19 Eylül 2024 16:11

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube: Okulların temizliği kadrolu istihdamla çözülsün

İşgücü Uyum Programı ile okullarda yaşanan hijyen sorunlarına ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube, temizlik personeli ihtiyacının kadrolu istihdamla çözülmesi gerektiğini belirtti.

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube: Okulların temizliği kadrolu istihdamla çözülsün

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

İzmir Eğitim Sen 5 No’lu Şube, İşgücü Uyum Programı (İUP) ile birlikte okullarda yaşanan hijyen sorunlarının artmasına yönelik basın açıklaması yaptı. İzmir Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen açıklamaya veli derneklerinden de destek gelirken, basın metnini ise İzmir Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir okudu.

PERSONELLERE CEP HARÇLIĞI VE EMEKLİLİĞE YANSIMAYAN SİGORTA

Okulların başladığı tarihten bu yana iki haftalık süreçte temizlik konusunda sorunların baş gösterdiğini söyleyen Candemir, “2024 yılı itibariyle Türkiye’de resmi devlet okulu sayısı 60 bin 734‘tür. Yıllardır okullarda ihtiyaç olmasına rağmen kadrolu yardımcı hizmetli görevlendirmesi yapılmamaktadır. Bugüne kadar bu ihtiyacın büyük kısmı, İŞKUR bünyesinde bulunan Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici olarak çalıştırılan işçilerle karşılanmaya çalışılmış, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiştir. MEB sorunu kalıcı olarak çözmek yerine daha geri bir adım atmış ve yine İŞKUR bünyesinde İşgücü Uyum Programı (İUP) oluşturulmuştur. İşgücü Uyum Programı (İUP) okullardaki personel ihtiyaçlarını karşılamak üzere temizlik, bakım ve onarım gibi destek hizmetleri için geçici süreli personel görevlendirilmesini kapsadığı ve sadece haftada 3 gün olduğu için TYP’nin de gerisine düşen bir uygulamadır. Program kapsamında katılımcılara günlük 566,73 TL cep harçlığı ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Sigorta ödemesi sadece sağlık ile ilgili olacak çalışma süreleri emekliliğe yansıtılmayacaktır. Eğitimlerin ardından, ilk 4 hafta boyunca 37,5 saatlik çalışma yapılırken, sonraki dönemlerde haftada 3 gün çalışılacak şekilde (22,5 saat) bir düzenleme yapılmıştır” diye konuştu.

‘EĞİTİM TASARRUF YAPILACAK BİR ALAN DEĞİLDİR’

Hükümetin tasarruf politikaları kapsamında, temizlik personelinin çalışma günlerinin azaltılmasının okullardaki hijyen koşullarını ciddi şekilde tehlikeye attığını ve öğrencilerin sağlığını riske attığını belirten Candemir, “Temizlik, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve bu alan tasarruf yapılacak bir yer değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması okulların kısa zamanda salgın hastalık merkezlerine dönüşmesine davetiyedir. Bu uygulama dolaylı olarak öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesidir. Bu uygulama öğrencileri eğitimin dışına itme, özel okullara yönlendirmedir. Bu uygulama öğretmenleri ve öğrencileri sağlıksız koşullarda eğitim faaliyeti yürütmeye zorlamadır ve bu uygulama kölelik koşullarında temizlik personeli çalıştırmadır” ifadelerini kullandı.

“YAŞANACAK SAĞLIK SORUNLARININ SORUMLUSU YUSUF TEKİN OLACAKTIR”

Son olarak, öğrencilerin sağlığını ve eğitimin niteliğini korumak adına, İUP kapsamında işçi alma kararından geri adım atılması gerektiğini kaydeden Candemir, “Gerçek ve kalıcı çözüm kadrolu hizmetli alımıyla sağlanacağı için her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalıdır. Okullarda en basit temizlik sorununu bile çözemediği halde ‘Türkiye eğitim alanında sessiz bir devrim gerçekleştirdi’ diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i buradan uyarıyoruz. Okullarımızda, öğrenci ve çalışanların, sağlıklarını tehlikeye düşürecek, hijyen ve temizlik sorunlarını, biran önce çözecek tedbirler alın. Okullarımıza kadrolu, güvenceli hizmetli ataması yapın. Aksi durumda öğrencilerimizin okullarda temizlik ve hijyen konusunda yaşayacakları sağlık sorunlarının sorumlusu siz olacaksınız. Eğitim Sen, bu konunun yakın takipçisi olacak ve öğrencilerimizin güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim alması için mücadele etmeye devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et