17 Eylül 2024 12:09

Sevda Karaca: Göçmenlerin korunması için Bakanlık ne tür tedbirler almakta?

Antep'te saldırıya uğrayan ve GGM'ye gönderilen Hasan Kubabi'nin yaşadıkları Meclis gündemine taşındı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya Gaziantep’te saldırıyla uğradığı halde Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen Suriyeli esnafa ilişkin soru önergesi verdi. 14 Eylül Cumartesi günü Gaziantep’in Kolejtepe mahallesinde Ahmet T.’nin, ikamet ettiği apartmanın giriş katında bakkal dükkanı işleten Suriyeli Hasan Kubabi ve oğullarının “gürültü yaptığını” iddiasıyla dükkanlarını bastığını, dükkanın camlarını kırdığını ve Hasan Kubabi’yi dışarı çıkmaya zorlayarak darbettiğini aktaran Karaca, komşuların gürültüler nedeniyle Suriyeli esnaf için endişelendiğini ve aşağı inerek polisi aradığını aktardı.

Ahmet T’nin polisin arandığını duymasının ardından Kubabi’ye, aile bireylerine ve komşuya bıçak salladığını ve Hasan Kubabi’nin oğlu Adil’in karnına bıçak dayadığını aktaran Karaca, olay yerine polisin gelmesinin ardından da bir süre saldırının sürdüğünü vurguladı.

DARP VE TEHDİDİN ARDINDAN GGM’YE GÖNDERİLDİ

Olayın ardından karakola şikayetçi olmaya gidildiğinde polisin Suriyeli müştekilerin ifade alınması sırasında alaycı davrandığını, tutanağa ifadeleri yanlış geçirmeye çalıştığını ve avukat eşliğinde alınan ifadede avukatın müdahalesi ile tutanakta defalarca düzeltme yapıldığını söyleyen Karaca, ifadeler alındıktan sonra Hasan Kubabi ve oğlu Muhammed Kubabi’ye işlemlerin Yabancılar Şube’de devam etmesi gerektiğini söylenerek önce Yeşilvadi Polis Merkezi’ne ve daha sonra Oğuzeli’inde bulunan GGM’ye gönderildiğini ifade etti.

MAĞDUR OLSA BİLE SINIRDIŞI EDİLİYOR

Bu sevk işlemine dayanak olarak polislerin, Bakanlığın “hizmete özel genelgesine” dayanarak mağdur olup olmamasına bakılmaksızın herhangi bir Suriyelinin bir olayda ismi geçmesinin GGM’ye gönderilmesi için yeterli olduğunu ve sonrasında sınır dışı edileceğini söylediğini ifade eden Karaca, Hasan Kubabi ve oğlu Muhammed Kubabi’nin halihazırda mağduru oldukları bir olay sebebiyle GGM’de rehin tutulduğunu vurgulayarak Bakan Yerlikaya’ya şunları sordu:

  • Bir süredir saldırı tehdidi altında bulunan, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli göçmen ve mültecilerin korunması için Bakanlığınız ne tür tedbirler almaktadır?
  • Kubabi ailesine ve komşularına silahla saldırarak darp eden, tehdit ve hakaret eden saldırgan Ahmet T. ve saldırıya karışan aile bireyleri için ne tür adli işlemler uygulanmıştır? Kubabi ailesinin canına kast eden bu kişiler serbest midir?
  • Mağdur oldukları tartışmasız olan Hasan Kubabi ve oğlu Muhammed Kubabi hangi gerekçeyle GGM’ye gönderilmiştir? Bu kişilerin sınır dışı edilecekleri doğru mudur?
  • Avukatlara bahsedilen ancak verilmeyen/gösterilmeyen “hizmete özel genelge”nin mahiyeti nedir? Kamuoyuyla paylaşır mısınız?
  • Genelge kanunların üzerinde midir? İçeriği her ne olursa olsun, mağdur edilen kişileri sınır dışı etmeyi emreden bu hukuk dışı genelgenin iptali için ne yapacaksınız?
ÖNCEKİ HABER

ABD, Tayvan'a askeri ekipman satışına hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

TÜİK: Hizmet ihracatı yüzde 19,2 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa