Çankaya Belediyesinde işten çıkarılan öğretmenler: Fiili ve hukuki mücadele başlattık
Çankaya Belediyesinde işten atılan öğretmenler Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasıyla açıklama yaptı: "Öğretmenler için miting düzenleyen ana muhalefet partisinin samimiyetini sorguluyoruz"
Fotoğraf: Evrensel
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Çankaya Belediyesinde taşeron olarak çalışan öğretmenlerin işten çıkarılmasına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "Öğretmenler için miting düzenleyen ana muhalefet partisinin samimiyetini sorguluyoruz. Ona vazifelerini hatırlatıyoruz. Taşeron hizmet alımının sömürüye davet çıkarmak olduğunu bilmiyorlar mı? Yapılan usulsüzlüğe ve işten çıkarmalara karşı Çankaya Belediyesine ve taşeron firmaya karşı hem fiili mücadeleyi hem hukuk mücadelesini başlatmış bulunuyoruz" denildi.
20'DEN FAZLA ÖĞRETMEN İŞTEN ÇIKARILDI
Çankaya Belediyesi önünde yapılan açıklamaya Eğitim Sen, Tüm Bel Sen destek verdi. Açıklamada konuşan sendika üyesi ve Çankaya Belediyesi öğretmenlerinden Hasan Basri Ekici, "Bir ayda 15 gün yapılan sigortalar, maaşın asgari ücrette kalması, 10-11 ay ödenen maaşlar, sene başında öğretmene dayatılan ve iş başlangıcı ile bitiş sürelerinin yazılmadığı, öğretmenin aleyhine hazırlanmış maddelerle dolu hukuken bir facia olan sözleşmeler, sözleşme bittiği halde öğrenci kayıt nöbetleri için öğretmenlerin yaz tatilinde işveren tarafından kuruma çağrılması, maaşların söz verilen günlerde öğretmenlerin eline ulaşmaması ve daha birçok problem... Tüm bunlar yetmezmiş gibi, daha 3 ay önce, bu yıl için anlaşma yaptığı öğretmenlere 'ihaleye çıkılmayacağı' söylenmiş, 100'den fazla öğretmenin işsiz bırakılması bile gündeme alınmıştı. Bu duyuruya karşı, öğretmenlerin ve velilerin tepkisi sayesinde proje yeniden yürürlüğe konmuştu. İhaleye devam edildi fakat küçülme veya tasarruf gibi bahanelerle yaz döneminde 20'den fazla arkadaşımız işten çıkarıldı" dedi.
Ekici, "Bu ay maaş alamayacağımızı öğrendik. Senelerdir binbir emekle yürüyen projede, bu bizim için bardağı taşıran son damla oldu. Toplu sözleşmeye çağrıldığımızda bunu hem ihaleyi alan şirkete hem belediye yetkililerine dillendirdik ve bize verilen sözün tutulmasını, eylül ayında maaş alamazsak çok zor durumda kalacağımızı ilettik. Ağustos ayında yaptığımız mesainin karşılığının bu olmadığını söyledik. Geçen sene 11 ay olan sözleşmenin bu sene 10 aya düşürülmesinin haksızlık olduğunu ve bu şekliyle sözleşmenin yapılamayacağını söylediğimizde ise "Çalışmazsanız kapı orada" tarzında şeyler söylendi. Birçok arkadaşımız işinden oldu. Haksızlığı ifade ettiğimiz için mesleğimizi yapamıyoruz. Birilerinin bizi duyması, görmesi gerekiyor. İşin ilginç tarafı ise kamu hizmeti sunduğunu söyleyen, emekten bahseden ve sosyal belediyecilik yaptığını söyleyen bir belediye tarafından bunlara maruz kalmamız. Birçok meslektaşımız bu ekonomik koşullarda mesleğine olan bağlılığını yitirmek üzere" dedi.
1 senedir CHP'li birçok yetkiliyle görüştüklerini anlatan Ekici, "Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Alkan ve Ulutepe Zirve Danışmanlık ile görüştük, sorunları ilettik. Tamamıyla yapıcı bir tavırla ve sorunların çözülebileceği beklentisiyle hareket ettik ama bir şekilde hep geçiştirildik. Seçim sonrası görüşelim dendi. Halledeceğiz dendi ama sonuç hep aynıydı. Hatta şartlarımız daha kötüleşti. İktidarı hedefleyen ve son seçimlerde birçok belediyeyi kazanmış ve ülkenin birçok yerinde çiftçiler için, öğretmenler için miting düzenleyen ana muhalefet partisinin samimiyetini sorguluyoruz. Ona vazifelerini hatırlatıyoruz. Taşeron hizmet alımının sömürüye davet çıkarmak olduğunu bilmiyorlar mı? Genel Başkanlık düzeyinde sık sık taşerona karşı olduklarını söyleyenler kendileri değil mi? Üstelik daha geçtiğimiz aylarda, günlerce süren 'eğitim maratonu'nu yapanlar da kendileri değil mi?" dedi.
Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir eğitim için burada olduklarını belirten Ekici şöyle devam etti: "Eğitimin gericileştiği, ticarileştiği ve eğitim emekçilerinin güvenceli çalışma ortamının gittikçe budandığı, öğretmenlerin taban maaş talebinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığı şu günlerde ihtiyaç duyduğumuz tam gün sigortanın, 12 ay maaş alma hakkımızın, kıdem tazminatı hakkının, belirsiz süreli sözleşme hakkının sağlanması talebimizdir. Sonuç olarak yapılan usulsüzlüğe ve işten çıkarmalara karşı Çankaya Belediyesine ve taşeron firmaya karşı hem fiili mücadeleyi hem hukuk mücadelesini başlatmış bulunuyoruz."
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, CHP'nin eğitim için pek çok eylem etkinlik yaptığını hatırlatarak, "Kendi belediyelerimizle bu meseleyi halletmeden yaptığınız hiçbir çalışma samimi değildir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)