18 Eylül 2024 15:30

HÜDA PAR'ın anayasa çıkışı | Erdoğan: İlk 4 maddeyle sorunumuz yok

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekai Yapıcıoğlu'nun tartışma yaratan açıklamasının ardından "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yoktur" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri başarı ödülleri töreni"nde açıklamalarda bulundu. “Anayasanın 4. maddesine karşıyız” diyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun başlattığı tartışmaya dair konuşan Erdoğan, “Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yoktur” dedi.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirdiği inşaat sektörünün “ideolojik” eleştirilere maruz kaldığını savunan Erdoğan, “Bugüne kadar inşaat sektörünün gelişmesine yönelik her adımımıza israf yaftası vuruldu. Müteahhitlik firmalarımızın yurt dışında yazdığı başarı görmezden gelindi. Her alanda yapılan devasa işlerle ilgili tek bir takdir cümlesi kurulmadı. Biraz ekonomi bilseler inşaat sektörünün ne kadar kritik bir konu olduğunu anlayabilirlerdi” dedi.

Türkiye’nin, yurt dışında inşaat faaliyetlerine başladığı 1972 yılından bu yana, 137 ülkede 515 milyar dolar değerinde 12 bin 777 projen üstlendiğini anlatan Erdoğan, “2012-2013-2021 yıllarında 30-32 milyarlık proje tutarlarıyla bu alanda rekor kırdık. 2000'li yılların başında ortalama proje bedeli ortalama 20 milyon dolar iken 2020 başında bu rakam 60 milyon dolar dolaylarına çıktı. Sizlerin başarısı ülkemizin başarısıdır. Yurt dışındaki başarılarınızla sadece ekonomimize değil, ülkemizin itibarına da katkı sağlıyorsunuz. Biz de her meselede sizlerin yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Bundan sonra da sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"YÜZÜMÜZ BATIDA AMA SIRTIMIZI DOĞUYA DÖNEMEYİZ"

Yurt dışındaki inşaat yatırımlarının AKP’nin dış politikasında önemli yeri olduğunu anlatan Erdoğan,  “Menderes’in, Özal’ın bir üst aşamaya taşıdığı dış politika ufkunu geliştirme gayretindeyiz. Türk dış politikası uzun yıllardır içe dönüktü. Bu içe kapanıklığın faturasını hâlâ ödüyoruz” dedi.

Türkiye’nin batıdan uzaklaştığı eleştirilerine “iftira” diyen Erdoğan, dış politikada ABD ve Rusya arasında gidip gelen tutumlarını şöyle savundu: “Artık bayatlamış eksen kayması tartışmalarıyla kaybedecek zamanımız yoktur. Yüzümüz elbette Batı’ya dönüktür ama bu Doğu’ya sırtımızı döneceğimiz anlamına gelmez. İki bloktan birinde yer almak zorunda olduğumuz bir dünyada yaşamıyoruz. Türkiyeyi bölgesel ve küresel bir ağırlık merkezi haline getirmek için her imkanı değerlendiriyoruz.”

‘İLK 4 MADDEYLE SORUNUMUZ YOK’

Türkiye'nin ekonomide, demokraside, küresel siyasette hedeflerine ulaşabilmesi için yeni anayasa ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Milletimizi yeni sivil ve kuşatıcı bir anayasayla buluşturma ihtiyacı çok açık. Demokratik siyasette düşüncenin ifade edilmesine elbette engel olunamaz. Şiddeti teşvik etmediği, hakaret etmediği sürece kabul etmesek de dahi farklı fikirlere müsamaha ile yaklaşmak zorundayız. Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yoktur. Partimizin bu konudaki yaklaşımı açıktır. Biz yeni anayasa sürecini yönetmek arzusundayız” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Edirne Keşan’da tarım arazilerindeki RES projesinin ÇED süreci sonlandırıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye ile İsveç arasında yapılacak olan Güvenlik Mekanizması toplantısı ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa