15 Eylül 2024 20:14

Cankurtaran'da Reşit Kibar için "Yaşam Nöbeti"

Reşit Kibar'in katledildiği yerde yapılan "Yaşam Nöbeti"nde Cankurtaran Ormanı'nın “Reşit Kibar Ormanı" olarak değiştirilmesi talep edildi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Artvin Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire alanı projesine karşı ağaçlarını korumak isterken katledilen Reşit Kibar için Cankurtaran bölgesinde "Yaşam Nöbeti" tutuldu. Nöbet alanına "Yaşam nöbetindeyiz" pankartı ile Reşit Kibar'ın sözleri ve yaşam nöbetinin taleplerinin bulunduğu pankart asıldı. Çok sayıda yurttaşın katıldığı nöbette ana talep ise bölgenin adının "Reşit Kibar Ormanı" olarak değiştirilmesi oldu. 

Nöbette konuşan Çifteköprü Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Kooperatifi Üyesi Cavit Altunkaya, Artvin'de ve çevresinde verilmiş olan tüm maden ruhsatlarının iptalini istediklerini belirtti. Bununla ilgili dilekçeleri orman bölge müdürlükleri ve savcılıklara ileteceklerini kaydeden Altınkaya, "Reşit'in sadece katilinin tutuklu olması yetmiyor. Bu konuda çok öfkeliyiz. Onların azmettiricileri aramızda dolaşmaktadır. Suçsuz arkadaşlarımızın bırakılmasını istiyoruz. Biz Cankurtaran'ı savunuyoruz. Bizi sindirmeye çalışmasınlar. Ormanlarımızı, suyumuzu, doğamızı savunuyoruz" diye konuştu. 

"REŞİT KİBAR ORMANI" TALEBİ

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da Artvin halkının 30 yıldır mücadele ettiğini vurguladı. Mücadelenin sadece insanlar için değil tüm canlılar için olduğunu dile getiren Karahan, "Asla geri adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız. Cerattepe'de davayı kazandık, fakat yeniden başvuru yaptılar. Hem burası hem Cerattepe için yaşam mücadelemiz hep birlikte sürecek. Burası da bundan sonra Reşit Kibar'ın ismiyle tüm canlıların huzur bulacağı bir yer olacak" ifadelerini kullandı. 

Akademisyen Oğuz Kurdoğlu da Reşit Kibar'ın ismen aralarında olduğunu ve taleplerinin arkasında olmaya devam edeceklerini söyledi. Bilimsel anlamda mücadele edeceğini kaydeden Kurdoğlu, "Buranın adı resmen koyulana kadar da biz buraya Cankurtaran Ormanı değil Reşit Kibar Ormanı diyeceğiz. Kendi aramızda bunu iyi belleyebilirsek, mutlaka gerekeni yapılır. Dünyada pek çok örneği var. Rüzgarlar Reşit Kibar'ın adını buradaki ağaçlara fısıldasın" diye belirtti. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da şunları söyledi: "Hopa'da yaşanan gerginliğin sebebi, Hopalılar değil yaşam alanlarına müdahale etmek isteyenlerdir. Buna karşı direniş Hopa ve Türkiye'nin her yerinde sürecek. Yaşam alanlarının savunulması hepimizin hakkıdır ve bunu yaparken kaybettiğimiz Reşit Kibar hepimizin onurudur." 

"SOKAK MÜCADELESİ BÜYÜYECEK"

Halkevleri Üyesi Ramazan Tunç da Halkevleri üyesi Dursun Ali Koyuncu'nun tutuklandığını anımsatarak, "Bu memleketin devrimcilerini korkutacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Biz mücadelenin her alanında olduk, olacağız. Reşit abimizin mücadelesini daha fazla büyütmeliyiz. Bu mücadeleyi karalamaya çalışıyor, insanlara yalan söylüyorlar. Bizim hiçbir çıkarımız olamaz. Sokaklarda daha cesur olacağız, kimse bu mücadeleyi kirletemez. Bu mücadeleyi kimse karalayamaz. Doğayı, emeği savunmak ne kadar meşruysa bizim de kimseden korkumuz yok" dedi. 

Sol Parti Borçka İlçe Başkanı Tanju Gümüşkaya ise 3 Eylül'den sonra yaşanan hukuksuzluk sürecinin her yerde devam ettiğini söyledi. Yaratılan bu hukuksuzluğa karşı mücadele edeceklerini belirten Gümüşkaya, yaşam alanları için verilen sokak mücadelesini büyüteceklerini aktardı. Gümüşkaya ayrıca, Doğu Karadeniz'deki ekoloji mücadelelerini bir araya getirecekleri bir eylem ve birliktelik çağrısında bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Eskişehir: Okullara kalıcı ve yeterli yardımcı personel alımı yapılsın

SONRAKİ HABER

TOKİ mağdurları: Murat Kurum verdiği sözleri tutmadı, 5 yıldır mağduruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa