18 Eylül 2024 15:04

Ankara Okul Yemeği Koalisyonu: Devlet okullarında ücretsiz beslenme öncelikli mesele olarak görülmelidir

Okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek temini için oluşturulan Ankara Okul Yemeği Koalisyonu; “Devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Devlet okullarındaki öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir temiz su temin edilmesi amacıyla oluşturulan Ankara Okul Yemeği Koalisyonu yaptığı açıklamada hükümete çağrıda bulunarak; “Devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir” dedi.

Ankara Okul Yemeği Koalisyonu, Mülkiyeliler Birliği'nde basın açıklaması yaptı. Eğitim - Sen Ankara Şubeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ekmek ve Gül, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Gıda Mühendisleri Odası gibi sendika ve dernekler ile bazı akademisyen ve gazetecilerin katkısı ile oluşturulan koalisyon adına basın açıklamasını Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci yaptı.

“YETERLİ BESLENME TEMEL İNSAN HAKKIDIR”

Başta çocuklar olmak üzere, yeterli ve dengeli beslenmenin herkes için temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Deveci; “Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için bu hakkın sağlanması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki, ülkemiz de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede hala birçok çocuk yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele etmektedir. Yetersiz beslenme, temiz ve içilebilir suya erişememe ve açlık, çocukların üzerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak olumsuz etkilere neden olmaktadır. Yapılan çalışmalar, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığını, algılamalarının azaldığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları yaşadıklarını, okul devamsızlık sürelerinin uzadığını ve okul başarılarında azalma olduğunu ortaya koymaktadır” dedi. 

“OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN EN AZ YARISI OKULA AÇ GİDİYOR”

Ülkedeki gelir dağılımındaki eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik, yüksek enflasyon, gıda kalitesizliği ve güvencesizliği sonucunda birçok aile için sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalara erişimin zorlaştığına işarete eden Deveci şunları söyledi; “Yüksek enflasyon sebebiyle son yıllarda her üründe olduğu gibi gıda fiyatları da katlanarak artmıştır.  DİSK-AR verilerine göre en yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu Aralık 2023 itibariyle yüzde 105,5’tir. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması (2023) bulgularına göre en yoksul ailelerde haftada en az iki kere et yiyebilen çocukların oranı %13, aynı sıklıkta balık yiyebilen çocukların oranı ise yüzde 2’dir.  İPA verilerine göre Ekim 2023 itibariyle okul çağındaki çocukların da en az dörtte birinin okula aç gittiği tahmin edilmektedir.  İçerisine sürüklendiğimiz gıda krizinden en çok ve kalıcı şekilde çocuklar etkilenmiştir. Eğitim İzleme Raporu 2023 verilerine göre önceki yıl eğitime kayıtlı olan en az 20 bin öğrenci okulu bırakmıştır. Birçok ülkede çocukların temel günlük beslenmelerine destek olmak için okul yemeği programları uygulanmaktadır. Bu programların okullaşmayı arttırdığı, özellikle kız çocuklarının okullaşmasına olumlu etkisi olduğu, ani ekonomik krizlerin yarattığı şoklarda çocukları okulda tutan bir sosyal destek işlevi gördüğü, yani toplumun en kırılgan kesimlerine bir sosyal koruma ağı olarak işlediği birçok çalışmada ortaya konmuştur. Son yapılan araştırmalar da okul çağındaki çocukların en az yarısının okula aç gittiğini göstermektedir. Çocukların okulu bırakmasının çocuk açlığının artmasına, çocukların okuldan alınmasına, çocuk işçiliğinin artmasına ve erken yaşta evlilikler gibi birçok soruna neden olduğu görülmektedir. Okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde, bu programın çocuk yoksulluğuna, okul terki ve devamsızlığın azaltılmasına, akademik başarının artırılmasına, cinsiyetten kaynaklı ayrımcılığın, eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına etkisi, ulusal ve uluslararası kurumların yaptığı çalışmalarla ortaya konmuştur”

“BESLENME BİRİNCİL SORUN OLARAK GÖRÜLMELİ”

Türkiye’de beslenme yetersizliği sorununun, çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olduğunu vurgulayan Deveci; “Bu sorunun çözülmesi, sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için elzemdir. Beslenmenin temel bir hak olduğu hatırlanmalı, kamu kurumları sorumluluklarını yerine getirmelidir. Başta hükümet olmak üzere tüm bileşenler, yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk almalı ve devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmelidir. Gıda krizinin derinleştiği bu dönemde biz “Ankara Okul Yemeği Koalisyonu” olarak tüm bileşenlerimizle birlikte siyasal iktidara, muhalefet partilerine ve ilgili kamu kurumlarına sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın bugününe ve geleceğine sahip çıkalım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim” diye konuştu.

Deveci, Tükiye Okul Yemeği Koalisyonu olarak 21-22 Eylül'de Ankara Kent Konseyi'nde iki günlük çalıştay gerçekleştirileceğini de duyurdu.

KOALİSYON BİLEŞENLERİ:

  • Eğitim Sen Ankara Şubeleri
  • Veli - Der Ankara
  • Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası – Ankara
  • Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (Hasuder)
  • Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
  • 29 Ekim Kadınları Derneği
  • Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği
  • Türk Kadınlar Birliği
  • Ekmek ve Gül
  • Gıda Mühendisleri Odası
  • Mustafa Köroğlu
  • Prof. Dr. Ahmet Yıldız
  • Yıldırım Kaya
  • Dr. N. Fevziye Sayılan
  • Akademisyenler
  • Gazeteciler (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Fas polisi ile Ceuta'ya girmek isteyen mülteciler arasında gerilim

SONRAKİ HABER

Adana Şehir Hastanesi'nin 7’inci yılı: Borçlanma ve özelleştirme projesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa