20 Eylül 2024 04:25

Devlet okulunda 14 bin TL kitap faturası

Alemdarpaşa Ortaokulunda proje sınıfları için istenen 13 bin 800 TL ek kaynak fiyatına veliler tepki gösterdi.

Alemdarpaşa Ortaokulu | Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

İstanbul Pendik’teki Alemdarpaşa Ortaokulunda proje sınıfı öğrencileri için ek kitapların tutarının 13 bin 800 TL olmasına veliler tepkili. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in özel okulların yüksek kitap fiyatlarına ilişkin, “Yüzde 300 zam yapan 400 civarındaki özel okula gerekli cezalar verildi” ifadelerinden çok kısa bir süre sonra devlet okullarında da fahiş fiyatlı kitap listeleri tepki çekiyor.

Alemdarpaşa Ortaokulunda düzenlenen veli toplantısında proje sınıfı öğrencilerinden istenen 13 bin 800 TL tutarındaki kitaplar sadece bir kitapevinde bulunuyor. Veliler durumu CİMER ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne taşıdı. 

ŞİKAYET EDİLDİ ANCAK YAPTIRIM YOK

Veli toplantısında yaşananları Evrensel’e anlatan bir veli, toplantının anlaşmalı yayınevinin genel yayın yönetmeninin sunumuyla geçtiğini söyledi. Veli, devlet okulunda böyle bir ücretin talep edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bir diğer veli ise toplantıda okul idaresi ile aralarında kitap fiyatlarına ilişkin bir tartışmanın çıktığını aktararak proje sınıfının kapatılmasıyla tehdit edildiklerini vurguladı: “Eğitimci ağzıyla değil, tüccar ağzıyla konuştu. Toplantıyı kesmek zorunda kaldılar.” Toplantı sonrasında veliler olarak CİMER ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayette bulunduklarını ancak henüz bir yaptırım uygulanmadığını söyledi. Bazı veliler ise çocuklarını proje sınıfından alıp normal sınıflara yerleştirmeye karar verdi.

Toplantıdan birkaç gün sonra okul müdürüyle görüşmeye gittiğinde yaşananları ise şöyle anlattı: “25 bin lira maaşla bu kitapları alamayacağımı söyledim. Bunun üzerine müdür, ‘Tamam, sen canını sıkma’ diyerek beni yumuşatmaya çalıştı. Yayınevine gittiğimde kendisini aramamı ve işi 6 bin liraya çözeceğini söyledi.”

450 ÖĞRENCİ FAHİŞ FİYATLARA MAHKUM

Velilerin aktardığı bilgilere göre, okulda sadece 6. sınıfta 5 proje sınıfı var. Her sınıfta ortalama 30 öğrenci var. 6. sınıfta 150, 7. ve 8. sınıflar da dahil edildiğinde 450 öğrenci durumdan etkileniyor. İddiaya göre, okul yönetimi ve Öykü Kitapevi arasında özel bir anlaşma bulunuyor. Bu durum, velilerin kitapları başka yerlerden temin etmesini engelliyor.  Veliler, proje sınıflarındaki öğrencilerin ek kaynak kitaplarını alamadıkları takdirde derslerden geri bırakılacaklarına dair tehditler aldıklarını öne sürüyor. Bir veli, çocuğunun sınıfında 28 öğrenciden sadece 10’unun kitap alabildiğini ifade ediyor. Veli, “Almayan öğrencilere ‘Eksi veririm’ deniyor. Çocuklar baskıya maruz kalıyor” diye anlattı.

Sınıflarda kitap alan öğrencilerle alamayanlar arasında ayrım yapılacağı, kitap alamayan öğrencilerin eğitiminin aksayacağını söyleyen veli, “Sınıfın yarısı kitap alamadı. Bu çocuklar ne yapacak?​” diye sordu.

Bir diğer veli ise eğitim sisteminin tamamen ticarete dönüştüğünü ifade ederken bir başka veli ise “Bu kadar parayı ödemekte zorlanıyoruz. Devlet okullarında böylesi bir yükün ailelerin omuzlarına bindirilmesi doğru değil. Çoğu veli bu parayı nasıl ödeyecek?​” diye konuştu. Bir veli ise asgari ücretle geçindiklerini vurgulayarak bu miktarın ödenemeyeceğini ifade etti.

Okul Müdürü Mehmet Fatih Akgül’ün MHP’den Gaziantep milletvekili aday adayı olduğu, sosyal medyada bozkurt işareti yaparken ve tekbir getirirken çekilmiş videolarının bulunduğu biliniyor. Veliler duruma müdahale edilmemesinin nedeninin müdürün siyasi bağlantıları olduğunu düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

CHP, 'tasarruf tedbirleri paketi'nin iptali istemiyle AYM'ye dava açtı

SONRAKİ HABER

Önce üniforma al, sonra eğitim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa