İstanbul'da Narin Güran için eylem: Failleri koruyanlar soruşturulmalı

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Beşiktaş'ta katledilen Narin Güran için düzenlediği açıklamada faillerin ve onları koruyanların açığa çıkarılmasını istedi.

15 Eylül 2024 18:28
Paylaş

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Beşiktaş İskele Meydanı'nda Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran için basın açıklaması düzenledi.

Emek Partisi Şişli İlçe Başkanı Hazan İlik, 19 gün boyunca hep birlikte "Narin nerede" diye sorulduğunu belirterek, "Tıpkı 4 yaşındaki Leyla, 1,5 yaşındaki Ecrin, 3 yaşındaki Müslüme ve pek çok çocuk için sorduğumuz gibi. Peki faillere ne oldu? Her bir çocuğun ölümünden sonra, bir daha başka bir çocuğun başına aynı şeylerin gelmemesi için ne yapıldı? Koca bir hiç. Öldürülen, kaybedilen çocukların arasına şimdi Narin ismi de eklendi" dedi.

"ENSARİOĞLU HESAP VERECEK Mİ?"

Her olayda “Sonuna kadar takipçisiyiz” diyen iktidar sözcülerini eleştiren İlik, "Özellikle de Adalet bakanına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına soruyoruz; Narin’in şüphelileri için 'dostumuzdur' diyen Galip Ensarioğlu da hesap verecek mi? Koruduğu kişiler açığa çıkarılacak mı? Ekonomik ve siyasal nüfuzuna yaslanıp en adi suçları işleyenlerin yanında, onlara perde olanlar da cezalandırılacak mı? Narin cinayeti, yeniden gösterdi ki yargı, kolluk, bürokrasi, medya lime lime dökülüyor. Çocukların katli, TV showlarının, magazin programlarının malzemesi oluyor, 'siyaset dışı' addediliyor" diye konuştu.

8 YILDA 104 BİN ÇOCUK KAYBOLDU

İlik, devlet-siyaset-tarikat ilişki üçgeniyle tek adam yönetiminin yarattığı planlı çürümeyi işaret ederek "2008-2016 arasında 104 bin 531 çocuk kayboldu, 8 yıldır kayıp çocuk verisi açıklanmıyor, resmi verilere göre 2023’te 25 bin 685 çocuk cinsel suç mağduru, 2023’te 16-17 yaş aralığında 10 bin 471 kız çocuğu evlendirildi, Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 10’u çalıştırılıyor. Bu veriler, bu çürümenin tablosudur. Ülkede hâkim kılınmaya çalışılan, aileyi kutsayarak inşa edilmeye çalışılan muhafazakâr toplumsal yapı, çocuğa yönelik her türlü suçun açığa çıkarılmasını engelliyor." dedi.

İlik'in konuşmasının ardından KESK Basın Sözcüsü Eren Ertin basın açıklamasını okudu. Günde yaklaşık 40 çocuğun kaybolduğunu belirten Ertin, "TÜİK kaybolduktan sonra bulunan çocuk sayısını açıklıyor ancak toplam kaç çocuğun kaybolduğunu 2016'dan bu yana açıklamıyor. İçişleri Bakanlığı, 2019 verilerine göre Türkiye'de yılda ortalama 10 bin çocuk kayboluyor. Son yıllarda kayıp çocukların sayısında üç kat artış gözleniyor. Cezasızlık politikası çocuklara karşı işlenen suçları artırmaya devam ediyor" diye belirtti.

"FAİLLERİ KORUYANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ"

Çocuklar için daha güvenli bir yaşam inşa edilebilmesi için acil atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Ertin, "Narin'in tüm faillerinin yanı sıra, failleri koruyan milletvekilleri, bakanlar, mülki amirler hakkında soruşturma yürütülmeli. Her yıl kaç çocuğun kaybolduğu ve bu çocukların akıbetlerinin ne olduğu açıklanmalı. Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda çocuk istismarının önünü açan maddelerin çocuğun yüksek yararı gözetilerek acilen yeniden düzenlenmeli. Tarikat ve cemaatlerle yapılan çocuk koruma protokolleri derhal iptal edilmeli." dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarında 3 Filistinli öldü  

SONRAKİ HABER

Ordu-Giresun Havalimanı 50 gün uçuşlara kapatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa