17 Eylül 2024 07:31

Evrensel'in manşeti | Vampir makarna

Oba Makarna fabrikasında 1 işçinin öldüğü patlamadan da ihmal çıktı. Patronun, ‘Silolarda toz kaçağı var’ uyarılarını dinlememesi facianın yolunu açtı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan OBA Makarna Fabrikasında meydana gelen patlamada 1’i çocuk, 3’ü itfaiye eri 30 kişi yaralandı. Patlama sonrası çıkan yangına müdahale eden ekipler, soğutma çalışması sırasında Mesut Şimay’ın cansız bedenine ulaşmıştı.

2005 yılında batmak üzere bir şirketken Musa Özgüçlü tarafından alınan ve hızla büyüyerek dünyanın en büyük ikinci makarna şirketi haline gelen OBA Makarna’nın 21 yıllık serüveninde teşvikler, kaynak aktarmaları, vergi indirimleri, ihracat rekorları var. Üstelik OBA Makarna’da çalışan işçilerin yoğun çalışma koşullarını haberleştiren gazetecilere de tehditler var.

Şirket faaliyet raporlarında ‘son teknoloji güvenli ve kaliteli üretim’ yöntemleriyle övünürken patlamada yaralanan bir işçi silolardaki toz kaçağından çıktığı düşünülen yangınla ilgili önceki uyarılarının göz ardı edildiğini söylüyor.

"UYARILAR GÖZ ARDI EDİLDİ"

Patlamayla alakalı henüz bir ön rapor yayımlanmamışken Makine Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilcisi Olgun Özdemir, “Oba Makarna Fabrikasındaki patlamadan sonra olay yerine ulaşan arkadaşlarımızın edindiği bilgiler ışığında patlamanın fabrika içinde değirmen diye tanımlanan alanda toz patlaması şeklinde olduğunu düşünüyoruz. Ortamda toz birikmesine karşı gereken önlemlerin ne seviyede alındığı, ekipmanların tozlu ve patlama riski olan ortamlara göre seçilip seçilmediği konusunda henüz bilgi sahibi değiliz” şeklinde açıklamada bulundu.

Patlamadan yaralı kurtulan bir işçi ise silolardan taşan toz kaçakları sebebiyle meydana gelebilecek patlama riski konusunda uyarılarının yönetim tarafından göz ardı edildiğini söyledi.

ÖDÜLÜ ŞİMŞEK’İN ELİNDEN ALDILAR

Türkiye ihracat rekortmeni şirketler arasında sektöründe birinci olan Oba Makarna 2023’te toplam 394 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılında 1.5 milyar TL’lik net kâr açıklayan şirket 2024 yılının ilk üç ayında ise 314 milyon TL net kâr elde etti. Şirket ihracat birinciliği için 2023 yılında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek elinden ödül aldı.

TEŞVİKLERLE BÜYÜDÜLER

2005 yılında batmak üzereyken Özgüçlü ailesi tarafından satın alınan şirket yurt dışına ihracatlarıyla bugün 100 ülkeye makarna gönderiyor. 2006 yılında Irak'taki ABD askerleri için makarna satışıyla ismi gündeme gelen Oba Makarna 2017 yılında Sakarya Hendek’te Yıldız Holdingden devraldığı fabrikayı ekledi. Antep ve Hendek fabrikaları için 2021 yılında aldığı teşviklerle üretim kapasitesini günlük 1700 tona çıkaran şirkete 2021 ve 2022 yıllarında aldığı 4 teşvikle toplam 223.8 milyon TL kaynak aktarıldı. Dönem kurlarıyla hesaplandığında toplam değeri 23.8 milyon dolar olan bu kaynağın bugünkü değeri ise 809 milyon TL.

Şirket bu teşviklerle gelir vergisi indirimleri aldığı makineler için gümrük vergisi yatırımları için çekeceği kredilere faiz desteği ve sigorta primi işveren hissesi destekleri de aldı.

Şirket 2022 yılında aldığı iki adet gemi ile yurt dışından buğday getirmeye de başladı.

Şubat 2023’te halka arzı sonuçlanan şirket bu yolla 3 milyar TL’lik kaynağı daha kasasına koydu.

HİNDİSTAN’DAN HASTALIKLI BUĞDAY İTHAL ETTİ

Yerli üreticilerin alım fiyatları altında ezildiği 2022’de iktidarın izniyle yurt dışından buğday ihale eden Oba Makarna’nın Hindistan’tan getirdiği 55 bin ton buğday ‘Hint Sürmesi’ hastalığı olduğu gerekçesiyle geri gönderildi.

GAZETECİYE TEHDİT

2020’de pandemi döneminde gazetemize yansıyan habere göre OBA Makarna’nın Antep’teki fabrikasında pandemi sürecinde 12 saatlik 2 vardiya siteminin zorunlu hale getirilmişti. Fabrika yönetimi işçilere ‘Sparişleri yetiştirebilmek’ amacıyla 12 saatlik sisteme geçildiğini söylemişti. İşçiler ise dönemin pandemi önlemlerinin sadece fabrika panolarında yazılı olduğunu ve iş sağlığı ve güvenliğinin fabrikada uygulanmadığını aktardı. Haberin yayımlanmasının ardından Gazetemiz Muhabiri Umut Yeğin’i arayan Musa Özgüçlü ise ‘Lan sen savcı mısın, hakim misin kimsin sen? Sen var ya vatan hainisin. Seni süründüreceğim lan. Sen devlet misin! Tehdit mi ediyorum seni, tehdit adam öldürmekle olur! Beni iyi dinle! Sus, sesini kes. Sen eşkıyasın, amacını biliyorum senin, seninle görüşeceğiz, o resmi kaldırma görürsün sana neler yapacağım’ şeklinde tehdit etti. Özgüçlü tehdidi sebebiyle 18 gün hapis cezasına çaptırıldı.

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 35 Filistinli hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Kayseri'de keçe fabrikasında yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa