Musa Anter katledildiği yerde anıldı

Gazeteci-yazar Musa Anter katledilişinin 32’nci yılında öldürüldüğü yerde anıldı.

20 Eylül 2024 11:55
Paylaş

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) gazeteci-yazar Musa Anter'i (Apê Musa) katledilişinin 32’nci yılında öldürüldüğü yerde andı. Seyrantepe semtinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 442’nci sokaktaki anmaya, çok sayıda kişi katıldı. Anmada, Anter’in öldürüldüğü yere katledilen gazetecilerin fotoğrafları ile karanfil bırakıldı.

"KATİLLERİ AKLANDI"

Anmada konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Muftüoğlu, "Bu sokakta katledilen öğretmenimiz, bilgemiz Apê Musa'yı anmak için bir araya geldik. 32 yıl önce bu sokakta Ape Musa'yı JİTEM elemanları katletti ama biz biliyoruz ki bunun arkasında siyasi iktidar vardı. Yapılan yargılamalarda tetikçilerin adı yazıldı ancak onlar dahi cezalandırılmadı. Bu dava otuz yılın ardından iki yıl önce cezasızlıkla sonuçlandırıldı ve katilleri bugün iktidarda bulunan isimler tarafından aklandı" dedi. 

Apê Musa'nın neden katledildiğinin bu coğrafyaya bakınca anlaşıldığını ifade eden Muftüoğlu, "Çünkü bu coğrafyada katliamlar, hak ihlalleri, Kürt'e dayatılan bir soykırım gerçekliği var. Ve bunun dünyaya duyurulmasının önüne geçilmek için Apê Musa katledildi. Onunla birlikte de bitmedi. Apê Musa'nın ardından onlarca gazeteci katledildi, hapsedildi, gazete binaları bombalandı. Ve bu katliam halde sürdürülmeye çalışılıyor. Dün Apê Musa'yı katledenler bugün Nagihan Akarsel'i, Gülistan Tara'yı katlederek bu katliamı aslında sürdürmeye devam ediyorlar. Kürt gazetecileri ise bunun karşısında gerçekleri yazmaya, bu halkın gerçeklerini yazmaya devam ediyor. Hakikati dünyaya duyurmak için mücadele ediyoruz. Kürt halkına, kadınlara, çocuklara yönelik katliamlar son buluncaya kadar bunları dünyaya duyurmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Narin Güran cinayetine dair de konuşan Müftüoğlu sözlerini şöyle bitirdi: "Bu coğrafyada böylesi bir çürümüşlüğü yaratan bir gerçeklik var. Ve biz bu gerçekleri açığa çıkarmaya, bu çürümüşlüğü yansıtmaya devam edeceğiz. Özgür basın baş eğmedi, baş eğmeyecek."

"KUTLU SAVAŞ'IN İFADESİ İKTİDARIN CİNAYETİ İŞLEDİĞİNİN BELGESİDİR"

Apê Musa'nın oğlu Dicle Anter ise babasının 32 yıl önce bu sokak üzerinde iktidarın iradesi sonucunda planlı bu şekilde katledildiğini söyledi. Bunun Musa Anter şahsında Kürt basınına, Kürt gazetecisine karşı büyük bir darbe, insanlık suçu olduğuna dikkat çeken Anter, "Mahkemelerde hep dile getirdiğimiz şey; tanıkların çoğu inkar etse de bazılarının söylemleri çok önemliydi. Mesela Kutlu Savaş'ın 'Musa Anter bu işin felsefesiyle uğraşıyordu ama öldürülmesi bir hataydı' demesi dahi iktidarın bu cinayeti işlediğinin bir belgesiydi. Kürt basınına yapılan bu büyük darbeye karşı Musa Anter'in küçük ardılları her türlü zorluğa rağmen cesaretle ve fedakarlıkla yollarına devam ediyorlar" dedi.

"KALEMİNİ YERDE BIRAKMAYACAĞIZ"

Gazeteci-Yazar Hüseyin Aykol da "Musa Anter’i kimler öldürdü biliyoruz. Acımız hâlâ sıcak, öfkemiz de. Öfkemizi daha sonra gazeteler çıkararak, ajanslar kurarak, televizyon yayınları yaparak gösterdik. Onun kalemini yerde bırakmadık. Hala da bırakmamaya söz veriyoruz" diye konuştu.

DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülşen Özer de "Failleri belli ama bu sistem onları savunuyor. Savunduğu için her sene burada anmaya devam edeceğiz. Onun ardılları durmuyor. 32 yıl önce Apê Musa’yı katlettiler, bugün Narin’i. Failleri belli" dedi. 

Çınar Anıtı önünden Musa Anter'in öldürüldüğü yere yürüyen kitle daha sonra Musa Anter'in öldürüldüğü yere karanfiller ve öldürülen gazetecilerin fotoğraflarını bırakarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremde 63 kişinin öldüğü Tutar Yapısı Sitesi davası: İnşaat mühendisi Akkaya'ya tutuklama kararı

SONRAKİ HABER

CHP'li Gürer: Banka borçları katlanıyor, halk daha da yoksullaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa