17 Eylül 2024 15:54

Putin’den Rus ordusunu büyütme talimatı: Hedef 1.5 milyon aktif asker

Rusya Devlet Başkanı Putin, 180 bin arttırılarak silahlı kuvvetlerde görevli aktif asker sayısının 1.5 milyona çıkarılmasını emretti.

Fotoğraf: Kremlin Basın Ofisi

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rus ordusunun normal mevcudunun 180 bin asker arttırılarak 1.5 milyon aktif askere çıkarılmasını emretti. Böylece Rus ordusunun Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci ordusu haline geleceğini söyledi.

Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan bir kararnamede Putin, silahlı kuvvetlerin toplam büyüklüğünün 2.38 milyon kişiye çıkarılmasını emretti ve bunun 1.5 milyonunun aktif asker olması gerektiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre böyle bir artış Rusya’nın elindeki aktif muharip asker sayısı bakımından ABD ve Hindistan’ı geride bırakarak Çin’den sonra ikinci sıraya yükselmesini sağlayacak. Pekin’in 2 milyondan biraz fazla aktif hizmet personeli bulunuyor.

Bu hamle, Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusunda 1000 km’lik geniş bir cephe hattının bazı bölümlerinde ilerlediği ve Ukrayna güçlerini Rusya’nın Kursk bölgesinden çıkarmaya çalıştığı sırada geldi.

Her iki taraf da kayıplarının tam boyutunun askeri bir sır olduğunu söylüyor.

Rusya parlamentosunun alt kanadının Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, aktif asker sayısındaki artışın, silahlı kuvvetlerin elden geçirilmesi ve mevcut uluslararası duruma ve “eski yabancı ortaklarımızın” davranışlarına uyacak şekilde kademeli olarak artırılması planının bir parçası olduğunu söyledi. Parlamentonun yayın organı Parlamentskaya Gazeta’ya konuşan Kartapolov, “Örneğin, sınır komşumuz Finlandiya’nın NATO bloğuna katılmasından bu yana (Rusya’nın) kuzeybatısında güvenliği sağlamak için yeni yapılar ve askeri birimler oluşturmamız gerekiyor. Ve bu süreci yürütmek için asker sayısını arttırmamız gerekiyor” dedi.

2022’DEN BU YANA ÜÇÜNCÜ ARTIŞ

Putin 2022’den bu yana muharip birliklerin sayısının sırasıyla 137 bin ve 170 bin olmak üzere iki resmi artış emri vermişti. Buna ek olarak Rusya, eylül ve ekim 2022’de on binlerce askerlik çağındaki erkeğin ülkeyi terk etmesine yol açan bir tatbikatla 300 binden fazla askeri seferber etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise başkent Moskova’daki günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorulara, “Bu karar, sınırlarımız boyunca ülkemize yönelik tehditlerden kaynaklanıyor. Bunun nedeni batı sınırlarındaki aşırı derecede düşmanca durum, doğu sınırlarındaki istikrarsızlık. Dolayısıyla bu durum önlemlerin alınmasını gerektiriyor” yanıtını verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite etkinliğinde cinsel saldırıya tutuklama

SONRAKİ HABER

ABD'nin keşif uçağı Tayvan Boğazı'nda uçtu, Çin'in savaş jetleri takip etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa