Kültürpark Platformu: Basmane Çukuru’nda gökdelen istemiyoruz
İzmir’de Kültürpark’ın bir parçası olan “Basmane Çukuru” nun hisselerinin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devretme kararına Kültürpark Platformu tepki gösterdi.
Görsel: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 20 yıl öncesine kadar tamamı, şimdi de yüzde 30’u belediyenin olan “Basmane Çukuru”nun hisselerini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devretme kararı almasına tepkiler devam ediyor.
Basmane Çukuru’nun yeniden, tümüyle kamuya dönmesini, Kültürpark ile bütünleşmesini talep ettiklerini söyleyen Kültürpark Platformu, bölgenin tarihine, doğal dokusuna aykırı, yüksek yoğunluklu imara açılmasına olanak sağlayan Belediye Meclisi kararını “Kent suçu” olarak tanımladığı yazılı basın açıklaması yayınladı.
"BELEDİYE BİNASI YIKILMAMALIYDI"
İtirazlarına rağmen önceki yerel yönetim kamu yararını gözetmeden belediye binasını depreme dayanıksızlık iddiasıyla yıktığını söyleyen Kültürpark Platformu, “Yerel yönetimin tüm birimleri ile kentin merkezinden hizmet vermesi anlayışını savunmaya devam ediyoruz. Ama bunun bedeli Kültürpark'ın bir parçasını vermek olmamalıdır. Bu takas kamu yararı değil kent suçunun ifadesidir” denildi. Basmane Çukuru’nun İzmir Halkının malı olduğu belirtilen açıklamada, buranın Kültürpark'ın bir parçası olduğu ifade edildiği açıklamada, “Kamu Yararı şemsiyesi altında, alanın sermayeye peşkeş çekilmesine izin verilerek haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik yapılmaktadır. Alanın değeri rant sermayesinin ilgi ve iştahını arttırmaktadır. Bu noktada Belediye yönetimine düşen Basmane Çukurunu satmak değil, ona sahip çıkmak olmalıdır” ifadesi kullanıldı.
"BELEDİYE BİNASINI BELEDİYE YAPSIN!"
Belediye kendi olanaklarını zorlayarak binasını yapması gerektiği söylenen açıklamada, kendi öz kaynaklarıyla kendi binasını yapamayan yönetim bunun nedenlerini sorgulaması gerektiği dile getirdiler. İzmir Büyükşehir Belediyesine Kültürpark Platformu bir dizi soruyu şöyle sıraladı;
- Basmane Çukuru gibi değerli bir alandan İzmirlinin görüşünü almadan, vazgeçmeye nasıl karar verilebiliyor? Konu kamuoyuna taşınmadan Belediye Meclisine nasıl getiriliyor, detaylar paylaşılmadan, karar alınması nasıl istenebiliyor?
- Basmane Çukuru ile ilgili olarak yıllardır değişik kurum, kuruluş ve kişilerle yapılan mutabakat, anlaşma, protokol ve benzeri ile açılan davalara ilişkin bilgi ve belgelerin açıklanması gerekmiyor mu?
- Karar Büyükşehir Belediye Meclisinden neden “oy çokluğu” ile geçti? İtirazlar nelerdi?
- Konak belediye yönetimi ilçenin siluetini değiştirecek yükseklikte yapılara karşı olduğunu açıkladı. Çukurda yapılması öngörülen yapıya ilişkin Konak Belediyesi ile yükseklik ve inşaat alanı mutabakatı yapıldı mı?
- Kamuoyunda “Çete” olarak tanımlanan müteahhitlere sunulacağı belli olan, kent merkezinin yapılaşmasının geleceğini hangi siyasi anlayış ve kamuoyu desteği ile TMSF’ ye teslim etme sorumluluğunu üstleniyor olduğunuzu, bu yükü nasıl taşıyacağınızı öğrenmek istiyoruz? (İzmir/EVRENSEL)