18 Eylül 2024 16:01

DEM Parti: Anayasa’nın kapsayıcılığı önemlidir

Iktidarın Anayasa değişikliği tartışmalarını değerlendiren DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Anayasanın yapılmasından çok anayasanın nitelikleri önemlidir” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “ekmek ve adalet” kampanyası kapsamında Mersin’de yerel basınla bir araya geldi.

Basın emekçilerinin sorularını yanıtlayan Bakırhan, iktidarın anayasayı değiştirme çabalarına ilişkin “AKP iktidarı ortaklarıyla beraber sürekli Darbe Anayasası’na dair bir gönderme yapıyor. Emin olun yargıda darbe dönemlerini arar hale geldik. Darbe dönemlerinde Anayasa Mahkemesinin kararları dikkate alınırdı. Yargıçlar AİHM’nin kararlarına katılmasalar bile yerine getirmek zorundalardı. Yargının kalmadığı, siyasi erkin denetimine geçtiği Türkiye’deki halkların ve inançların kendisine ait bütün renklerinin soldurulduğu, zorla asimile ettiği, yok edilmeye çalışıldığı, Kürtçe halayın bile yasaklandığı bir süreçte iktidar; ‘Askeri Anayasa’dan kurtulalım, bir anayasa yapalım’ diyor. Anayasayı herkes yapar. Kenan Evren de yaptı. Darbeciler de yaptı. Anayasanın yapılmasından çok anayasanın nitelikleri önemlidir. Demokratik midir, toplumun dinamikleriyle birlikte mi yapılmış, kapsayıcı mıdır, toplumun dinamiklerini kendisine bağladığı, aidiyet hissettiği bağlı olduğu bir anayasa mıdır? Sorusunu sormak lazım” diye konuştu. 

CEZAEVİNDEKİ SEÇİLMİŞLERİ HATIRLATTI

Böyle olmayan bir anayasanın öncekilerin tekrarı, kötü bir örneği olarak devam edeceğini ifade eden Bakırhan, mevcut Anayasa’nın farklı kimliklerin, kültürlerin, inançların yaşadığı bir ülkeye uymadığını söyledi. Bakırhan, “Alevi’nin eşit yurttaşlık hakkını tanımıyor. Kürdün dilini, kimliğini tanımıyor, Süryani’nin, Asuri’nin, Arap’ın kültürlerini ve inançlarını içinde barındırmıyor. Yeni anayasa bu konuda bir samimiyet olmalı. Samimiyet bir yol temizliği ile olur. Selahattin Demirtaşların, Yüksekdağların, Can Atalayların, onlarca seçilmiş milletvekilinin, belediye eş başkanlarının, gazetecilerin, tweet attığı için insanların cezaevine atıldığı, yargılandığı, ceza aldığı bir ülkede yeni bir anayasa yapım sürecinin samimi olduğunu kim belirtebilir” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, Hatay Valisi hakkındaki depremle ilgili suç duyurusunu işleme koymadı

SONRAKİ HABER

Depremde hasar alan Narlı-Pazarcık-Gölbaşı tren hattında onarım çalışmaları 19 aydır bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa