18 Eylül 2024 12:43

Sorunlarımı onları yaratanlar mı çözer?

On binlerce gencin kampüslerden, yurtlardan yükselen sesleri gerçeklerin karanlıkta kalmasına izin vermeyecek.

Fotoğraf: Öğrenci velileri

Paylaş

Ozan DEMİR

Eskişehir

 

Yüksek enflasyona rağmen, asgari ücrete ve KYK yurtlarında kalan öğrencilerine yapılan zamlara karşı şikayetler artmaktadır. KYK yurtlarına yapılan %50’lik zam oranıyla en düşük KYK yurdu ücreti 345 TL’den 517,50 TL’ye, en yüksek yurt ücreti ise 570 TL’den 855 TL’ye yükseltilmiştir. Bu zamlara karşılık KYK yurtlarının kalitesiyse çok düşük. Verilen iki öğün yemeğin kalitesizliği, bakımı yapılmayan asansörler, özel alanların olmayışı ve kadın yurtlarında özgürlüğün çeşitli sınırlamalarla kısıtlanması öğrenciler üzerinde baskı oluşturmaktadır.

İNSANLIK DIŞI YURT ŞARTLARI

KYK yurtlarına ilk kayıt yaptıran öğrenciler depozito ve yurtta kalmadan istenilen ilk ayın parası nedeniyle zorluk yaşamaktadır. Diğer senelerdeyse her yıl yapılan zam oranının ortaya çıkardığı enflasyon farkı kadar depozito ödemek zorunda kalmaktadır. Bu durum, sistemin öğrencileri ticarethane olarak gördüğünü açıkça göstermektedir. Eskişehir KYK yurtlarında kalan gençlerle konuştuğumuzda, her yıl alınan depozito ve burslara zam yapılmadan KYK’ya gelen zamdan muzdarip olduklarını belirttiler.Burslara zam yapılması söz konusu dahi olmazken, en temel ihtiyaçlarımızdan olan barınmaya aylık 2000 TL olan burs/kredimizin neredeyse yarısını vermemiz beklenmektedir. Türkiye’de yükseköğrenim gören öğrenci sayısının artması, KYK yurtlarının kontenjanlarının yetersiz kalmasına neden olmuştur. Bu durum, birçok öğrencinin barınma sorunu yaşamasına yol açmakta ve bu da akademik başarıyı ve öğrencilerin genel yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Geçen yıllarda KYK yurt sayısı azalmış olmasına rağmen, toplam öğrenci kapasitesi 173 bin artı. 2021-2022 döneminde 759 bin olan kapasite, 2022-2023 döneminde sadece 9 yeni yurt eklenmesine rağmen 117 bin öğrenci artışı ile 876 bin olmuştu. 2024-2025 yılındaysa bu yetersizliğin iyice artacağı öngörülmektedir. Yetersiz kapasitesite ve zamlar nedeniyle açıkta kalan öğrenciler cemaat yurtlarına mecbur bırakılıyor. Bu yurtlarda kalanlara barınma ve beslenme yardımı adıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 4 bin lira düzeyinde burs verilmesi de öğrencileri buralara yönlendiriyor. Bu yurtların birçoğunun kamu yararlı vakıflar adı altında vergi muafiyeti de tanınıyor. Bu yurtlardaki dinci-gerici baskı, öğrencileri okullarından ve sosyal yaşamlarından uzaklaştırarak baskı altında hissetmelerine neden olmaktadır. Enes Kara'nın hayatını kaybetmesine neden olan tarikat ve cemaat yurtları, AKP iktidarının eliyle güçlenerek dinci- gerici bir nesil yetiştirilmek isteniliyor. Bu yapı KYK yurtlarında da manevi danışmanlık adı altında ilerlemektedir.

TALEPLERİMİZ VAR!

Bize dayatılan bu kötü koşular karşısında bizim isteklerimiz, yeni yurtlar inşa ederek yurt olanaklarının artırılması ve bu temelde her öğrenciye ücretsiz ve nitelikli barınma hakkının sağlanması, bu inşa süreci sırasında halihazırda boş olan konutların öğrencilere ücretsiz olarak açılmasıdır.Tartışmayı şu sözlerle sonlandırmak mümkün; her şeyin zamanın karanlığında kaybolmasından beslenen bu iktidar bilsin ki on binlerce gencin kampüslerden, yurtlardan yükselen sesleri gerçeklerin karanlıkta kalmasına izin vermeyecek.

ÖNCEKİ HABER

Geçtiğimiz seneden üniversitelilerin çıkarması gereken sonuçlar

SONRAKİ HABER

Hafif ticari araçla kreş servisi çarpıştı; 8'i çocuk, 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa