18 Eylül 2024 18:59

İzmit’teki okullarda dini etkinlik dayatması: Eğitim Sen Kaymakamlığa tepki gösterdi

İzmit Kaymakamlığı, gönderdiği yazıyla, ÇEDES protokolü kapsamında Müftülüğün okullarda Mevlid etkinliği gerçekleştirmesi için talimat verdi. Eğitim Sen karara tepki gösterdi.

Fotoğraf:Volkan Pekal / Evrensel

Paylaş

Kocaeli'de İzmit Müftülüğü, “Mevlid-i Nebi Haftası” dolayısıyla, ÇEDES protokolü kapsamında, 15-21 Eylül tarihleri arasında okullarda etkinlik düzenlemek ve Mevlid okutmak için İzmit Kaymakamlığına başvurdu.

Talebi onaylayan Kaymakamlık, gönderdiği yazı ile Müftülük personelinin bu etkinlikleri gerçekleştirmesi için okullara adeta talimat verdi.

İzmit'te bulunan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki birçok okulda öğrencilerin, Müftülüğün söz konusu dini etkinliklerine katılmaları istendi.

EĞİTİM SEN: YASAL DAYANAĞI YOK

Yayımladığı açıklamayla karara tepki gösteren Eğitim Sen Kocaeli 1 No'lu Şube, haftalık ders çizelgelerinde yer almayan bir etkinliğin ÇEDES protokolü kapsamında yapılmasının yasal dayanağının bulunmadığını belirtti.

Sendika, söz konusu etkinliğe katılmak istemeyen öğrencilerin, okul idareleri veya Müftülük personeli tarafından herhangi bir zorlamaya tabi tutulup tutulmayacaklarının ya da nereye gidecekleri ve güvenliklerinin ne olacağının da belirsiz olduğunu vurguladı.

Öğretmenlerin müfredatla ilgili sorumluluklarının da belirsiz olduğuna dikkati çeken sendika, "Sayın Kaymakam okullarımızda farklı inanç ve kimliklerde öğrencilerimizin olduğunu bilmemekte midir" diye sordu.

"Öğrencilerimizin bilimsel ve kamusal eğitim almaları gereken mekanlar olan okullarımızda hiçbir pedagojik eğitimi olmayan kişilerin dini etkinlikler gerçekleştirmeleri hiçbir evrensel bilimsel ilkeyle bağdaşmamaktadır" diyen Eğitim Sen, eğitim sisteminin dini kurallara göre biçimlendirilmek istenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Açıklamada, iktidarın "kendi dünya görüşüne ve yaşam tarzına uygun nesiller yetiştirme" yönündeki uygulamalarının, tüm topluma yönelik fiili bir baskı ve dayatma haline geldiğine dikkat çekildi. Mesai saatlerinin ve okul ders planlarının cuma namazı saatlerine göre düzenlenmesi, öğrencilerin camilere ve mezarlık ziyaretlerine götürülmesi, karma eğitim ilkesinin ihlal edilmesi gibi girişimler hatırlatıldı.

"KAYMAKAMLIK OKULA AÇ GİDEN ÖĞRENCİLER İÇİN HAREKETE GEÇSİN"

"İzmit Kaymakamına düşen görev, anayasada açıkça belirtilen laikliğe gölge düşürecek bu tür ayrımcı ve dinselleştirici etkinliklere izin vermek değil evrensel normlara uygun bir eğitimin tesis edilmesi konusunda çaba sarf etmektir" denilen açıklamada, Kaymakamlığa şu çağrı yapıldı:

"İzmit Kaymakamlığını derhal ilgili yazıyı iptal etmeye ve öğrencilerimizi dini etkinliklere değil bilimsel projelere yönlendirmeye, okullara aç giden öğrencilerimiz için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek için harekete geçmeye, kırtasiye masrafları altında ezilen velileri görmeye, MESEM projesi ile mesleki eğitim adı altında eğitimden kopartılarak adeta ucuz ve güvenliksiz işçi haline getirilen öğrencilerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Açıklamada tüm öğrenciler ve veliler ile eğitim ve bilim emekçileri, okulların dini etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekanları olması için birlikte mücadeleye çağırıldı.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta iş yeri kurşulayan 7 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İsrail Savunma Bakanı Gallant, "savaşta yeni aşamanın başladığını" söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa