Adana Altın Koza Film Festivali basın toplantısı: Festivalin ana teması “Şiddete Dur”
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali basın toplantısında festivalin ana temasının “Şiddete Dur” olduğu belirtilerek şiddete karşı durmanın festivalin temel amacı olduğu vurgulandı.
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali basın toplantısı, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Basın toplantısına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar, Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar ve kurul üyeleri katıldı.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na bu yıl 11 film katılacak. Ön jürinin filmler arasında seçim yapmakta zorlandığı ve bu nedenle 10 film yerine 11 filmi yarışmaya layık gördüğü açıklandı. Festival Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Timuçin, seçkideki filmlerden 10’unun Türkiye’deki ilk gösterimini, 5’inin ise dünya prömiyerini festival kapsamında Adana’da yapacağını duyurdu.
4 FİLM VENEDİK, LOCARNO VE TORONTO’DAN SONRA ALTIN KOZA’DA
Festival Sanat Yönetmeni ve Sinema Yazarı Mehmet Açar, ulusal yarışma seçkisinin son yılların en iyi yarışma seçkilerinden biri olduğunu belirtti. Yarışmaya katılacak filmlerin dördünün Venedik, Locarno, Toronto gibi önemli festivallerden sonra ilk kez Adana’da seyirciyle buluşacağını ifade eden Açar, “Gerçekten çok hoş bir rekabet olacak” dedi. Filmlerde estetik olarak çeşitlilik ve Türkiye panoraması gördüğünü ifade eden Açar, “Yönetmenlerin Türkiye’ye bakışı itibariyle 11 filmin anlattığı hikayelerin önemli olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.
ZEYDAN KARALAR: FESTİVAL KENT KÜLTÜRÜNE DEĞER KATIYOR
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, festival için harcanan paranın tartışma konusu yapılmasını eleştirerek festivalin kent kültürüne büyük değer kattığını belirtti. Karalar, “Sinema deyince akla Adana, Adana deyince kültür ve sanat geliyor. Göreve geldiğimizden bu yana festivali kesintisiz yapıyoruz. Sinemayı halkın ayağına götürüyoruz” dedi.
"YAŞASIN SİNEMA, YAŞASIN BARIŞ, YAŞASIN KARDEŞLİK"
Altın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, festivalin bu yılki ana temasının “Şiddete Dur” olduğunu hatırlattı. Dünyada ve Türkiye’de kadın, çocuk ve hayvanlara yönelik şiddet olaylarına dikkat çekerek, bu şiddete karşı durmanın festivalin temel amacı olduğunu vurguladı. Konuşmasında Filistin halkına da destek mesajı veren Samancılar, “Altın Koza Film Festivali olarak Filistin halkının yanındayız. Filistinli sinemacıların şanlı mücadelesine sonuna kadar destek veriyoruz. Yaşasın sinema, yaşasın barış, kardeşlik” dedi.
YAŞAR KEMAL ESERLERİ SAHNEYE UYARLANACAK
Samancılar, festivalin sinemaseverlere dolu dolu bir program sunacağını belirtirken, yarışmaların edebiyatın sinemaya uyarlanmasını da kapsadığını açıkladı. Yaşar Kemal'in eserlerinin sahneye uyarlanacağı etkinliklerin de festivale ayrı bir değer katacağını ifade etti.
"SANAT İYİLEŞTİRİR"
Nebil Özgentürk, “Sanat iyileştirir. Ülkemizde kültüre, sanata daha çok kaynak ayrılması gerek. Yaşar Kemal romanlarını okumadan, Neşet Ertaş ezgilerini işitmeden, Yılmaz Güney filmlerini izlemeden, Zülfü Livaneli bestelerini dinlemeden, Aşık Veysel’in sözlerini yüreğine nakşetmeden göçüp giden milyonlar var. O yüzden ülkemizde sorunlar, dertler bitmiyor. Ülkemizde yaklaşık 1 aydır küçük bir çocuğun katledilmesiyle ilgili olay tartışılıyor. Emin olun oraya sanat girse o cinayet yaşanmazdı” dedi.
"SLOGAN YOK, İNSAN VAR"
Altın Koza Film Festivali Sinema Program Direktörü Esin Küçüktepepınar, uluslararası seçki ve belgesel yarışmasına dair bilgiler paylaştı. Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı Ben Küba (Soy Cuba), 60. yılına özel gösterimiyle festivalde izleyiciyle buluşacak. Küçüktepepınar, “Sinemasal bir şölen, duygusal bir film; slogan yok, insan var” dedi.
POLONYA VE FİLİSTİN SEÇKİLERİ
Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığında hazırlanan “Polonya, Şimdi” adlı seçkide, toplam 5 film seyirciyle buluşacak. Fransız yönetmen Chris Marker’ın 60 yıl önce başardıklarının gösterildiği Devri Âlem seçkisi de izleyicilere sunulacak. Ayrıca, Berlin Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülünü kazanan Filistin yapımı Gidecek Yer Yok adlı film de yer alacak. (Adana/EVRENSEL)
BELGESEL YARIŞMASI'NDA "YERSİZ YURTSUZLUK" TEMASI
8 filmin yarışacağı Belgesel Yarışması’na dair bilgi veren Küçüktepepınar, “Belgesellerde de bir Türkiye panoraması ve sıkışmışlık var” dedi. Özellikle genç ve kadın yönetmenlerin öne çıkması umut verici olarak değerlendirilirken, yersiz yurtsuzluk temasının filmlerde derin düşündürücü bir şekilde işlendiği vurgulandı.
FESTİVAL YAZLIK SİNEMA İLE EMEKÇİ MAHALLELERİNE TAŞINIYOR
Festival, yazlık sinema ile çevre ilçeler ve merkez mahallelere sinemayı taşıma geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Adana’nın 7 ilçesinde ve deprem bölgesindeki şehirlerde gösterimler yapılacak. Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Orhan, “Adana’nın kent kimliğinin en belirleyici özelliği kültür sanat yaşamıdır” dedi. Bu yıl “dayanışma” temasıyla hareket ettiklerini belirterek, depremden etkilenen illerde sanatın iyileştirici gücünü göstermek istediklerini ekledi.