Çeşme'de GES Projesi: Vatandaşlar ÇED toplantısına izin vermedi
İzmir'in Çeşme ilçesinde bulunan Musalla Mahallesi'nde Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan proje toplantısı vatandaşların tepkisi üzerine ileri tarihe ertelendi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir Çeşme ilçesinde bulunan Musalla Mahallesi’nde, Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Çeşme Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali" projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme halkın katılım toplantısı İzmir'in değişik bölgelerinden gelen vatandaşların yoğun tepkisi üzerine yapılamadı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sitesinde, halk bilgilendirme toplantısının ileri tarihe ertelendiği açıklandı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar “Bizi bilgilendirmek yerine toplantıyı ertelemeyi tercih ediyorlar” dediler.
Çeşme Kent Konseyi ve Çeşme Çevre Platformunun çağrısıyla bir araya gelen çevre örgütleri toplantının yapılacağı salonunun önünden, Çeşme Meydanına yürüdüler. Çevre örgütleri yürüyüş ve eylem boyunca,"Havama suyuma toprağıma dokunma", "Rant değil doğa kazanacak", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı.
Proje alanında 169.000 metrekare tarım arazisi yok olurken, özel mülkiyette olan bu araziler kamulaştırılarak şirketin eline geçmiş olacak.
ÇED toplantısı yapılamamasının ardından çevre örgütleri adına açıklama yapan çevre örgütleri adına Avukat Seher Gacar, "Toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının temiz ve zararsızlığı yönünde oluşturulan yapay algının arkasına saklanarak, Çeşme'nin son kalan bakir alanlarından bir bölümünün daha SİT korumasından çıkarılıp yapılaşmaya açılmasına, tarım arazilerimizin enerji üretimi bahanesi ile yine ve yeniden yok edilmesine karşı çıkıyoruz" dedi.
“YAPILAŞMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Çeşme'de nadir kalan doğal yaşam alanlarından olan tarım arazilerinin, doğal sit alanlarının her gün yeni bir bahane ile yok edilmek istendiğini söyleyen Gacar, "Bu kez enerji üretimi bahanesi ile Musalla Mahallesi'nde 169.879 metrekare özel mülkiyete ait tarım arazisi kamulaştırılarak yapılaşmaya açılmak istenmektedir" diye konuştu.
PROJE ALANI SİT ALANI
Proje alanının olduğu alanın doğal sit alanı olduğunu belirten Gacar, proje alanının aynı zamanda tamamının tarım arazisi, bir kısmının da yangına maruz kalmış olduğu için ağaçlandırma sahası olduğunu ifade etti.
FLORA ZARAR GÖRECEK
GES Projesinin gerçekleşmesi halinde 18 bin 163 adet panel için toprak sıyrılarak beton dökülü bu alanda canlıların yaşama ihtimali ortadan kalkacak. Bölgedeki flora ve faunanın zarar göreceğine dikkat çeken Gacar, "Alandaki hayvancılık faaliyeti de olumsuz yönde etkilenecek, zaten gittikçe azalan hayvancılık bir darbe daha alacak" diye konuştu.
Toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarının temiz ve zararsızlığı yönünde oluşturulan yapay algının arkasına saklanıldığını belirten Gacar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çeşme'nin son kalan bakir alanlarından bir bölümünün daha SİT korumasından çıkarılıp yapılaşmaya açılmasına, tarım arazilerimizin enerji üretimi bahanesi ile yine ve yeniden yok edilmesine izin vermeyeceğiz." (İzmir/EVRENSEL)