18 Eylül 2024 17:39
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2024 00:17

Lübnan'da ikinci patlama dalgası: 20 ölü, 450'den fazla yaralı

İsrail Lübnan'a ikinci kez saldırdı. Başkent Beyrut ve Güney Lübnan'da eş zamanlı patlamalar yaşandı. En az 20 kişinin öldüğü, 450'den fazla kişinin ise yaralandığı duyuruldu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yine patlama sesleri yükseldi. Kentin farklı kesimlerinden patlamalara ilişkin bilgiler gelirken en az 20 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

YENİ PATLAMALAR HAKKINDA BİLİNENLER

  • Lübnan'ın farklı bölgelerinde çok sayıda patlama yaşandı, ilk gelen bilgilere göre Hizbullah tarafından kullanılan el tipi iletişim cihazları patladı..
  • Lübnan Sağlık Bakanlığı 20 kişinin öldüğünü, 450'den fazla yaralının olduğunu duyurdu.
  • Patlamalardan en az biri, dünkü patlamalarda ölen Hizbullah üyelerini cenaze töreni yakınlarında meydana geldi.

Hizbullah'ın Al Manar televizyonu Lübnan'ın birçok bölgesinde patlamalar olduğunu ve bunların telsizlerin patlaması sonucu meydana geldiğini bildirdi.

Beyrut'un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, dünkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın yakınlarında patlama sesi duyuldu.

Olay yerinde bulunan AA muhabirleri patlamanın sesini duyarken, görgü tanıkları, dünkü patlamada yer alan cihazlardan ya da başka çağrı cihazlarından patlamanın gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

El Cezire'den Ali Hashem, Lübnan'ın güneyindeki Tyre'de iki patlamaya tanık olduğunu bildirdi.

“Hemen arkamızda patlayan bir araba vardı. Aynı anda [yakınlarda] başka bir yerde de patlama oldu” diye aktaran Hashem, “Şu anda caddenin ortasındayım. Çok sayıda ambulans var, her yerde kaos var” dedi.

20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı son olarak yaptığı açıklamada ölü sayısını 20 olarak güncelledi ve yüzlerce yaralı olduğunu bildirdi. Şimdiye kadar saldırılarda en az 450 kişinin yaralandığı biliniyor.

Başkent Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi'nde, dünkü çağrı cihazı patlamasında öldürülen Hizbullah üyelerinin cenaze töreninin yapıldığı alanın üzerinde İsrail’e ait olduğu tahmin edilen bir insansız hava aracının uçtuğu gözlemlendi.

NNA'daki haberde, İsrail'e ait keşif uçaklarının da ülkenin güneyinde yoğun uçuşlar yaptığı bilgisi paylaşıldı.

HAMAS İSRAİL'İ SORUMLU TUTTU

Hamas Siyasi Büro Üyesi Rişk, Lübnan'daki patlamalardan İsrail hükümetini sorumlu tuttu. Rişk yaptığı yazılı açıklamada "Kardeş Lübnan halkına yönelik Siyonist saldırıların tekrarlanmasını ve sürmesini şiddetle kınıyoruz. Bu Siyonist terör saldırısı, Lübnan toprağına, kardeş Lübnan halkına ve Lübnan'ın egemenliğine yönelik apaçık bir saldırıdır." dedi. Hamas yöneticisi, söz konusu saldırının "tüm uluslararası sözleşmeleri ihlal eden İsrail hakkındaki gerçeği ortaya çıkardığını" ifade etti. Rişk, "bölgenin güvenliği ve istikrarını tehdit eden Siyonist teröre son verilmesi hususunda uluslararası toplumun hukuki bir sorumlulukla karşı karşıya olduğuna" vurgu yaptı.

İRAN'DAN KINAMA

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani, Lübnan'da dün ve bugün meydana gelen ve iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırıları İran'ın kınadığını açıkladı.

LÜBNAN KIZILHAÇI 'YÜKSEK ALARMDA'

Lübnan Kızılhaçı, ekiplerin 'yüksek alarmda' olduğunu açıkladı. Örgüt, "Lübnan'ın güneyi ve Bekaa Vadisi de dahil olmak üzere farklı bölgelerdeki" patlamalara 30 ambulans ekibiyle müdahale ettiğini açıkladı.

Lübnan Kızılhaçı X'te (eski adıyla Twitter) yayınladığı bir mesajda ayrıca daha fazla ekibin "yüksek alarmda ve müdahaleye hazır" olduğunu belirtti.

ONLARCA YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Lübnan Sivil Savunma ekipleri patlamların ardından onlarca yangının söndürdüğünü duyurdu. Kuruluş, ekiplerinin ülkenin güneyindeki Nabatieh vilayetinde en az 60 yangını söndürdüğünü açıkladı. Sivil Savunma, "kablosuz cihazların patlaması sonucu" evlerde ve yerel işyerlerinin yanı sıra araçlarda ve motosikletlerde de yangınlar çıktığını ekledi. Açıklamada "Yangınla mücadele ve kurtarma çalışmaları halen devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Saldırılar nedeniyle okullarda eğitime ara verildi. 

PATLAYAN CİHAZLARIN GÖRÜNTÜLERİ

Anadolu Ajansı, patlayan iletişim cihazlarının fotoğraflarını paylaştı. AA'nın geçtiği fotoğraflarda telsiz cihazının parçaları yer alırken, kapalı bir mekanın içinde gerçekleşen patlamanın ardından duvarda oluşan izler ve etrafa saçılan ufak parçalar göründü.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde Lübnan'da iletişim cihazlarının patlatıldığı saldırılara ilişkin "Tek söyleyebileceğim şu: Dünkü veya bugünkü olaylarla ilgili öyle ya da böyle bir ilgimiz yok. Bunun dışında paylaşabileceğim başka bir şey yok" dedi. "Bunların arkasında İsrail'in olduğunu teyit eder misiniz?" şeklindeki soruya karşılık Kirby, "Paylaşabileceğim başka bir şey yok" diye konuştu. Kirby, "Lübnan sınırından ikinci bir cephenin açılmasını önlemeye çalışmak için halen yoğun bir diplomasi içerisindeyiz. Bu krizde bulunduğumuz noktada sürecin çözümü, ilave askeri operasyonlar değildir" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Lübnan ve Suriye'deki olaylardan sonra itidal çağrısında bulundu. 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yazılı açıklamasında "Bugün Lübnan genelinde elektronik cihazların patlamasıyla gerçekleştirilen ve çok sayıda can kaybı ile yaralanmaya neden olan yeni saldırıyı kesin şekilde kınıyorum" ifadesini kullandı. Borrell, "Bu saldırıların arkasında kim varsa Lübnan'da terör yaymayı amaçlıyor" değerlendirmesini yaptı.

ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI

Lübnan'da salı günü Hizbullah üyelerinin kullandığı belirtilen çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşanmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan hükümeti İsrail'i savaş suçu işlemekle suçladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şiddet sarmalından kurtulmaya çalışan Leyla: Çocuklarımla güvende yaşamak istiyorum

SONRAKİ HABER

Çankaya Belediyesinde işten çıkarılan öğretmenler: Fiili ve hukuki mücadele başlattık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa