19 Eylül 2024 17:10
/
Güncelleme: 20 Eylül 2024 08:56

Okullar çözüm, bakan bahaneler arıyor!

Öğrenciler okula aç gidiyor ama Bakan Yusuf Tekin, okul yemeği vermemelerini “Çocukların yeme alışkanlığı başka” diye açıklıyor. Okullar pislikten geçilmiyor. Bakan bunun için de “Bakacağız" diyor.

Okullar çözüm, bakan bahaneler arıyor!

Kolaj: Evrensel

Yeni eğitim öğretim yılı deyim yerindeyse dağ gibi sorunlarla açıldı. Okulların iktidar tarafından karşılanmayan ihtiyaçları öğrenci, öğretmen ve velilerin üstüne adeta bir çığ gibi düştü. Yurdun dört bir yanından veliler, öğrenciler ve eğitim emekçileri yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını isterken bu sesleri kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TV kanallarını, ajansları ve gazeteleri gezerek çöken eğitim alanına ilişkin pembe tablolar sunuyor. Son olarak birçok gazeteye konuk olan Bakan Tekin’in söylemlerine bir bakalım.   

120 BİN AÇIK İTİRAFI

Kamuda tasarruf gerekçesiyle bu yıl okullarda sadece haftanın 3 günü ve düşük ücrete çalıştırılacak temizlik personeli bulunamıyor. Pislik içinde okullar nedeniyle veli ve öğretmenler ayakta. Bakan bu temizlik açığını adeta itiraf edip bu yıl için 120 bin temizlik ve güvenlik personelinin yeterli olacağını söylüyor. Ama nerede bu kadrolar onun bir cevabı yok.  

ÇOCUKLAR AÇ, BAKAN PİŞKİN!

Her 3 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilsin talebi acil hale gelirken aç çocukların Bakan Tekin’in umurunda olmadığı cevabından anlaşılıyor. İşte okul yemeği için Bakanın cevabı: “Çocuklar bizim dağıttığımız yemekleri yiyorlar mı? Şimdi çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil.”

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ ARTACAK

Bakan Tekin, mesleki eğitimde çok net konuşuyor: Çocuk işçiliği yaygınlaşacak. Tekin, ana hedeflerinin ise mesleki teknik eğitim politika belgesini uygulamak olduğunu söylüyor. Sektörle iş birliğini geliştirecek yeni modelleri olduğunu dile getiren Tekin, muhalefetin hem ‘Ara eleman yok’ demesini hem de çocuk işçiliği nedeniyle kendilerini eleştirmesini tezat buluyor.  

ÖĞRETMEN ATAMASINA DEĞİNMEDİ

20 yıl sonra ilk kez ders zili öğretmen ataması yapılmadan çalarken Bakan Tekin, öğretmen açığının üstünü norm kadro fazlalığıyla kapatma çabasında. 500 günü aşkın süredir okullara tek bir öğretmen atamayan Bakan, okulları asgari ücretin altında kölelik koşullarında çalıştırılan ücretli öğretmenlerle doldurduklarına ise hiç değinmiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Başpınar'da yüzde 30 kavgası

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk sefalet zammı, tüm ücret artışlarına üst sınır çizen bir bıçağa dönüştü. Ücret zammı ve toplu sözleşme dönemindeki tüm emekçiler o bıçağı kemiğinde hissediyor. Antep Başpınar OSB’de de bu yüzde 30 dayatmasına karşı kavga sürüyor. Bir arada durmayı başaran işçiler kazanıyor.

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et