19 Eylül 2024 22:48

‘Madımak analarının anası’ Sultan Karababa son yolculuğuna uğurlandı

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın annesi Sultan Karababa, son yolculuğuna uğurlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sultan ÖZER

2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydından biri olan Gülsün Karababa’nın ve sanatçı Zeynep Karababa’nın annesi, Handan Metin’in halası; oğlu Hüseyin Karababa’nın deyimi ile “Madımak analarının anası” Sultan Karababa, Ankara Batıkent Pir Sultan Abdal Cemevi’nden deyişlerle uğurlandı. Sultan Karababa, Karşıyaka Mezarlığı’nda, 25 aydının yattığı Anıt Mezar’ın yakınında, eşi halk ozanı Mehmet Ali Karababa’nın yanında, yine deyişlerle toprağa verildi.

Sivas Divriği ilçesi Çamşıh Şahin Köyü’nde iken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Sultan Karababa için bugün Batıkent Pir Sultan Abdal Cemevi’nde cenaze töreni yapıldı. Oğlu Hüseyin Karababa’da tedavi gördüğü hastaneden gelerek katıldığı cenaze töreninde, “30 yıldır mücadele arkadaşımı kaybettim. 30 yıldır bu savaşı o kadın yürüttü. 30 yıldır Madımak’ı bu kadın taşıdı. Burayı evi gibi gördü. Ben onu Pir Sultan Abdal’ın kızı olarak tanıdım. O olmasaydı (Madımak Davası) yürümeyecekti. O bizim direncimiz, her şeyimiz oldu. Bir ana değil, savaşçıydı. O Madımak analarının anasıydı, hepsi ona Sultan ana derdi” diye konuştu.

Kızı Zeynep Karababa da “Annem çok onurlu, çok güzel bir kadındı. Babamın adına türküler yazdığı Pir Sultan'ıydı. Dik başlı biriydi. Geleneğin en güzel temsilcisi bir ailenin terbiyesiyle bizim sanatımıza, hayatımıza yön verdi. Onu Pir Sultan’ın, 33 güzel insanın ve Gülsün’ün kalbine gönderiyorum” diye konuştu.

Dertli Divanı, Hakan Erol, Malik İnci, Gökhan Erol ve Mert Kılıç’ın deyişlerinin ardından, kızı Zeynep Karababa da “Dostun gül cemali cennettir bana/ne çare ayrılık zamanı geldi” deyişini annesi için seslendirdi.

Madımak’ta katledilenlerin aileleri, davanın avukatları, çok sayıda örgüt temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile aralarında CHP milletvekilleri Aliye Timisi, Okan Konuralp ve DEM Parti milletvekili Sevilay Çelenk, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Özarslan’ın da hazır bulunduğu cenaze töreninde yakınları, sevenleri gözyaşı döktü.

Burada helallik alındıktan sonra Sultan Karababa, Karşıyaka Mezarlığı’nda, Anıt Mezar’ın yanında yatan eşi, halk ozanı Mehmet Ali Karababa’nın yanında toprağa verildi. Burada da Hakan Erol deyişlerle uğurladı “Madımak analarının anası” Sultan Karababa’yı.

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu ve Gallant'a, Hizbullah'a karşı "tek başlarına karar alma" yetkisi

SONRAKİ HABER

Yakın dönem Türkiye sinemasındaki bağımsız sınıf anlatıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa