20 Eylül 2024 15:25

ABD'de Çin karşıtı ittifakı pekiştirme zirvesi

QUAD ülkeleri ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya’dan liderlerinin katılımıyla yarın ABD’nin Wilmington kentinde Çin'in Pasifik'teki yükselişine karşı politikaların ele alınacağı zirve düzenlenecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu’nun (QUAD) taraf ülkeleri ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya’dan liderlerinin katılımıyla yarın ABD’nin Wilmington kentinde düzenlenecek zirvede, yeni stratejiler ve iş birliği süreçleri masaya yatırılacak.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in Pasifik bölgesindeki yükselişine karşı oluşturulan QUAD liderlerini, kendi konutunda ağırlayacak.

Liderlerin tedarik zinciri güvenliğinin sağlanmasına yönelik çabalar ile Gazze ve Ukrayna’da devam eden çatışmaları da görüşmesi beklenen zirvede, Çin’e karşı ittifak yapısını pekiştirme ile teknoloji, altyapı ve iklim değişikliği gibi alanlarda iş birliğini arttırma yolları aranacak.

Japonya haber ajansı Kyodo News’un diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, QUAD ülkeleri, Çin’in etkisinin arttığı Hint-Pasifik sularında yasa dışı balıkçılık faaliyetlerine karşı bölgedeki gemileri izlemek üzere ortak devriyeler başlatmayı planlıyor. İlk misyonunun 2025’te gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Detaylar, sonuç bildirgesinde yer alacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Brandenburg’da anketler aşırı sağ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa