Skeçlerle gerçeğe dokunmak: Genç Çatı Gençlik Atölyesi
Atölyede birlikte yazdığımız skeçlerin ilkinde hayvanlar üzerinden insanlar arasındaki güç dengesini ele alarak güncel sorunlardan biri olan hayvan katli yasasını işledik.
![Skeçlerle gerçeğe dokunmak: Genç Çatı Gençlik Atölyesi](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/271569.jpg)
Evrim, Ela Naz, Helin ve Baran
Yenimahalle/Ankara
Bu hafta Genç Çatı Atölyesi olarak düzenlediğimiz drama atölyemizde, güncel olarak çoğu gencin mağdur olduğu eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği, okullarda yaşanan zorbalık ve buna ek olarak gündemden düşmeyen sokak köpeklerini uyutmaya dair düzenlenen yasa konularını ele aldığımız skeçlerimizi canlandırdık.
GÜNÜN SONUNDA SERMAYE ÖRGÜTLÜ GÜCÜ YENEMEDİ
Atölyeden arkadaşlarımızla birlikte yazdığımız skeçlerin ilkinde hayvanlar üzerinden insanlar arasındaki güç dengesini ve bunun negatif etkilerini eleştirdik. Bu durumu, hayvan katli yasasıyla harmanlayarak, bu olumsuzluğun karşısında taleplerimizi ancak örgütlü bir mücadeleyle kazanabileceğimizi vurguladık. Oynadığımız ikinci skeçteyse, bir okul ve o okulda okuyan öğrencilerin yaşadıkları üzerinden parasız ve nitelikli eğitime ulaşmanın zorluğunu anlattık. İlk skeçte olduğu gibi, bu skeçte de öğrenciler hep beraber bir eylem örgütleyerek taleplerini okullarının bahçesinde dile getirdiler. Sonunda, haklı talepleri doğrultusunda, erişimde zorluk çektikleri okul araç ve gereçlerine ulaştılar.
Son olarak, skeçlerimizi oynamadan önce provalarımızı yaptık ve skeçlerimizi sergiledik. Hemen ardından, hepimiz payına düşen karakteri ve gelişimlerini tartıştık. Karakterlerin bazıları direnişleri başlatan, bazılarıysa bu direnişleri kıranlardı. Okulda geçen skecimizde direnişin alevini yakan Cem, diğer sınıf arkadaşlarının da bu sorunların farkında olduğunu biliyordu ve arkadaşlarını da yanına alarak taleplerini dile getirdi. Fakat direnen öğrencilerin karşısında Cem’in sınıf arkadaşlarından olan Kerem’in eğitim bakanı sermayeyi temsilen vardı. Yine de günün sonunda sermaye örgütlü gücü yenemedi.
Sokak hayvanları skecimizdeyse belediyenin evinden koparmaya çalıştığı Zorba’yı, yine zorbalık yaptığı sokak arkadaşları kurtardı. Bunun sonunda Zorba arkadaşlarının onu kurtarmasıyla, beraber olmanın önemini bir kez daha öğrenmiş oldu. Bu karakterlerimizin analiziyle beraber, oynadığımız skeçlerin aslında günlük hayatımızda da karşılık bulduğunu fark ettik. Hepimizin bu sorunlardan muzdarip olduğu, günlük hayatımızın her anında bu sorunların karşımıza çıktığı ve yaşantılarımızı doğrudan etkilediği üzerine konuştuk. Bundan sonraki süreçte de etkinliklerimizi sürdürmeyi planlıyoruz.
Evrensel'i Takip Et