20 Eylül 2024 09:39

İzmir Temsilcimiz Özer Akdemir basın kartı davasını kazandı

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir basın kartı yenilenme başvurusunun reddedilmesine karşı açtığı davayı kazandı.

Özer Akdemir | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’in basın kartının gerekçesiz iptal edilmesiyle ilgili açtığı davada mahkeme, Basın Kartı Komisyonunun kararının hukuksuz olduğuna hükmetti. Ankara 20. İdare Mahkemesi, basın kartını yenileme talebinin salt takdir yetkisine dayalı şekilde reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

2013 YILINDAN BU YANA BASIN KARTI SAHİBİ

2013 yılından bu yana sarı basın kartı sahibi olan Özer Akdemir’in, basın kartlarının turkuaz olarak yenilenmesi sürecinde 2019 yılında yaptığı yenileme başvurusu yıllarca işleme alınmamıştı.

Akdemir’in üyesi olduğu İzmir Gazeteciler Cemiyetinin (İGC) Başkanı ve Basın Kartı Komisyonu üyesi olan Dilek Gappi’nin komisyonda bu durumu gündeme getirmesinin ardından 4 yıldır “inceleme” adı altında bekletilen yenilenme başvurusu 13 Aralık 2023 tarihli toplantıda ele alındı.

14 komisyon üyesinden 11’inin, başvuru evrakları ve Akdemir’in gazetecilik faaliyetleriyle ilgili hiçbir değerlendirme yapmadan “ret” oyu vermesiyle basın kartı iptal edildi. Komisyonun 3 üyesi ise bu karara katılmayarak kartın yenilenmesi gerektiği yönünde oy kullandı.

4 YILLIK ÖZLÜK HAKLARI BİR KALEMDE SİLİNDİ

Başvurusunun 11 üye tarafından sadece “takdiren” denilerek reddedilmesini mahkemeye taşıyan Akdemir’in basın kartı bir süre sonra işleme kapatıldı. Bununla birlikte 2013 yılından bu yana basın kartı taşıyan Akdemir’in basın kartı taşıma süresi İletişim Başkanlığı sitesinde yenilenme başvurusu yapıldığı tarihe kadar geri çekilerek, 4 yıllık özlük hakları da bir kalemde elinden alındı.

MAHKEMEDEN HUKUK DEVLETİ VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Açılan davaya bakan Ankara 20. İdare Mahkemesi, Anayasa'nın 2. maddesinde yer alan "hukuk devleti" tanımına dikkat çekerek “Hukuk devletinin gereği olan belirlilik ve hukuki güvenlik ilkeleri ile idarenin keyfi hareket etmesi engellenmiş olur” dedi.

Mahkeme, basın yayın çalışanlarının, basın kartı ile haber kaynakları olan kamu kurum ve kuruluşlarının birimlerine ve görevlilerine akredite bir kart sunarak görevlerini ifa edebildiğini, ayrıca basın kartının birtakım kolaylıklar ve özlük haklarda iyileştirmeler getirdiğini hatırlattı.

Mahkeme, “Basın kartının mahiyeti itibari ile, bu kartın kullanılması, basın hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, çalışma hak ve ödevi gibi temek hak ve özgürlükleri doğrudan ilgilendirdiği görülmektedir” diye ekledi.

KOMİSYONUN GEREKÇESİ: “ÖYLE TAKDİR ETTİK”

Akdemir’in basın kartı yenilenme talebinin reddedilme gerekçesinin mahkemece idareye sorulduğuna dikkat çekilen kararda, davalı idarenin savunma dilekçesinde, "kendisine tanınan takdir hakkı kapsamında reddedildiğinin" bildirildiği aktarıldı.

Mahkeme kararında şöyle denildi: “Davacının daha önce basın kartı sahibi olduğu ve talebinin ise basın kartı yenileme talebi olduğu anlaşıldığından, davacının, Basın Kartı Yönetmeliği’nin 8. maddesinde belirtilen şartları sağlamadığı veya söz konusu yeterlilik şartlarını kaybettiğine yönelik dosya kapsamında herhangi bir bilgi veya belgenin bulunmadığı dikkate alındığında, davacının basın kartını yenileme talebinin salt takdir yetkisine dayanılarak reddedilmesine dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Mahkeme heyeti oy birliği ile Basın Kartı Komisyonunun Akdemir’in kart yenilenme başvurusunu reddetmesi kararının hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 125 maden sahasını ihaleye çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa