Ayhan Bora Kaplan davası: 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi
Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan davasında mahkeme heyeti ara kararını açıkladı, 18 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Kaynak: DHA
18'i tutuklu 61 kişinin yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 18'i tutuklu 61 kişi hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması Sincan Cezaevi’nde görüldü.
Duruşmada ilk olarak tutuklu sanık Hasan Arslantaş’ın avukatı, soruşturmaya savcı Mustafa Kaya ve gizli tanık Serdar Sertçelik’in yurt dışına çıkartılması olayında yargılanan Emniyet personellerinin ciddi şekilde etki ettiğini savunarak, “Savcı kollukla kol kola girip aleyhte delil toplamıştır. Müvekkilimin uygun görülecek adli kontrol şartlarıyla tahliyesini talep ediyoruz” dedi.
MAHKEME ARA KARARINI AÇIKLADI
Duruşmaya sanık avukatlarının savunmalarının ardından saat 15.00’e kadar ara verildi. Mahkeme 18 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianamede Ayhan Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticisi sanıklar Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında, "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", "kasten yaralama", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve "suçluyu kayırma" suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep ediliyor.
"GİZLİ TANIK" DAVASINDA TUTUKLU SANIK KALMADI
Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile bağlantılı 'gizli tanık' soruşturması kapsamında içlerinde emniyet mensuplarının da bulunduğu yedisi tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada ise tutuklu sanık kalmamıştı. Mahkeme 3 Eylül'de tutuklu yedi sanığın da tahliyesine karar vermişti.
Ayhan Bora Kaplan davasında ‘M7’ koduyla gizli tanık yapıldıktan sonra serbest bırakılan ve yurt dışına kaçan Serdar Sertçelik, polis müdürlerinin kendisinden hükümetten bazı kişilerin adını vermesinin istendiğini iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan açığa alınmıştı. Daha sonra bu müdürlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim tutuklanmıştı. İktidara yakın gazeteciler ile MHP Genel Başkanı DEvlet Bahçeli polisleri "darbe" yapmaya çalışmakla suçlamıştı. İddianamede Kerem Gökay Öner hakkında, 'Görevi kötüye kullanma', 'Göreve ilişkin sırrın açıklanması' ve 'Suçluyu kayırma' suçlarından 2 yıldan 11 yıla kadar, Murat Çelik, Şevket Demircan, Ufuk Gültekin, Metehan İlkyaz ve Gökhan Karaca hakkında aynı suçların yanı sıra 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası, sivil sanıklardan Nurullah Özgür Kopuk hakkında, 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında ise 'Suçluyu kayırma' suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. (HABER MERKEZİ)