Eğitim Sen, eğitimdeki sorunları sıraladı, "Kamusal eğitim güçlendirilmeli" dedi
Eğitim Sen eğitimin sorunlarına dair yaptığı açıklamada çözüm önerilerini de sıraladı "Kamusal eğitim güçlendirilmeli" vurgusu yapıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ve müfredat değişikliğine değindiği raporunda yapılan müfredat değişikliğinin dinci, gerici ve cinsiyetçi öğelerle bilimsel ve laik eğitimi nasıl zayıflattığını anlattı.
Açıklamada şu maddeler sıralandı:
- Müfredat değişikliği ile özellikle sosyal ve tarih derslerinin kapsamının daraltılması eleştirel düşünme yetilerini zayıflatmakta.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine yine yer verilmeyerek, kız çocuklarının ve kadınların hakları yok sayılmakta, geleneksel cinsiyetçi roller pekiştirilmekte.
- Evrim Teorisi reddedilmekte, bilimsel eğitimin niteliği düşmekte.
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı altında yapılan değişiklikler, iktidarın siyasal-ideolojik yönlendirmeleri doğrultusunda, müfredat siyasal ve ideolojik bir dayatma aracı olarak kullanılmakta.
"EĞİTİM BÜTÇESİ ARTIRILSIN, KAMUSAL EĞİTİM GÜÇLENDİRİLSİN"
Türkiye'deki ekonomik krizin eğitime dair etkilerine de yer verildiği raporda "Yaşanan derin yoksulluk, okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri ve servis ücretleri gibi eğitimin temel giderlerinde son yıllarda yaşanan büyük artışlar, velilerin maddi anlamda zorlanmasına yol açmakta. Bu durum veliler için maddi yük haline geldi. Kırsal bölgelerde yaşayan öğrenciler eğitim materyallerine ve okullara erişimde daha büyük zorluklarla karşılaşmakta. Taşımalı eğitimin kaldırıldığı bölgelerde öğrencilerin okula erişimi ciddi anlamda azalmış, okul terk oranları artmış durumda. Ayrıca ekonomik kriz ve buna bağlı artan çocuk yoksulluğu, öğrencilerin okullarda yetersiz ve dengeli beslenememesine yol açmakta. Krizin bir diğer etkisi de eğitimin niteliğinin olumsuz etkilenmesine yol açtı. Devlet okullarına yeterli bütçe ayrılmayarak okulların fiziki altyapısı ve eğitim materyalleri yetersiz kalmakta" denildi.
Ekonomik krize bağlı sıralanan sorunlara dair de çözüm önerilerini açıklayan Eğitim-Sen, eğitim bütçesinin artırılması, öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir temiz su verilmesi ve kamusal eğitimin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
"ÇOCUK İŞÇİLİK İLE MÜCADELE ETMEK GEREK"
Son olarak eğitim emekçilerinin çalışma koşullarına da değinilen raporda şunlar ifade edildi:
"ÖMK'nin merkezine aldığı 'uzman öğretmen', 'baş öğretmen' gibi kategorileri öğretmenlerin mesleki değişimini değil öğretmenler arası rekabeti teşvik ediyor" denilerek, ÖMK'nin yeniden gözden geçirilmesini, bunun yanı sıra sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılmasını, maaşların iyileştirilmesini ve kadrolu hizmetli istihdamının artırılmasını talep etti.
MESEM'ler eliyle çocuk emeğinin sömürülmesinin eleştirildiği raporda, mesleki eğitimde niteliğin artırılması, çocuk işçiliği ile mücadele edilmesi ve mesleki eğitimin yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)