20 Eylül 2024 07:43

Evrensel'in manşeti | Halklara bubi tuzağı

Başını ABD’nin çektiği emperyalistlerin desteğiyle hareket eden İsrail’in pervasızlığı, bölge halkları için büyük tehdit.

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Paylaş

Emperyalistlerin Ortadoğu’daki paylaşım savaşlarının ileri karakolluğunu üstlenen İsrail, Lübnan’daki terör saldırılarıyla savaşı yaymaya yönelik planını yeni bir aşamaya ulaştırdı.

Bölgedeki gerici rejimlerin ve Türkiye’de Saray iktidarının hamasi sözlerin ötesine geçmeyen tepkileri ise İsrail’i güçlendiriyor. Oysa bu savaş ve katliam makinesinin durdurulması için ekonomik ve askeri ilişkilerin kesilmesi, NATO’dan çıkılması, savaş üslerinin kapatılması gibi somut tutumlar gerekiyor.

PARAMPARÇA BİR GÜN

Lübnanlı Jana Nakhal, telefonuna düşen “Garip bir şeyler oluyor” mesajıyla öğrendiği İsrail saldırılarında yaşadıklarını Evrensel’e yazdı: İnsanların telefonlarını havaya uçurmak planlı bir terör eylemidir ve bu sadece yaralıları, şehitleri ve ailelerini değil, tüm Lübnan’ı etkiledi.

Bugün Lübnan’ın altyapısı ve insanların psikolojik ve ekonomik durumu, kimsenin bir savaşa hazır olmasına izin vermez. Yine de İsrail ne zaman saldırırsa saldırsın, direnmekten başka seçeneğimiz olmadığını biliyoruz.

Kimse savaş istemiyor ama herkes bir savaş olasılığına hazırlıklı.

İSRAİL’İN SAVAŞ PLANI YENİ BİR AŞAMAYA GEÇTİ

Lübnan’da Hizbullah üyelerinin kullandığı binlerce çağrı cihazı ve telsizi patlatan İsrail, savaşı bölgeye yaymaya yönelik terör saldırılarını ve provokasyonlarını yeni bir boyuta taşıdı. İsrail, Lübnan’daki terör saldırısıyla bölgesel kamplaşmayı derinleştirmeye, gerilim ve çatışmaları yaymaya yönelik savaş planını yeni bir aşamaya geçirmiş oldu.

Bölgede barış, İsrail’in Filistin’deki saldırı ve işgaline karşı BM tarafından da karar altına alınmış olan eşit koşullarda iki devletli çözüm için mücadeleden geçiyor. Ancak İsrail’in en büyük dayanağı ve destekçisi olan ABD emperyalizmini ve Erdoğan iktidarı gibi bölgesel destekçilerini hedef almadan bu mücadelenin başarı şansı yok.

"HAMASET DEĞİL SOMUT ADIM"

EMEP’ten yapılan açıklamada “Emperyalist ABD olmadan siyonist İsrail, CIA olmadan Mossad olmaz. Hamasetin hiçbir pratik karşılığı yok. Arap monarşilerinin saray yönetimleri ve bizdeki Beştepe Sarayı el birliği ile ABD emperyalizmini ve siyonist İsrail’i güçlendiriyorlar” denilerek, “Türkiye; İsrail ile ticaretini, ABD ile askeri tatbikatlarını kesmeli, NATO’dan çıkmalı, İncirlik Üssünü kapatmalıdır” çağrısı yapıldı. s.7

SAVAŞ ARTIK İKİ BARIŞ ARASINDAKİ DÖNEM DEĞİL

Bir savaşın başlatılması için ‘Avusturya veliadının bir Sırplı tarafından öldürülmesi’ gibi efsane niyetine bile kullanılsa kesinleşmiş tarihlere ve gerekçelere, savaş ilanlarına ihtiyaç yok. Dünya patlama noktasında ama savaşın eskisinden farklı dinamikleri ve düzeni var artık. Üçüncü dünya savaşının alanı artık bütün dünya haline gelmiş durumda. Savaş artık iki barış arısındaki dönem değil.

ÖNCEKİ HABER

UEFA Şampiyonlar Ligi ilk haftası tamamlandı

SONRAKİ HABER

Oba Makarna’daki patlama: Fabrika müdürü tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa