19 Eylül 2024 21:54

Eğitime Bütçe, Söz Hakkı Öğrenciye, Demokratik ÖTK İçin Mücadeleye!

Gidişattan rahatsızlık duyan tüm üniversitelilerle yan yana mücadele edeceğimiz talepleri ilan ediyoruz. “Eğitime Bütçe, Söz Hakkı Öğrenciye, Demokratik ÖTK İçin Mücadeleye!"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zehra ÖZÖCAL

İstanbul

 

Yeni eğitim-öğretim yılı başladı. 6 milyona yakın üniversite öğrencisi, belirsizlik, geçim sıkıntısı ve niteliksiz eğitimle karşı karşıya. Sorunları saymaya başlasak liste uzar gider. Sözün özü, bu yıl da üniversite hayatımız Türkiye’nin ekonomik ve siyasi sorunlarının yansımalarıyla şekillenecek. Tek adam yönetiminin ekonomik ve siyasi saldırılarıyla elimizden aldığı temel haklarımızı geri kazanmanın ve ilerletmenin yolu ise yeni döneme güçlü bir giriş yapmaktan geçiyor. Üniversite hayatımızı ve geleceğimizi şekillendiren bu gidişata karşı sesimizi yükseltmek, haklarımızı savunmak ve değişim için mücadele etmek de bizim elimizde.

Yaşamındaki gidişattan, üniversitesinin durumundan rahatsızlık duyan tüm üniversitelilerle yan yana mücadele edeceğimiz talepleri ilan ediyoruz. “Eğitime Bütçe, Söz Hakkı Öğrenciye, Demokratik ÖTK İçin Mücadeleye!” kampanyasıyla yeni dönemde tüm Türkiye gençliğini eğitim hakkımız için mücadeleye çağırıyoruz!

Neden ve nasıl, kimle hangi biçimde gibi temel sorulara ise yalnızca aşağıdaki gibi bir çerçeve veriyoruz çünkü bu yanıtların üniversitelerden bölümlere değişebileceğini, değişmesi gerektiğini, ancak değişirse birlikte güçlenebileceğimizi biliyoruz!

TEMEL DÜĞÜMLERİ ÇÖZMEK İÇİN MÜCADELEYE

Eğitim Bütçesi Yetersiz: 2024 yılı için eğitime ayrılan bütçe maalesef %10’un altında kalıyor. Bu oran, 38 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden oluşan OECD ülkelerindeki ortalama %15-20’nin çok altında. Eğitim bütçesinin bu kadar düşük olması, üniversitelerdeki altyapı eksikliklerini ve eğitim kalitesindeki düşüşü de beraberinde getiriyor. Daha fazla bütçe talep etmek, daha kaliteli eğitim olanakları ve uygun kampüs koşulları sağlamak için elzem.

Söz Hakkı ve: Demokratik Temsil Üniversitelerde öğrencilere söz hakkı verilmesi, onların eğitim ve kampüs yaşamını doğrudan etkiler. Demokratik ÖTK’ler (Öğrenci Temsil Kurulları) gibi yapılar, öğrencilerin karar süreçlerinde yer almasını ve üniversite yönetimlerinin daha adil ve şeffaf bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak mevcut sistemde bu mekanizmalar etkisiz kalmış durumda ve bu, öğrencilerin, kendi okullarında bütçenin nasıl kullanıldığı, yemekhane koşulları ve kampüs yaşamı gibi konularda fikirlerini belirtip seslerini duyurabileceği en etkin mekanizmalardan birinin kullanılmaması demek olıuyor. Demokratik ÖTK’lerle, öğrencilerin yönetimde daha etkin rol almasını ve ihtiyaçlarına uygun çözümleri hep birlikte üretmeyi sağlayabiliriz. Bu yüzden ÖTK’lerin güçlendirilmesi ve etkin bir şekilde çalışması için mücadele etmeliyiz.

ÖTK’LERE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik: ÖTK’ler, üniversite bütçesinin nasıl harcandığını denetler ve bu da kaynakların adil bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Şeffaf bir yönetim, bütçenin nasıl kullanıldığını görünür kılar ve hesap verebilirliği artırır. Bu sayede, üniversite kaynaklarının öğrenci ihtiyaçlarına uygun şekilde kullanılması sağlanır.

Kampüs Yaşamının İyileştirilmesi: Öğrenci temsilcileri, kampüs yaşamını iyileştirmek için önerilerde bulunabilir ve bu önerilerin uygulanmasını takip edebilir. Bu, öğrencilerin yaşam kalitesini artırır ve üniversite ortamını daha yaşanabilir hale getirir. ÖTK’ler, öğrenci ihtiyaçlarını doğrudan üniversite yönetimine iletebilir ve çözüm önerileri sunabilir.

DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEYE!

Tek adam yönetiminin atanmış rektörleri, üniversiteleri sermaye çıkarlarına hizmet eden bir yapıya dönüştürüyor. Bu projeyi gerçekleştiren üniversite sermaye iş birliği ise ilk olarak en temel haklarımıza göz dikiyor. Tam da bu sebeple üniversite yönetimde söz hakkı talep ederek, ÖTK’ler aracılığıyla birliğimizi güçlendirerek temel haklarımızı koruyabiliriz. Demokratik ÖTK’ler için mücadele ederek, üniversitelerde daha fazla söz hakkı ve daha iyi yönetim koşulları sağlayabiliriz. Bulunduğumuz bütün üniversitelerde ilan ettiğimiz talepleri sahiplenen binlerce sıra arkadaşımızla birlikte mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz!

ÖNCEKİ HABER

ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları Orta Doğu için toplanacak

SONRAKİ HABER

Netanyahu ve Gallant'a, Hizbullah'a karşı "tek başlarına karar alma" yetkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa