Operatör zamlarına büyük tepki: Faturalar yüzde 300 arttı
Taahhüt süresi dolan tüketiciler, yüzde 200 ila yüzde 300 oranında artan faturalarla karşı karşıya. Vatandaşlar, sosyal medyada faturalarını paylaşarak operatörlere tepki gösteriyor.
Fotoğraf: Pixabay
İletişim, barınma ve gıda gibi temel bir ihtiyaç haline gelirken, operatörlerin belirlediği fiyatlar son zamanlarda büyük tepki topluyor. Taahhüt süresi dolan tüketiciler, paket yenilemek istediklerinde yüzde 200 ila yüzde 300 zamlarla karşılaşıyor.
Sosyal medyada, özellikle X platformunda "#OperatörSoygunu" etiketiyle yapılan paylaşımlarda, kullanıcılar faturalarındaki büyük artışları paylaşıyor. Bir kullanıcı, aynı paketi kullanmasına rağmen faturasının 162 TL'den 640 TL'ye çıktığını, bir başka kullanıcı ise 235 TL’lik faturasının 814 TL'ye yükseldiğini belirtti. Şikayet sitelerinde de benzer tepkiler artıyor.
September 16, 2024
September 16, 2024
September 16, 2024
FAHİŞ ZAM ŞİKAYETLERİ ARTIYOR
Sikayetvar.com'da bir kullanıcı, "188 TL olan hattım için 1765 TL artış yapılıyor ve lütuf gibi 570 TL'ye ineceği söyleniyor" derken, bir başka kullanıcı ise Turkcell'deki paketinin 240 TL’den 600 TL'ye çıktığını belirtti.
ENFLASYON BEKLENTİSİ VE ZAMLAR ARASINDAKİ ÇELİŞKİ
Merkez Bankası'nın piyasa anketine göre, 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 18,38 iken, bu zamların çok daha yüksek olduğu dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre, iki yıllık enflasyon yüzde 141,5 oldu; ancak zamlar yüzde 250’yi aşıyor. Sosyal medyada ise dört yıllık enflasyonun tek seferde yansıtıldığı iddiaları konuşuluyor.
OPERATÖRLER BÜYÜK KÂRLAR ELDE EDİYOR
Turkcell'in 2023 yılı net kârı yüzde 82,5 artarak 12,5 milyar TL'ye, Türk Telekom’un ise yüzde 137,7 artarak 16,4 milyar TL'ye yükseldi. Bu veriler, firmaların zamlarla büyük kârlar elde ettiğini gösteriyor.
TÜRK TELEKOM'DAN AÇIKLAMA
Türk Telekom'un CEO'su Ümit Önal, #OperatörSoygunu tepkilerine "fiyatlar sudan ucuz dersek yanlış olmaz" karşılığını verdi.
Ünal “Vatandaşlarımız markete her gittiğinde küçük küçük zamlarla karşılaştılar. Ancak bizim sektörümüzde yıllık taahhütler var. Ancak yıllık taahhütler kapsamında enflasyon hesabı ile elbette yenileme dönemlerinde tüketiciler zamlarla karşılaşıyor. Biz burada da tüketicileri mağdur etmemeye çalışıyoruz” dedi.
“Bugün Avrupa’da ortalama olarak 15 Euro ile 25 Euro arasında değişiyor ama alta inmiyor. Biz de bugün 5 Euro mu arkadaşlar?” diyen Ünal “Dolayısıyla hem ithalata dayalı bir yatırım hem enflasyonist bir bir ortamda olacaksınız hem 5 Euro bir hizmet sunacaksınız... Ortadoğu’ya gittiğinizde bu fiyatlar 35, 45 dolarlar civarı. Komik bir örnek olsun diye söylüyorum: Türkiye ile Irak’ı karşılaştırmıyorum. Irak’a gittiğinizde 9 dolar civarı...” ifadelerini kullandı.
Ünal “sudan ucuz” diyerek “Türkiye’de bugün ortalama 4 kişilik bir ailede yaşadığımızı düşünelim. Bu ailede de kullanma suyu değil, diğer su tüketimini düşünelim. Ortalama 5 ile 8 damacana su tükettiğimizi düşünelim. Bunun 600–800’lik rakama geldiğini söylersek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Buradan bir alegori yapalım; operatör tarifeleri ya da müşteri fiyatları sudan ucuz dersek yanlış olmaz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)