17 Eylül 2024 13:02

TikTok ABD'deki temyiz mahkemesinde savunma yaptı

ABD'de Ocak ayında yasaklanması hazırlığı yapılan TikTok, Adalet Bakanlığına karşı açtığı davanın temyiz duruşmasında savunma yaptı.

Fotoğraf: Solen Feyissa/Unsplash

Paylaş

Kısa video uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance'ın avukatı Andrew Pincus, dün ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi heyetine, şirketinin savunmasını sundu.

ABD, Başkan Biden tarafından 24 Nisan'da imzalanan yasa ile ByteDance'a TikTok'u satması için 19 Ocak'a kadar süre vermiş ve aksi durumda uygulamayı yasaklamaya karar vermişti. ByteDance, TikTok’u yasaklamayı öngören yasanın ifade özgürlüğü korumalarına aykırı olması da dahil bir dizi gerekçeyle ABD Anayasası'nı ihlal ettiğini savunmuş ve yasanın yürürlüğe girmesini önlemek için bir ihtiyati tedbir talebiyle Mayıs ayında temyize başvurmuştu.

VOATürkçe'de yer alan habere göre yaklaşık iki saat süren duruşmada Avukat Andrew Pincus yargıçların sorularını yanıtladı.

Adalet Bakanlığı Avukatı Daniel Tenny, Çin mülkiyetindeki TikTok'un, 170 milyon Amerikalı tarafından kullanılan uygulamanın, ülke vatandaşları hakkında büyük miktarda kişisel veriye erişimi nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu yönündeki ABD hükümetinin görüşünü yineledi. Tenny, Çin'in Amerikalılar’ın popüler uygulama aracılığıyla tükettiği bilgileri gizlice manipüle edebileceğini iddia etti.

Avukat Andrew Pincus ABD hükümetinin TikTok'un gerçekten ulusal güvenlik riski oluşturduğunu kanıtlamadığını, yasanın, hükümetin konuşmayı kısıtlamasına karşı, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Ek Maddesi korumalarına ters düşmek de dahil olmak üzere bir dizi gerekçeyle anayasayı ihlal ettiğini savundu. Pincus yargıçlara, "Tarihte ilk kez Kongre, konuşmasını ve 170 milyon Amerikalının konuşmasını yasaklayan belirli bir ABD'li konuşmacıyı açıkça hedef aldı” dedi. 

 

Yasanın onaylanması halinde Kongre'nin ulusal güvenliği öne sürerek ve herhangi bir gazete ya da web sitesinin yayıncısına kapatılmamak için satış yapmasını emrederek Birinci Ek Madde’nin etrafından dolanabileceğini gösteriyor. Yasa, Apple ve Alphabet'in Google'ı gibi uygulama mağazalarının TikTok'u sunmasını yasaklıyor. ByteDance TikTok'u 19 Ocak'a kadar elden çıkarmadığı sürece internet barındırma hizmetlerinin TikTok'u desteklemesini engelliyor. Yasaya göre Biden, ByteDance'ın satış yolunda önemli bir ilerleme kaydettiğini belgelemesi halinde süreyi üç ay uzatabilir.

TikTok ve Adalet Bakanlığı, 6 Aralık'a kadar bir karar verilmesini talep etti. 

Dava, ABD başkanlık kampanyasının son haftalarında görülüyor. Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris, TikTok'ta aktif olarak yer alıyor ve genç seçmenlerin ilgisini çekmeye çalışıyor. Beyaz Saray, ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin merkezli mülkiyetin sona erdiğini görmek istediğini, ancak TikTok'un yasaklanmasını istemediğini söyledi. 2020'de TikTok'u yasaklamaya çalışan ancak başarısız olan Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump Kasım ayında seçilmesi halinde TikTok'un yasaklanmasına izin vermeyeceğini söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Amazon, hibrit çalışma sistemini sonlandırıyor

SONRAKİ HABER

Almanya'nın büyük medya kuruluşları Gazze'ye erişim talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa