19 Eylül 2024 15:00

Aközbekler Tekstil'de ara buluculuk ile işçilerin hakkı kırpılıyor

Aközbekler Tekstil’de işçiler, tazminatsız işten çıkarmalar ve düşük tazminat teklifleriyle karşı karşıya. İşçiler, sendikadan da yeterli destek alamadıklarını ifade ediyor.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un 2019 yılında Aközbekler Tekstili ziyaretinden | Fotoğraf: Eyyübiye Belediyesi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Urfa’da faaliyet yürüten Aközbekler Tekstil’de işçiler üzerindeki baskı devam ediyor. Aylar önce işçileri tazminatsız işten atan, geçtiğimiz haftalarda kimi işçilere tazminat haklarının 3’te birini teklif edip işten ayrılmaya zorlayan patron şimdi de işçileri ara bulucu ile görüşmüş gibi gösteriyor.

Gazetemize konuşan işçilerden biri e-devlet üzerinden UYAP’ı kontrol ettiğinde yeni bir dosya ile karşılaştığını anlattı. Durumu fabrikada yetkili olan TEKSİF’e arayıp sorduğunda dönüş alamadığını ifade eden işçi, “Daha sonra sendika temsilcisine sordum. O da ‘Bunun bir önemi yok. Seni yukarıya çağırdıklarında ara bulucu da içerideymiş’ dedi. Beni çağırdıklarında müdür ve patron vardı, ara bulucu yoktu. Bana diğer odada olduğunu söyledi ama daha sonra konuştuğum arkadaşlarım öyle bir durumun da olmadığını ifade etti. Ayrıca kamera kayıtları var. Ancak bizim üye olduğumuz sendika temsilcisi ise bize ‘Kafanı yorma’ diyor” dedi.

"ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLMEKLE TEHDİT EDİLİYORUZ"

Yıllardır fabrikada çalıştığını, işten çıkarılacaksa da hakkının tamamını alıp çıkmak istediğini söyleyen işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “6 yıldır çalışan bir arkadaşımız 80 bin lira tazminat aldı. ‘6 yıla 80 bin lira olur mu?​’ dediğimiz zaman ‘Sizi ilgilendirmiyor, işçi bunu kabul etmiş’ karşılığını veriyorlar. Buna sendikanın müdahale etmesini istediğimizde ‘Bizim elimizde değil, patronların elinde, sen karışma’ diyorlar. Ya ücretsiz izne gönderilmekle tehdit ediliyoruz ya da baskı yaşıyoruz. Avukat çağırın gelsin konuşalım dediğimde bunu da kabul etmiyorlar. Asgari ücretle çalışan bir insanım, patronun, yöneticilerin aldığım bu ücrette bile gözü var. Patrondan, yöneticilerden, müdürden zengin değilim. Sendikayla, patron anlaşmış, ne kurtarırlarsa onlara kâr kalacak.”

"İŞÇİNİN HAKLARINDAN FEDAKARLIK ETME UYGULAMASI HALİNE GELDİ"

Arabuluculuk uygulamasının 2018’den bu yana uygulandığını dile getiren Avukat Devrim Avcı, uygulamanın getirilme gerekçelerinden birinin yargılama sürecini hızlandırmak olduğunu söyledi. Bu durumun işçilerin aleyhine olduğuna dikkat çeken Avcı, “İşçiler yargılamadaki yavaşlıkla tehdit ediliyor aslında. Ara buluculuk işçinin hakkının tamamından daha azına hükmediyor, bunu kabul etmeyen işçiye ‘Yıllar sürecek davayla uğraşmak istiyorsan da git dava aç’ deniyor. Açıkça uygulama işçinin haklarından fedakarlık etmesini talep eden bir uygulama haline geldi” dedi.

İş davaları öncesi arabuluculuğun zorunlu olduğunu hatırlatan Avcı, “Burada ihtiyari arabulucuya başvurmuş işveren. Herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen tarafların ara bulucuya ortak başvuruda anlaştığı gibi bir yol izlemiş. İşçi eğer görüşmeleri kabul edip bir anlaşma kağıdı imzalarsa daha sonra kimi hakları için mahkemeye başvuramaz, işe iade davası açma gibi haklardan faydalanamaz” dedi. “Bunun için ancak zorla imza attırıldığını söyleyip dava açılmasını talep edeceksiniz ki bu uygulama da çok zor kabul edilen bir şey” diyen Avcı, “Bu uygulama ile işçileri hak etmiş oldukları kıdem tazminatından daha düşük bir rakamda anlaşmaya zorlamak ve işten çıkarmak işveren için bulunmaz bir fırsat. İhtiyari ara buluculuk işçinin hakkını kırpmanın bir yöntemi haline geldi. Ancak işçilerin buna uymak gibi bir yükümlülüğü yok. Anlaşma kağıdını imzalamayabilirler, ama işçinin yaşayacağı baskıya ne kadar dayanacağı da bir tartışma konusu” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fındık işçilerini taşıyan minibüs uçuruma devrildi: 6’sı ağır 21 yaralı

SONRAKİ HABER

Amedspor saha tadilatının bitirilmemesini yargıya taşıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa