahları kullanmasına izin veriyor. Ancak Kiev’in ATACMS gibi uzun menzilli füzeleri Rusya’nın derinliklerine ateşlemesine izin vermiyor.

Ukrayna, özellikle kış yaklaşırken ve Rusya’nın Donetsk’teki ilerleyişi sürerken Washington’a kısıtlamaların kaldırılması için baskısını arttırmış durumda.

RUSYA: BATI, TEHLİKE SEVİYESİNİ HAFİFE ALIYOR 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna’nın Rus topraklarına Batılı füzelerle saldırmasına izin verilmesi durumunda askeri anlamda yanıt vereceklerini söyledi.

Ryabkov, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen BRICS Medya Zirvesi’nde gazetecilere gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu. Batı’nın Ukrayna’ya Rus topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırmasına izin vermesi ihtimalini değerlendiren Ryabkov, ilgili kararın bir süre önce alındığını ve bu konudaki sinyallerin Kiev’e iletildiğini ifade etti. Ryabkov, “Bu nedenle buna yeterli şekilde tepki vereceğiz. Burada ciddi risk söz konusu. Çünkü Washington ve Londra’da ve diğer yerlerdeki düşmanlar, başlattıkları oyunun tehlike seviyesini hafife alıyorlar. İlk önce bu yönde adım atsınlar da askeri anlamda da kapsamlı yanıt alacaklar” dedi. 

“ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’daki gerginliği kontrol edilemez seviyeye çıkarmaya çalıştığını” belirten Ryabkov, ülkesine yönelik uygulanan yaptırımlara karşı ABD’ye uranyum ihracatını yasaklayabileceklerini dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim masrafları da kışlık hazırlamak da zor

SONRAKİ HABER

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında 3 Filistinli öldü  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa