SES'ten "vergide adalet" eylemi: Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin
Çiğli'de bir araya gelen sağlık emekçileri "vergide adalet" talebini dile getirdi. Emekçiler "Eylülde aldığımız ücret, enflasyon fark artışına rağmen ocak ayında aldığımız ücretin altında kaldı" dedi.
Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel
İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi A blok önünde ‘vergide adalet’ talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi.
“Gelirde, vergide adalet istiyoruz” yazılı pankartın arkasında bir araya gelen ekip sık sık “Vergide adalet istiyoruz”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganlarını attı.
Basın metnini Ses İşyeri Temsilcisi Mustafa Çoban okudu.
“MAAŞLAR HER GÜN ERİYOR”
“Eylülde aldığımız ücret, yapılan enflasyon fark artışına rağmen bu yılın ocak ayında aldığımız ücretin altında kaldı” diyerek sözlerine başlayan Çoban, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘vergide adaleti sağlayacağız’ demesinden sonra ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin devam ettiğini belirtti. “Sürekli ekonomik programın iyi gittiğini söyleyen hükümete soruyoruz” diyen Çoban, “Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) 2024 Eylül açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre, sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 890 lirayı geçtiği, yoksulluk sınırının 73 bin 651 TL çıktığı bir dönemde, çalışanlara düşük ücret yüksek vergi kesintisi uygulamak haksızlık değil mi? Vergi gelirlerinin yüzde 80’ini sabit gelirlilerden alıyorsunuz hiç olmazsa halkın temel ihtiyaçları için harcayın dedikçe hükümet tersine politikaları hayata geçirmeye devam ediyor. Okulların açıldığı bu günlerde sınıfları, tuvaletleri temizleyen çalışanların tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını, öğrenci ve öğretmenlerin sağlıksız ortamda eğitime başladıklarını eğitimci ve öğrenci hastalarımızdan öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.
“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Ardından milletvekillerine seslenen Çoban, “Ekim ayında TBMM açıldığında vergide adaleti sağlamak, sabit gelirlilerin, ücretlinin sırtına yüklenen yükün azaltılması için ne yapacaksınız? Gelirde ve vergide adalet için sesimizi duyuracak mısınız? Bu adaletsizliğin ve haksızlığın sona ermesi için çaba gösterecek misiniz” diye sordu.
Son olarak talepleri dile getiren Çoban “Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin, adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirin. Aile hekimliği emekçileri ve tüm sağlık emekçileri olarak 28 haftadır sürdürdüğümüz eylemlerimizi her çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürecek” dedi. (İzmir/EVRENSEL)