19 Eylül 2024 10:00

EMEP: İsrail'e karşı somut yaptırım şart

EMEP Partisi Lübnan'da yaşanan patlamalara dair açıklamasında iktidara İsrail ile ticareti, ABD ile askeri tatbikatlarını kesmesi ve NATO’dan çıkılması çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsrail, son iki gündür Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı iletişim cihazlarını hedef alarak saldırılar düzenliyor. Önceki gün gerçekleşen patlamalarda 12 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 2 bin 700 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Dün yaşanan patlamalarda en az 20 kişinin öldüğü, 450'den fazla kişinin ise yaralandığı duyuruldu.

İsrail’in Lübnan topraklarında düzenlediği bu saldırılar, bölgedeki tansiyonu giderek artırıyor. Yaşanan patlamalar İsrail ile Hizbullah arasındaki uzun süredir devam eden gerilimin yeni bir aşamaya evrildiğini gösteriyor. Lübnan kaynakları, sivil halkın da bu saldırılardan büyük zarar gördüğünü belirtiyor.

EMEP: KORKU SALMAK İÇİN HER TÜRLÜ YÖNTEMİ KULLANAN İSRAİL’E KARŞI SOMUT YAPTIRIM ŞART

Emek Partisi konuya ilişkin yaptığı açıklamada İsrail'in emperyalist devletlerden aldığı cesaretle Filistin halkına uyguladığı kıyımı sürdürdüğü, Ortadoğu’daki istikrarsızlığı kışkırttığı ve daha büyük gerilimlerin ve savaşların pimini çekmeye hazırlandığını belirterek, "İsrail, düzenlediği suikastlerle cevap vermeye zorladığı İran ve onun Lübnan’daki uzantısı Hizbullah’ın üzerinde uyguladığı basınçla Ortadoğu’daki ve genel olarak bölgedeki rekabet ve paylaşım savaşlarının ileri karakolluğuna soyunmuştur. Uluslararası hukuku ve savaş hukukunu hiçe sayan bu Siyonist ve faşist devlet aygıtının pervasızlığı, Ortadoğu halkları başta olmak üzere bütün dünya halkları için bir tehdittir. Çünkü savaş kıvılcımlarını her yere yaymaktadır." ifadelerine yer verdi. 

İsrail'in Lübnan’ın kuzeyine Filistin’deki katliama benzer bir katliam sürecine hazırlandığı ifade edilen açıklamada "Bu pervasızlık, İsrail’e tepkinin hamasi nutuklarla geçiştirilemeyecek somut tutumlar gerektirdiğini de bir kez daha göstermiştir. Türkiye; İsrail ile ticaretini, ABD ile askeri tatbikatlarını kesmeli, NATO’dan çıkmalı, İncirlik üssünü kapatmalıdır. Siyonist İsrail yönetiminin saldırganlığı Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerini de derinden etkiliyor. Çünkü bu gerilimler silahlanmayı artırmakta ve halkın yoksullaştırılmasının da bir gerekçesi olabilmektedir. İsrail terörüne karşı mücadele dünyanın ve bölgenin barışı ve demokrasisi için de mücadele anlamına gelmektedir. Bölgemiz bu kural tanımaz, saldırgan teröristten kurtulmalıdır." denildi.

"MÜCADELE BÜYÜMEDEN ZULÜM DURMAYACAK"

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İşçi sınıfı ve ezilen halkların mücadelesi büyümeden bu zulüm durmayacak!" ifadelerini kullandı. Bayhan, uluslararası kurumların ve Arap ülkelerinin yaşananlara karşı sessiz kaldığını vurgularken, bu duruma karşı halkların mücadelesinin büyümesi gerektiğini belirtti. Bayhan, ABD'nin ve İsrail'in emperyalist politikalarını eleştirirken, bölgedeki Arap yönetimlerinin ve Türkiye'nin tutumunu da eleştirdi. Bayhan paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Emperyalist ABD olmadan Siyonist İsrail, CIA olmadan MOSSAD olmaz. Netanyahu iktidarının Filistin ve Lübnan’daki katliamları bir kez daha bunu gösteriyor. BM’nin kararları kağıt üzerinde kalıyor. Arap dünyasının sömürücü iktidarlarının, burjuvalaşmış Arap monarşilerinin saray yönetimlerinin, göstermelik protesto ve dayanışma açıklamalarının hiç bir pratik karşılığı yok. Bizdeki Beştepe Sarayı ise bildiğiniz gibi; sahte gözyaşları ve ağlama törenleriyle hamaset yapıyor. Ticaret Bakanlığı İsrail’le dolaylı ticaret iddialarını bile reddetmiyor. Hepsi elbirliği ile ABD emperyalizmini ve Siyonist İsrail’i güçlendiriyorlar. İşçi sınıfı ve ezilen halkların mücadelesi büyümeden bu zulüm durmayacak!"

(POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fed, 4 yıl sonra faizi 50 baz puan indirdi

SONRAKİ HABER

Oba Makarna'daki patlamayla ilgili 6 kişi gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa