17 Eylül 2024 17:15
Son Güncellenme Tarihi: 17 Eylül 2024 22:19

Beyrut'ta patlamalar: 9 ölü, yüzlerce yaralı

İsrail’in Lübnan’daki taşınabilir çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu 9 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah tarafından kullanılan taşınabilir çağrı cihazlarının patlamasının ardından yüzlerce Hizbullah üyesinin yaralandığı bildirildi. Hizbullah'tan yapılan ilk açıklamada patlamalarda biri kız çocuğu olmak üzere üç kişinin öldüğü kaydedildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı ise patlamalarda en az 9 kişinin öldüğünü, 2750 yaralı olduğunu aktardı.

İsrail yönetiminden henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

AFP haber ajansı, kaynaklarına dayandırdığı haberinde bir milletvekilinin oğlunun öldüğünü bildirdi. Reuters bu milletvekilinin Lübnan parlamentosuna Hizbullah destekçilerinin oyları ile girdiğini aktardı.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail’in çağrı cihazlarını patlatması sonucu Lübnan’da yüzlerce kişinin yaralandığını söyledi.

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, Lübnan Hizbullah'ı üyelerinin haberleşmek için kullandıkları çağrı cihazlarının patlaması sonucu ağır yaralandığını söyledi. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlamasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta grubun maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

Bir Reuters muhabiri, başkent Beyrut'un güney banliyölerinde yaygın paniğin ortasında ambulansların koşuşturduğunu gördü. Bölge sakinleri ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söyledi. Güvenlik kaynağı, Lübnan'ın güneyinde de cihazların patladığını sözlerine ekledi.

SAĞLIK BAKANI: 9 KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2800 kişinin yaralandığını belirtti.

Bakan Ebyad, yaralanmaların çoğunun "el veya karın bölgesinde gerçekleştiğine" dikkat çekerken, yaralılardan 200'ünün durumunun ağır olduğunu belirtti.

HİZBULLAH, İSRAİL'İ SORUMLU TUTTU

Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu. Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu" kaydetti.

Açıklamada, İsrail'in "bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı" belirtildi.

Patlamalarla ilgili Hizbullah'tan yapılan ilk açıklamada, “Sebebi hâlâ bilinmeyen bu patlamalar bir kız ve iki erkek kardeşin şehit olmasına ve çok sayıda insanın çeşitli şekillerde yaralanmasına yol açtı” denilmişti.

LÜBNAN: İSRAİL'İN SUÇU VE ULUSAL EGEMENLİK İHLALİ

Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı.

Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" belirtildi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Lübnan'ın birçok bölgesinde çok sayıda çağrı cihazının patlamasına sebep olan İsrail'in siber saldırısı en güçlü ifadelerle" kınandı.

"İsrail'in savaşı Lübnan'a doğru genişletme tehditlerine" dikkat çekilen açıklamada, İsrail'in gerilimi de "tehlikeli ve kasıtlı bir şekilde" artırdığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, Bakanlar Kuruluyla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığı aktarıldı.

LÜBNAN RESMİ AJANSI NNA: PAGER SİSTEMLERİ PATLATILDI

Lübnan resmi ajansı NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

İran haber ajansı Mehr, İran'ın Beyrut Büyükelçisi Mücteba Emani'nin de çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaralandığını duyurdu. Öte yandan İran yarı resmi haber ajansı Fars'ın ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Büyükelçi Emani hafif yaralandı ve hastanede gözlem altında.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ÇALIŞANLARA ÇAĞRI

Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilen Lübnan Kriz Operasyon Merkezi, acil bakım için gelen çok sayıda yaralı ile başa çıkmaya yardımcı olmak için tüm sağlık çalışanlarından kendi hastanelerine gitmelerini istedi. Sağlık çalışanlarının çağrı cihazı kullanmaması gerektiği belirtildi.

Gazetemiz Yazarı Hediye Levent sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede "Lübnan'da çok sayıda çağrı cihazının patlamasının arkasında İsrail'in olduğu iddia ediliyor. İddia doğruysa İsrail Hizbullah'a "her yerde izleniyorsun, size güvenli yer yok" mesajı vermiş oldu. Bu eş zamanlı patlamalar son zamanların en ilginç siber saldırısı olabilir" dedi.

LÜBNAN KOMÜNİST PARTİSİ: SİYONİST TERÖR!

Lübnan Komünist Partisi saldırıyla ilgili Facebook hesabından kısa bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Siyonist düşman tarafından Lübnan halkına karşı işlenen büyük suç ve çok sayıda şehit ve yaralı karşısında Lübnan Komünist Partisi, bu suç eylemini ve Siyonist varlığın faşist sağcı hükümeti tarafından uygulanan devlet terörizmini şiddetle kınadığını teyit eder. Lübnan Komünist Partisi, komünistleri ve dostlarını tüm hastanelerde kan bağışında bulunmaya, sivil savunma komiteleri ve organlarının çalışmalarını ve halkın kararlılığını desteklemeye çağırıyor. Ayrıca sağlık ve sosyal örgütlerini yardım çalışmalarına katkılarını sürdürmeye çağırıyoruz. Parti, şehitlerin ailelerine en derin taziyelerini sunar ve yaralılara acil şifalar diler.”

ABD İLGİSİ BULUNMADIĞINI AÇIKLADI İRAN "TERÖR SALDIRISI" DEDİ

Patlamaların ardıdan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin patlamalara "dahil olmadığı" ve "haberdar olmadığı" bildirildi. İran'dan yapılan açıklamada ise "terör saldırısı" kınandı.

İSRAİLLİ YETKİLİLER "ACİL TOPLANTIYA" ÇAĞIRILDI

Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi. Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle "acil toplantıya" çağrıldığı ifade edildi.

Patlamalar, İsrail ve Hizbullah arasında şiddetin tırmandığı bir dönemde meydana geldi.

Reuters'ın patlamalarla ilgili sorularına İsrail ordusundan yorum gelmedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Domates çürüdü, vali yürüdü

SONRAKİ HABER

Alpagut halkı: Cengiz'in madenini değil üretmeyi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa