17 Eylül 2024 04:39

Çocuğun da okulun da masrafı velinin sırtında

Okullar açılmasına rağmen okul masrafı bitmiyor. Eğitim harcamaları için kredi çekmek zorunda kaldıklarını anlatan veliler üstüne okulların eksiklerini karşılamak zorunda kalıyor.

Fotoğraf:Evrensel

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Okulların açılmasının üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen emekçi ailelerin gündemi okul masrafları. Birden fazla çocuğu okula gidenler kredi çekmeye mecbur kalırken, çocuğunu servise vermeyenler var. Menemen'e bağlı Egekent 2 Şehit Mustafa Aydoğmuş İlkokulu yeni yapılmış ama birçok eksiği var. Bu eksiklerin çoğu da velilerin cebinden karşılanacak gibi.  

"1 SAYFA MALZEME LİSTESİ VAR"

Bu yıl ilk kez eğitim ve öğretimin yapılacağı binada bahçe duvarındaki yarık dikkat çekiyor. Okulun kapısının önündeki çukur ise ancak velilerin tepkisi sonucu kapatılmış. Okul önünde konuştuğumuz bir veli ana sınıfı, 1. sınıf ve 5. sınıfa giden 3 çocuğu olduğunu anlatarak “Ayakkabı, üst baş, çanta için 30 bin lira gitti. Ama halen eksiklerimiz var. Kızım bir sayfa malzeme listesi getirmiş onu henüz alamadık. Kredi çekeceğiz eksiklerimiz için” dedi.

Okul önündeki veliler

"KAYIT PARASINI 3 TAKSİTE BÖLDÜK"

Anaokuluna yazdırdığı çocuğu için 9 TL istendiğini bunu da 3 taksite böldürdüğünü dile getiren veli: “Alınan bu para personel içinmiş. Yine birçok gerekli malzemeyi de okula biz getireceğiz. Yani devletin karşılaması gerekeni biz karşılıyoruz. Zaten koca okulda sadece bir personel var” tepkisini gösterdi.

"ÇOCUĞU SERVİSE VEREMEDİM"

Çocuğunu okula getiren bir veli, servis ücreti 2 bin TL’yi geçtiği için servise veremediğini söyledi. Demir çelik işçisi olduğunu belirten veli, 3 yaşında bir çocuğu daha olduğunu ama onu da parasını karşılayamadığı için kreşe veremediğini anlattı. Okulun pis olması ve para istenmesiyle ilgili olarak CİMER'e şikayette bulunduğunu belirten veli “Cevap olarak ‘Okul teftiş edildi, herhangi bir sıkıntı yok' denildi. Benim maaşımdan her ay kesilen vergiler ne oluyor?​” diye sordu.

"OKUL YENİ, EKSİK ÇOK"

Okul yeni olduğu için çok fazla eksik olduğunu dile getiren veliler, akıllı tahta siparişi verildiğini ama henüz gelmediğini söylerken bir öğrenci araya girerek sınıflarında sadece küçücük bir tahta olduğunu belirtiyor. Bu sohbete kulak kabartan bir veli diğer velilerin aksine henüz yeni yapılmış bir okulun veliler tarafından kalkındırılması gerektiğini ileri sürerek okulun çok fazla eksiği olduğunu da doğruluyor.

ÖVDER: BİR ARAYA GELMELİYİZ

Ayşe Eyi ÖVDER

Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) üyesi veliler okul önünde dağıttıkları bildirilerle okullarda yaşanan pek çok soruna karşı velilerin bir araya gelerek ses yükseltmesi çağrısını yapıyor.  ÖVDER Üyesi Aysel Eyi, eğitim için velilerin cebinden çıkan paraların astronomik miktarlara çıktığına dikkat çekerek ekliyor:  “Çoğu okulda temizlik personeli yok, velilerden temizlik yapmaları isteniyor. Tahtası olmayan sınıflar var.”

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan bebekle ilgili 2 tutukluya evde tatbikat yaptırıldı

SONRAKİ HABER

Uludağ'da mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa