18 Eylül 2024 12:25

Sanatçılardan Karadağlı'ya tepki: ‘Yoksulluk sınırında maaşla lale devri hiç olmadı’

Devlet Tiyatroları Sanatçıları DT Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın “Çalışmayacaksanız istifa edin, lale devri bitti” açıklamasına tepki gösterdi.

Tamer Karadağlı | Fotoğraf: AA

Paylaş

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Tamer Karadağlı’nın “Çalışmayacaksanız istifa edin, lale devri bitti” açıklamasına sert tepki gösterdi. Karadağlı’nın kurum çalışanlarını derinden yaraladığı belirtilen açıklamada “‘Lale devri’ hiçbir zaman olmadı. Üstelik de bütün bu faaliyetleri genellikle yoksulluk sınırı çerçevesinde aldıkları maaşlarıyla başaran insanlardır söz konusu olan” dendi.

‘KARADAĞLI, ÇALIŞANLARI TÖHMET ALTINDA BIRAKTI’

DETİS, Tamer Karadağlı’nın 13 Eylül 2024’te basında çıkan “Çalışmayacaksanız istifa edin, lale devri bitti!...” beyanatını, kurumdaki herkesi töhmet altında bırakan ve maksadını aşan ifadeler olarak niteledi. İfadeler hakkında “Ne yazık ki kurum çalışanlarını derinden yaralamış, çalışma şevklerini baltalamış ve büyük bir üzüntüye sevk etmiştir!” denildi.

Bir kurumun işleyişinden ve personelinin verimli çalışmasından birinci derece o kurumun yöneticilerinin sorumlu olduğunun altı çizilen açıklamada “Siyasal iktidarlar, idarecilerini kurumlarını iyi yönetsinler, sorunları çözüme ulaştırsınlar, daha önce başarılamamış olanları başarsınlar, verimliliği artırıp, çalışma barışını sağlasınlar diye görevlendirirler, kamuoyuna şikayet etsinler diye değil!” ifadeleri yer aldı.

‘BİR GENEL MÜDÜR ÇALIŞANLARINI RENCİDE EDEREK BAŞARILI OLAMAZ’

Sanat emekçileri yaptıkları açıklamanın devamında “Bir Genel Müdür, kurumu ve çalışanlarını kötüleyerek, onur kırıcı söylemler ve ithamlarla çalışanlarını kamuoyunun önünde rencide ederek başarıya ulaşamaz. Sağlıklı bir iş ortamı oluşturmak için yapılan eleştiriler yıkıcı değil, yapıcı olmalıdır” dedi.

Basına verdiği demeci eleştiren emekçiler “Konunun bu şekilde basında gündeme getirilmesi; kaçınılmaz olarak toplumun gözünde, çalışmayan, beleşçi bankamatik sanatçısı algısını oluşturmakta, yurdun dört bir köşesinde sahneye çıkan oyuncularımızı ve çalışmak istediği halde çeşitli nedenlerle çalıştırılmayan oyuncularımızı da töhmet altında bırakmaktadır. Yüzlerce personel içinde birkaç kişiden yola çıkarak sanki kurumda kimse çalışmıyormuş gibi bir hava yaratmak en hafif deyimiyle haksızlıktır” dedi.

‘ÇALIŞANLAR YOKSULLUK SINIRI ÇERÇEVESİNDE ALDIĞI MAAŞLA BAŞARIYOR’

Devlet tiyatrosunun sadece büyük şehirlerde sahnesi olan bir kurum olmadığı, Türkiye’nin 14 bölgesindeki yerleşik sahnesiyle, 81 ilin tamamına, yüzlerce ilçe ve köye düzenli turne yapan bir kurum olduğu hatırlatılan açıklamada “Bu bölgelerde yıllarca çalışan her sezon birkaç oyunda görev alan oyuncuların ‘lale devri’ hiçbir zaman olmadı. Üstelik de bütün bu faaliyetleri genellikle yoksulluk sınırı çerçevesinde aldıkları maaşlarıyla başaran insanlardır söz konusu olan” sözleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak, “Kurumu tanımadan, misyonunu anlamadan, çalışma koşullarını içselleştirmeden kurum hakkında verilen her olumsuz demeç Devlet Tiyatrosunu karalamak için fırsat kollayan, halkın gözünde küçük düşürmeye çalışan, bunun için avuçlarını ovuşturarak bekleyen pek çok kesimin ekmeğine yağ sürmek demektir! Böyle bir ortamda, kurum idarecilerinin kurumu içine alan her söze, verilen her demece çok daha dikkat etmeleri gerekmektedir!” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hoş geldin… Kayyuma, paraşüte, üniversiteye

SONRAKİ HABER

Katiller ve kaçakçılar dışarıda: “Adalet” kime yarıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa